Водещи баскетболни нации с писмо срещу Евролигата

Сред недоволните са Испания и Русия

Водещи баскетболни нации с писмо срещу Евролигата
Шест водещи европейски федерации се обединиха и обявиха, че ще настояват Евролигата да пусне баскетболистите си за предстоящите квалификации за световно първенство. 
 
Президентите на германската федерация - Инго Вайс, руската - Андрей Кириленко, гръцката - Джордж Василакопулос, италианската - Джовани Петручи, испанската - Хорхе Гарбахоса и турската - Хидо Тюркоглу, се събраха и написаха специално писмо, в което настояват Евролигата да промени датите на два от кръговете в календара си.
 
На среща в Женева ръководителите обявиха, че ще поканят всички играчи, участващи в Евролигата, да вземат участие и в мачовете на своите страни в световните квалификации, които стартират на 23 ноември. Те обявиха, че очакват подкрепа и от Европейската комисия за решаването на проблемите с ръководството на най-силния клубен турнир и ориентирането на календара му към мачовете на ФИБА.
 
Президентите се обединиха и около мнението, че гарантират подкрепата си към всички национални федерации, които имат подобни изисквания и търсят вариант да осигурят своите най-добри играчи за квалификациите.
 
Клубове от тези шест страни съставляват 13 от 16-те клуба, които участват в Евролигата през сезон 2017/2018.
 
Наскоро глас срещу новия календар на ФИБА и невъзможността на звездите от НБА и Евролигата да играят в световните квалификации нададоха и президентът на литовската федерация Арвидас Сабонис, както и ръководството на френската федерация.
 
Казусът с участието на играчите от Евролигата в квалификациите и календара на ФИБА засяга сериозно и България предвид участието на Александър Везенков (Барселона), Дий Бост (Жалгирис) и Йордан Минчев (Фенербахче) в двубоите на мъжкия национален отбор.
 
България стартира участието си в квалификациите за Китай'19 с мач срещу една от приятните изненади от завършилия Евробаскет - Финландия, в Ботевград на 24 ноември.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки