Адвокат на ЦСКА: Проверката на УЕФА е притеснителна

Трябва да докажем, че клубът е напълно изряден, обяви Борис Колев

Адвокат на ЦСКА: Проверката на УЕФА е притеснителна

Адвокатът по Международно право Борис Колев, който защитава ЦСКА пред УЕФА по жалбата, подадена от Черноморец по случая "Мишел Платини", коментира за „7 дни спорт" ситуацията. Той отрече появилите се информации, че УЕФА се кани да изхвърли червените от европейските клубни турнири за 3 години. Ето какво каза Борис Колев.

- Знаете, че преди известно време имахме ходене до Нион и тогава ни бе отправено последно предупреждение. Най-малката грешка да бъде направена и ще последва 2-годишно изваждане от турнирите на УЕФА. В случай че ЦСКА не се класира, то ще бъде три години, но ако червените са в местата, даващи право на участие в турнирите, е 2 години. Независимо дали се класира или не, като изтекат трите години, и наказанието свършва. Всяка една жалба, която е в УЕФА в момента, предизвиква проверка, защото такъв е статутът на ЦСКА и всеки би могъл да злоупотреби. Сега тече проверка при червените и дори всичко да е наред, това е процедура, която не може да бъде прескочена.

Ако бъде открита и най-малката грешка в документацията, може да се стигне до суровото наказание. Нещата са абсолютно стандартни и въпросът е да се докаже, че ЦСКА е напълно изряден заради жалбата от Черноморец за Платини.

Между ЦСКА и Черноморец има спор. Не е ясно каква е трансферната сума при продажбата му в Динамо Букурещ и кой какви пари трябва да получи. Съответно в подобна ситуация УЕФА не дава решение, тъй като техният компетентен орган - финансовата комисия, не решава спорове. В крайна сметка безпокойство винаги има, а и всичко идва от отнемането на лиценза през 2008 година. Първият мониторинг, наложен от УЕФА на ЦСКА, е заради недаден лиценз и оттогава отборът се следи под лупа. Последната санкция беше заради две забавени плащания.

Едното беше за Платини, а другото за М’боли. Последствието от това е глоба 30 000 евро. Виждате за две забавени плащания какво се случи, а имаше и други твърдения, които ние успяхме да оборим. ЦСКА сам се вкара в този филм и вече е нарочен. Трябва да се спазват абсолютно всички изисквания, а това е много трудно. Повечето клубове в България, а и от други държави, далеч не са изрядни, но те не са давали поводи да са обект на мониторинг.

Ако финансовата комисия на УЕФА види, че има нередности, ще се образува дисциплинарно производство, което пак е свързано с изслушване и пак ще се ходи в Нион. Самото решение на Дисциплинарната комисия, ако е неблагоприятно за ЦСКА, подлежи на обжалване пред Апелативната комисия, а нейното решение може да се коментира в Лозана.

Няма как да бъде приключено всичко това до края на месеца, както пишат някои хора.

Не е ясно какво точно дължи ЦСКА на Черноморец за Платини, тъй като той е продаден в трети клуб. По договор трябва да се плати определена сума за първите три години на Платини в ЦСКА. В случай че той бъде трансфериран в последната от трите години, 30% от сумата, платена в случая от Динамо Букурещ, трябва да постъпи в касата на Черноморец. Има клауза в договора на бразилеца, че червените не могат да го продават за по-малко от 1 млн. евро, но тази клауза е нищожна, защото засяга интересите на самия футболист, а той не е страна по този контракт.

Оттук идва объркването какво точно се дължи на бургазлии. Водени са преговори между двата клуба за сумата и лично Пламен Киряков каза, че Димитър Борисов му е предложил 273 хил. евро. От Черноморец отказват тези пари и претендират в УЕФА за някакви невероятни суми. Те искаха Анеси да бъде върнат плюс още 600 хил. евро. Кой да плати тези пари, при положение че има договор, по който не може да се установи точна сума. Естествено, стартираха преговори в сроковете, поставени от УЕФА. Няма как обаче да се съгласиш с това, което другата страна ти казва. По тяхната логика може да поискат да им бъдат платени и 1 млрд. евро.

ЦСКА е издължил всичко, което е било безспорно, и отделно е предложил една сума, която е трябвало да приключи окончателно нещата. От Черноморец категорично отказват, дори и да е била платена тази сума, те пак щяха да се жалят в УЕФА. Договорът е изготвен така, че в него има много спорни моменти. Позицията на ЦСКА е, че щом искате повече пари и не можем да се споразумеем, тогава си заведете дело. От Черноморец не завеждат никакви дела, а пишат жалби до УЕФА, възползвайки се от неблагоприятното положение на ЦСКА пред централата. Проверка срещу червените щеше да има и без жалбата на Черноморец, защото има висяща санкция. Безспорно е, че случващото се е притеснително. ЦСКА няма как да внесе този спор в съда, тъй като в нашето право няма правен интерес.

Невъзможно е да докажеш, че не дължиш пари, първо трябва да те съдят и тогава да докажеш противното. От другата страна е УЕФА, която не допуска грешки, при положение че си натрупал негативи. Случаят с Анеси много нажежи обстановката между ЦСКА и Черноморец и затова в преговорите нищо не може да се постигне. Това е истината за мен. Тук се разграничавам, защото аз съм външен. Моят ангажимент е, к огато има проблеми с УЕФА. Не мога да кажа какво е подадено като отчет, но позицията ми се струва напълно защитима от юридическа гледна точка.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки