ЦСКА си спомни за геройството с Ливърпул

Днес се навършват 12 години от историческата победа на "Анфийлд"

ЦСКА си спомни за геройството с Ливърпул

 Времето лети неусетно, а от онзи паметен мач на "Анфийлд Роуд" изминаха 12 години. Те няма как да бъдат изтрити от съзнанието на всеки фен на ЦСКА, изживял емоцията от победата над Ливърпул от третия предварителен кръг на Шампионската лига през 2005 година.

 
"Титлата в България може да си я купи всеки, но на "Анфийлд" побеждават само най-добрите" - тази сентенция се роди ден след успеха на армейците над мърсисайдци. 1:0 след гол на Валентин Илиев на реванша в Англия. Преди това Ливърпул, който в този момент е настоящ носител на трофея, е спечелил в София с 3:1, но това не помрачава успеха на ЦСКА.
 
На 23 август 2005 година нито една родна телевизия не предава мача от "Анфийлд Роуд", а малцина са тези, които успяват да присъстват на митичния стадион и да подкрепят ЦСКА. Феновете в България търсят заведения, където има възможност да бъде пуснат мача по интернет, за да наблюдават срещата пряко. Една част от тях са събрани на "Армията" при Юри в кафето до баскетболната зала.
 
Мениджърът на домакините Рафаел Бенитес не може да разчита в този мач на Стивън Джерард, а почивка е дадена на Хосе Рейна, Чаби Алонсо, Джейми Карагър и Будевайн Зенден.
 
В 15-та минута Радослав Забавник пробива по дясното крило и почти до аут линията е фаулиран от Мохамед Сисоко. След изпълнението на прекия свободен удар Йордан Юруков подава ниско по земя в наказателното поле, където Валентин Илиев от движение засича топката с мощен шут. Кълбото е изпратено в обратния ъгъл на Скот Карсън и стражът на Ливърпул е поставен на колене.
 
Илиев получава аплодисментите на старши треньора Миодраг Йешич и отправя въздушни целувки към малката, но мощна агитка на армейците.
 
"Няма да забравя никога тази победа, защото я постигнахме на стадиона на един от грандовете не само в Англия, а и в Европа. По това време имахме изключителен състав и наистина действахме като юмрук, както исках. Този успех ще остане в съзнанието на феновете на ЦСКА завинаги", заяви пред CSKA.BG Миодраг Йешич.
 
В 20-та минута късметът е на страната на домакините, след като Йордан Тодоров праща топката над опразнената врата на англичаните. Защитникът пробива през центъра, подава към откъсналия се Гийом Да Зади, който си повежда дълго топката, вратарят Карсън излиза на границата на наказателното поле, за да предотврати ново попадение. избитата топка попада в Тодоров, който не успява да я прати във вратата.
 
Стражът на ЦСКА Деян Максич е заключил вратата и не позволява на Сисоко, Йон Арне Рийзе и Фернандо Мориентес да отбележат гол.
 
В 55-та минута шут на Мурад Хидиуед след триково изпълнение на пряк свободен удар преминава на сантиметри от гредата.
 
"При фаула, който изпълни Мурад Хидиуед, имахме шанс да поведем с 2:0, но не стана за съжаление. Аз вярвах до последно, че можем да ги отстраним. Винаги съм бил оптимист и докато не чуя последния съдийски сигнал, вярвам и не се примирявам", каза пред CSKA.BG Стойко Сакалиев. - "Предния ден преди официалната тренировка, влязохме в съблекалнята, разгледахме терена и се усещаше нещо по-различно, нещо митично. Ливърпул беше тогава действаш шампион, след като на финала победиха драматично Милан в Истанбул. Не започнах титуляр, но съм благодарен, че успях да вляза и да поиграя 20 минути. Тръпката е огромна. В последната минута направихме атака, Велизар Димитров вкара, но беше в засада. Петър Димитров му подаде, но избърза. Аз преди началото на атака отнех топката, подадох я на Пепи и умишлено изостанах, за да ми я даде, но той избърза и я даде на Велизар, вместо на мен. Щях да я вкарам. Все още си пазя бутонките от този мач. Стоят си с калта и тревата по тях. Невероятен спомен. Пожелавам на сегашното поколонение да задмине този наш успех, да стигне още по-далеч. Сегашните футболисти, или които и да са след тях, да успеят да направят нещо значимо. Искам да го видя това, докато съм жив. Какво ли не бих дал, за да се върна и да го изиграя този мач пак, но...", сподели емоционалният бургазлия.
 
В 90-та минута Фортуна намигва и на ЦСКА, след като изстрел на Сисоко от границата на наказателното среща гредата, а при ответната атака е отменено попадение на Велизар Димитров заради засада.
 
"Каквото и да си говорим, това е един от великите мачове на български отбор в евротурнирите. Ливърпул си е Ливърпул, а "Анфийлд Роуд" си е "Анфийлд". Емоцията е уникална, трябва да се изживее - както на трибуните, така и на терена. Пожелавам го на всеки. Можехме да спечелим и по-убедително, но малшансът ни попречи. Не са много отборите, които могат да направят това", сподели спомените си пред CSKA.BG един от героите - Велизар Димитров.
 
Състав на ЦСКА срещу Ливърпул: 1. Деян Максич, 2. Радослав Забавник, 29. Ибрахима Гай, 14. Валентин Илиев, 27. Тиаго Силва, 18. Мурад Хидиуед, 30. Йордан Тодоров, 8. Велизар Димитров, 23. Емил Гъргоров (капитан), 20. Йордан Юруков (72' Стойко Сакалиев), 11. Гийом Да Зади (85' Петър Димитров)
Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки