Световен шампион ще бяга на Маратон Варна

Рекорден брой участници ще стартират тази неделя

Световен шампион ще бяга на Маратон Варна

Маратон Варна се очаква да събере тази неделя рекордните над 1200 бегачи. Интересът към деветото поредно издание на надпреварата е небивал и се наложи организаторите да подготвят направата на допълнителни стартови номера. Онлайн заявките вече са затворени, но все още можете да се запишете за участие чрез късната регистрация до събота – подробности, последни новини, детайлно трасе и начин за участие в Маратон Варна са публикувани на: https://marathonvarna42km.com/registracia/ 

Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратонът на 21 км и по-кратката на 10.5 км, което е предпоставка да се включат още любители на бяганията в България, поканени са лекоатлетическите клубове и бегачески организации от цялата страна. 

С основна заслуга за провеждането на Маратон Варна е Община Варна, която дори и в най-трудните години не допусна да бъде нарушена традицията с едно от превърналите се в емблематични за града събития, колоритен пролетен спортен празник в морската столица.

Отново надпревара в най-кратката дистанция на 2 км

Стартът и тази година е точно в 9.30 ч. по традиция от площад „Независимост“ до Варненската опера. Първи заедно потеглят участниците в класическия маратон и в полумаратона, в 9.40 ч. ще тръгнат бегачите на 10.5 км, а в 9.50 ще бъде даден стартът на най-кратката надпревара „Бягай с Декатлон“ на 2 км, предпочитана от начинаещите и от най-малките. Регистрацията за този миникрос може да се направи на https://activities.decathlon.bg/bg-BG/sport-activities/details/494638, като в деня на състезанието своите номера могат да получат само участниците в масовият старт на 2 км в зоната на старт-финала.

За втори път по обновеното трасе

За втора поредна пролет Маратон Варнаа посреща участниците с обновено трасе. След старта бегачите се отправят по централната пешеходна зона и навлизат от главния вход в Морската градина, а после се включват за кратко по пътя Варна – Златни пясъци. Предимство за атлетите е да бягат сред зеленината на парка и пред очите им да бъде морският хоризонт. Контролно време на маратона е 5 часа. Подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени по стандартите на Световната атлетическа асоциация на всеки 5 км и на старт-финала. Анимирана карта на трасето може да се проследи на: https://youtu.be/t3qjOVJpXhk. 


Елитни атлети от Кения и Мароко ще атакуват рекордите на трасето

Няколко елитни атлети от водещите в маратона кенийска и мароканска школи ще атакуват рекордите на варненското трасе тази неделя. При мъжете на класическата дистанция респектира Шадрак Кимайо с личен резултат 2.12:52 ч. от надпреварата в Найроби, а тази година е бягал 2.17 ч. през февруари в Сплит. До него ще застане неговият сънародник Кенеди Кипкемой Роно, който пристига като шампион на 10 000 м от състезанието в Момбаса (Кения), а преди седмица бяга полумаратон в Пардубице за 1.03:30 ч. Очаква се потвърждение от двама класни маратонци от Мароко, които ще възпират кенийските атаки. 

При жените във Варна пристига 27-годишната Шейла Чебет, победителка от Сплит преди два месеца с 2.40:43 ч., тя вече има и призово място в България с бронза си от тази година в Стара Загора. Конкуренция ще й бъде Рут Нанди, която преди месец грабна златото на полумаратона в Загреб с 1.16:56 ч. 

Супер авторитетно участие ще има в полумаратона на 21 км. Във Варна ще бяга световният шампион от 2017 г. на крос в смесената кенийска щафета Бернар Корос, той е с личен рекорд 1.04:15 ч. от Дювил (Фр) преди две години. 

В последните години организаторите имат за приоритет българското участие, но отново сред записалите се има редица бегачи от Германия, Румъния, Украйна, Англия, Унгария, Турция и др.

Колоритен спортен празник за всички присъстващи на пл. „Независимост“

И този път покрай маратона се организират многобройни съпътстващи събития, които отново ще превърнат зоната на старт-финала в огромна спортна арена. Точно в 9.00 ч. на площад „Независимост“ започва колоритния празник „Спортувай с Декатлон“, в който организаторите канят желаещи граждани и гости на града да се включат в поне една спортна активност чрез демонстративните тренировки по художествена гимнастика с треньори от СКХГ „Черно Море", карате с треньори от СК „Ичи Геки", йога за деца, табата, баскетбол с треньори от БК „Шоутайм", футбол с треньори от ДФК „ Динамо", брейк, балет и др. Всеки включил се в проявата, ще получи талон за участие в томбола с много спортни награди, която ще бъде теглена на място. Училището с най – активно участие ще получи специална награда от спортни пособия, осигурени от Декатлон.

Награждаванията се очакват от 11.30 до 12.00 ч. за 10.5 и 21 км, а призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени около 13.00 ч. Парични премии са предвидени за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и за първите трима в другите две дистанции – на полумаратон и на 10.5 км. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред „ветераните“ над 45 г.


Девета поредна година верига маратонска верига „Бягането като начин на живот“

Маратон Варна продължава тази неделя веригата от атлетически състезания в деветата година от инициативата под мотото „Бягането като начин на живот“. Учредена през 2016 г, за няколко сезона тя бързо увлече хиляди и се превърна в незаменима част от модерния облик на няколко големи български селища. Тази пролет веригата стартира с надпреварата в Стара Загора на 31 март, следвана сега от състезанието във Варна на 12 май, а традиционният финал в София е насрочен за 13 октомври.

Рекордите на маратона във Варна са притежание на кенийски атлети: при мъжете Осеа Тюей (Кен) с 2.16:35 ч. от 2019 г., а при жените Джабет Наом (Кен) бяга преди три години за 2.33:08 ч. Последните шампиони от миналата година са Лабан Черийот при мъжете с 2.20:49 ч. и Маринела Нинева, която с 2.46:08 ч. защити титлата си от 2022 г.

В организацията на Маратон Варна се включват много спортни клубове и туристически дружества на територията на Община Варна. За безопасността на бегачите по трасето ще се разчита на подкрепата на СТД Академик Варна, ТД Родни Балкани, IRun, както и на стотиците доброволци на "Доброволци с Устрем". За поредна година и Доброволците от БМЧК-Варна ще участват с пунктове по маршрута за оказване на Първа долекарска помощ. Желаещите да бъдат доброволци все още могат да се включат чрез специалната регистрация в сайта на Маратон Варна. 

Предимство за спорта и активния начин на живот

Във връзка с провеждането на Маратон Варна на 12 май, неделя, в часовете от 8.30 до 15.00 ч. ще бъде забранено движението на автомобили в едното платно (посока Златни Пясъци) по бул. „Княз Борис I“ от светофара на Икономически университет Варна до спирка Стамболийски, както и ще бъде  ограничен достъпът до част от Морската градина, Алея първа и част от централната пешеходна зона по бул. „Княз Борис I“, затворено за движение на автомобили ще бъде и част от бул. „Приморски“ и ул. „Михаил Колони“ , попадащи в трасето на Маратона. Всички затворени булеварди и алеи ще бъдат ясно обозначени със сигнални ленти, ограничителни конуси, подвижни прегради и охранявани от полицейски екипи и доброволци. Организаторите молят за разбиране и спазване на временната организация на движението от страна на всички граждани в деня, в който даваме предимство на спорта и активния начин на живот в морската столица. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки