Нов етичен кодекс реже скъпите подаръци за членове на МОК

Безплатните билети също са под прицел

Нов етичен кодекс реже скъпите подаръци за членове на МОК
Членовете на Международния олимпийски комитет (МОК) са принудени да се присъединят към нов набор от "етични принципи", ръководещи тяхното поведение по различни въпроси, включително конфликт на интереси, приемане на подаръци и използване на билети за олимпийските игри. 
 
Новите правила, които ще бъдат много по-подробни от предходните, се въвеждат в момент, когато има разследвания за възможна корупция около процедурите за избор на домакин на последните олимпиади. 
 
Новият документ от 27 страници трябва да бъде завършен до началото на заседанията на комисията на МОК в Лозана на 5 ноември. Задължително ще бъде всички членове да го подпишат.
 
В него ще бъде разяснено ясно какви подаръци могат и какви не могат да приемат хората от МОК. Абсолютно се забранява те да се сдобиват с каквито и да било предмети от градовете-кандидати за домакинство. 
 
„Като се има впредвид значението на това, което е заложено в процеса на кандидатстване и риска от възприемане на корупция от страна на гражданското общество, членовете на МОК не могат да приемат каквито и да било подаръци, независимо от тяхната стойност, от кандидат-домакините, Националните олимпийски комитет, както и от всяко лице или организация, действащи от името на кандидатурата", се казва в документа.
 
"Също така членовете на МОК не могат да приемат никакви покани за приеми, спортни събития и др., които ще им дадат някаква привилегия. Трябва да останат неутрални към кандидата, освен ако не идват от тази държава. Във всички останали случаи хората от МОК ще могат да задържат подаръци от "друг олимпийски комитет или трета страна", които са с "номинална стойност".
 
Приемливи са рекламни предмети с логото, марката или емблема на донора, като тениски, спортни чанти, връзки и шалове. Местни занаятчийски предмети, актуални снимки или книги и "консумативи" като шоколадови изделия, сладкарски изделия, местни специалитети или "евтини вина" също се считат за разумни, както и медалите, които се раздават за участие в спортни събития”, ще пише още в новия кодекс.
 
Сред абсолютно забранените обаче са подаръци на луксозни брандове - чанти, дрехи, часовници, химикалки, вино, спиртни напитки, а също и електронно оборудване, включително камери, смартфони и т.н. В този списък са още бижута, направени от злато, благородни метали и камъни, а също – пари в брой или ваучери за подаръци. 
 
Освен подаръците, новата етична харта ще засегне и билетите, които се полагат на членовете на МОК за олимпийски игри. Те вече ще са по-малко на брой и ще могат да се използват само от хора от тяхното семейство.

 

Шансът за нова олимпийска квота в гребането още е жив

Кристиан Василев на финал на квалификацията в Унгария

Хиляди полицаи пазят олимпийския огън

Вижте подробности

Боряна Калейн е втора в многобоя след първия ден на СК в Ташкент (ВИДЕО)

Никол Тодорова заема 17-а позиция

Спортното министерство не дава стадионите "Септември" и "Юнак" на Столична община

Вижте официалната позиция на ММС

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки