Жани Желязков: Нефтохимик трябва да стане шампион

"В Румъния президентът се месеше в работата на треньорите"

Жани Желязков: Нефтохимик трябва да стане шампион

Волейболният национал Жани Желязков се заърна в България, след като статрира сезона в румънския Аркада (Галац). Сега, той ще облече екипа на шампиона Нефтохимик 2010 (Бургас). Как върви възстановяването му, защо напусна Аркада и какви са целите му с бургаския тим, Жани разказа пред BGvolleyball.com.

 
- Защо напуснахте Аркада?
 
- Защото не съм щастлив от факта, че президентът се меси в решенията на треньора кой и кога да играе. Сметнах, че е по-добре за мен да отида някъде, където съм сигурен, че ще играя, ако се представям добре. Разпределителителите в Аркада бяха Дима Филипов (б.а. гръцки национал) и Филип Деспотовски (б.а. македонски волейболист). За мен, Дима е 15 хил. пъти по-добър, но президентът налага да се играе с Филип. Смятам, че по този начин не можем да повдигнем резултата. 
 
- Какво не му е наред на този клуб? Защо прогонва всички българи?
 
- Той не прогонва всички българи, а просто прогонва всички. Дима Филипов също искаше да си тръгне, но не го пуснаха. Бразилецът Лукас Рангел също искаше да напусне. Подаде си документи за напускане. Не опира до народност, а е важно дали си любимец на президента. Президентът е завършил инженерство, той е инженер и цял живот с това се е занимавал. Построил е един голям мост близо до Галац, също се занимава с производство на цимент. На него това му е професията. Волейболът му е хоби. Проблемът е, че той се меси в работата на треньорите, а няма никаква идея какво прави.
 
- Лесно ли си тръгнахте от отбора или ви създаваха проблеми?
 
- Лесно ме освободиха, без особени драми. Просто стана по-бавно, отколкото очаквах.
 
- Съжалявате ли, че започнахте сезона там?
 
- Kе, защото смятам, че годината за мен до тук не беше нулева. Първо бяхме двамата с баща ми там. Отидох главно заради това, защото знаех, че ще мога да играя на високо ниво.  Доволен съм от престоя си там, но гледайки какво се случва с други мои колеги в Галац, сметнах, че е по-добре да си тръгна навреме.
 
- Кога получихте предложение от Нефтохимик и колко време ви беше нужно, за да вземете решение дали да играете за този клуб?
 
- Когато баща ми си тръгна от Галац, предположих, че и аз сигурно ще имам някакви проблеми. През ноември от Нефтохимик  ме попитаха какво смятам да правя. Казах им, че съм решил да си тръгна на полусезона. В интерес на истината, много бързо се разбрахме за всичко, но не можех да коментирам. Нямаше как да подпиша договор с тях, докато имам действащ договор с Аркада. Затова отстрани нещата изгледаха така, все едно са се проточили много дълго време.
 
- Какви са очакванията ви за остатъка от сезона с Нефтохимик?
 
- Целта е да спечелим и купата и шампионата. 
 
- Какви са впечатленията ви от Суперлигата до този момент?
 
- Като цяло нямах много възможности от Румъния да гледам българското първенство. След като ми обърнаха палеца, се прибрах в София и гледах един мач на Монтана и Левски. Също гледах на живо Хебър с Нефтохимик. Мисля, че нивото не е ниско. Имаше прилично ниво. Със сигурност е интересно. Като погледнем класирането, има 4-5 отбора, които се борят за титлата.
 
- Всъщност кои са големите фаворити в Суперлигата този сезон?
 
- Без да искам да звучи надменно, но смятам, че ние би трябвало да станем шампиони. Също смятам, че Хебър, Монтана и ЦСКА имат своите шансове за титлата. 
 
- Постоянните промени в Нефтохимик вредят ли на отбора?
 
- Не смятам, че това им време, а по-скоро, че възлагаха много големи надежди на някои от чужденците. А всъщност те се оказаха не толкова добри състезатели. 
 
- Имахте контузия на дясната ръка, сега какво е състоянието ви?
 
- Състоянието ми е учудващо добро. Държах да се прибера в България, защото познавам много добри специалисти и дойдох тук за второ мнение. Оказа се, че счупване на коста, не е имало. Това, което там са видяли е плаваща костица в една от ставите. Но това някои хора го имат, някои го нямат. Ако не се направи ренгенова снимка не може да се разбере. И те са решили, че това е било счупена кост от ставата, а не е. Иначе всички сухожилия са здрави. Единствено имам шест шева там, където ми се беше сцепила кожата. В момента в ежедневието си използвам ръката все едно никога нищо не е имало. Просто самият пръст е една идея по-слаб, но това е въпрос на време да се възстанови. В четвъртък направих първа тренировка с Нефтохимик. Всичко е наред. 
 
- Това означава ли, че в понеделник ще се появите в игра за Нефтохимик срещи Сливнишки герой?
 
- Не знам все още. Бих могъл да играя, но това зависи от треньора. Не съм играл все пак волейбол от 10 декември. В момента ми е доста трудно да вляза в час. Но по принцип вече мога. 
Николай Желязков: Тези деца играха като мъже

Треньорът на "сините" със силни думи след триумфа

Владо Николов с призив към феновете на Левски

Вижте какво каза президентът на "сините"

Бленджини обяви състава на България за Лигата на нациите

Вижте 30-те избраници на новия селекционер

Левски удари ЦСКА и е на победа от титлата (ВИДЕО)

„Сините“ биха с 3:1 и са пред първи волейболен триумф от 15 години насам

Контузия приключи сезона на Алекс Николов

Вижте подробности

Марица (Пловдив) е шампион на България за десети пореден път

След успех над ЦСКА

Левски с обрат срещу ЦСКА в първия мач от финалната серия (ВИДЕО)

"Сините" изоставаха с 0:2 гейма, но се окопитиха и победиха

Жените на България до 18 г. поемат към Гърция

Тимът на Антонина Зетова във Втора група

Волейболистките на Левски взеха бронзовите медали

„Сините“ спечелиха малкия финал със Славия

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки