РАЗВРЪЗКА! Не подновиха лиценза на Българската федерация по шахмат

Вижте причината за решението на ММС

РАЗВРЪЗКА! Не подновиха лиценза на Българската федерация по шахмат

Комисията по лицензиране на Министерството на младежта и спорта взе решение да не поднови лиценза на Българската федерация по шахмат (БФШ). 

 
От извършена проверка от Инспектората по чл. 64а от закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) е констатирано, че БФШ за периода 01.01.2014 г. - 31.12.2014 г. нецелесъобразно е разходвала средства в размер на 381 386.86 лв. Между ММС и БФШ е сключено споразумение на 10.08.2016 г. за разсрочено плащане на парично задължение в размер на 476 105.51 лева, което включва и лихва в размер на 94 718.65 лв. 
 
От страна на Българската федерация по шахмат не са изпълнявани задължението за заплащане на вноските по одобрения погасителен план – внасяне на средства на съответния падеж и размер на вноска. С писмо от 19.07.2017 г. БФШ е уведомена, че следва в седемдневен срок да заплати просрочените суми. 
 
На 27.07.2017 г. на БФШ е изпратено писмо, че поради неплащане от страна на федерацията на дължимите суми в определения срок, ММС прекратява сключеното споразумение за разсрочено плащане на паричното задължение по договора. Писмото е получено на ръка на 01.08.2017 г. от Николай Велчев – изпълнителен директор на федерацията, което е удостоверено със собственоръчния му подпис. 
 
В резултат на извършена последваща извънпланова проверка от Инспектората по чл. 64а от ЗФВС за периода 2011 г. – 2014 г. е констатирано, че Федерацията дължи на ММС възстановяването на далеч повече средства, като нецелесъобразно разходваните за 2014 г. 381 386.86 лв. нарастват на 2 097 461,43 лв. за времето от 2011 до 2014 г. Тези средства не са разходвани по предназначение, а именно за заплащане на такси за провеждане на първенства и турнири към Европейския шахматен съюз (ЕШС). По време на проверката на БФШ, от страна на Инспектората са констатирани и нарушения на нормативни разпоредби. Наред с това една част от проведените турнири не са били включени в официалния календар на ЕШС и спортната федерация не е начислявала и събирала такси за домакинство и други, съгласно Правилата на ЕШС. 
   
В хода на извършената извънпланова проверка на Инспектората са разгледани констатации от доклад на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ), ведно с приложено към същия Писмо на Европейския шахматен съюз от 14.12.2015 г. и анекси, Арбитражно Решение, постановено от Спортния Арбитражен съд по дело на БФШ срещу ЕШС и други. 
   
Както е известно на 1 август ММС даде на БФШ едноседмичен срок да възстанови въпросната сума, който изтече на 8 август 2017 г., а в същото време по сметката на министерството дължимите средства не са постъпили. 
 
На основание чл. 17б, ал. 4, т. 6 от ЗФВС, във връзка с наличието на просрочени задължения към Министерството на младежта и спорта, лицензионната комисия към Министерството, взе единодушно решение да предложи на министъра да не се подновява спортната лицензия на БФШ.
   
Независимо от горното и с оглед защитата на държавния интерес ММС е предприело мерки съобразно българското законодателство за събиране на дължимите суми. 
 
Шансът за нова олимпийска квота в гребането още е жив

Кристиан Василев на финал на квалификацията в Унгария

Хиляди полицаи пазят олимпийския огън

Вижте подробности

Боряна Калейн е втора в многобоя след първия ден на СК в Ташкент (ВИДЕО)

Никол Тодорова заема 17-а позиция

Спортното министерство не дава стадионите "Септември" и "Юнак" на Столична община

Вижте официалната позиция на ММС

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки