До тук със следващия Федерер

Последната надеждата за Григор е примера на Стан Вавринка

До тук със следващия Федерер
Григор Димитров остана непокътнат в окото на урагана Кирьос, връщайки всеки негов по-лек шеметен сервис с традиционните си удари с една ръка. Българинът вдъхнови една ирационална лудост с играта си и ни изкуши да мислим, че Бейби Фед най-накрая е готов да отлети към върха и да пийне малко мляко от купа от Големия шлем.
 
Трябваха му обаче само два дни, за да бъде пречупен от все още смутения №49 в света Кайл Едмънд, а тенис светът беше принуден да гледа на Димитров като на порасналото момче, което все още не се е изнесло от мамината къща на 30, и го видя по-скоро да пълзи, отколкото да брани своето трето място в ранглистата.
 
„Боли ме и така и трябва да бъде”, каза Димитров.
 
Да, при това доста. С пробива си на полуфиналите на Australian Open сравнително анонимният Едмънд (23 г.) изравни топ класиранията на българина в Гранд шлем турнирите. Дотук със следващия Федерер. Ренесансът на Маестрото през 2017-а ни накара да се запитаме къде е "следващото поколение" и защо младите позволяват на "възрастните" да печелят Шлемове. И Димитров ни даде отговора с убедително доказателство. Считан за клонинг на Фед, отпадането му в Мелбърн го остави сдъвкан и изплют, без изгледи някога да постигне значими успехи в Мейджър надпреварите. Под "значими" визираме поне четвърт от имането на Федерер - 5 титли от Шлема и повече.
 
 
Ето го и доказателството. Димитров ще бъде на 27, когато стартира Ролан Гарос. За 30 участия в Гранд шлем турнири максимумът му е два полуфинала. На тази възраст Голямата четворка вече е вдигала по няколко пъти шампионска купа. На 27 Роджър Федерер има 15 трофея от ГШ (първият, спечелен на 21 г.), Рафа Надал е с 12 (дебютният на 19 г.). Новак Джокович е триумфирал 7 пъти (първият му идва на 20 г.), а Анди Мъри е с 2 трофея, макар и за сефте да става шампион на 25 г.
 
Срещу този своеобразен Г4 Григор рядко е хващал ръка, откакто стана професионалист през 2008 г. В мачовете на турнири от Големия шлем той има едва 1 победа и 8 загуби, а общо срещу четиримата топ тенисисти от последното десетилетие и половина е с баланс 5-30. А цифрите съответно за Шлема и общо са:
с Федерер: 0-2, 0-6
с Надал: 0-2, 1-10
с Джокович: 0-2, 1-6
с Мъри: 1-2, 3-8
 
Дори и предишната велика генерация е показала шампионския си потенциал далеч по-рано от 27-годишна възраст. На толкова Пийт Сампрас има 11 Шлема (първият на 19 г.), Андре Агаси е с 3 (дебютният на 22 г.), а Борис Бекер има 5 (още на 17 г. за първи път).
 
Изводите за Димитров са сурови и мрачни, a историята показва, че е твърде вероятно той изобщо да остане с празни ръце в Мейджър надпреварите. Но има и едно голямо изключение, което трябва да служи за пример на българина - Стан Вавринка. Швейцарецът грабна трофей от Големия шлем едва на 28, печелейки Australian Open през 2014 г., а впоследствие към него добави и купите от Ролан Гарос 2015 и US Open 2016, като при всяка от тези титли той победи тогавашния №1 в света (веднъж Надал и два пъти Джокович). Определено Вавринка успя да "намаже" в един тригодишен вакуум и ако не велика, то поне може да се похвали със солидна кариера дотук и изобщо. Общото между Григор и Стан - най-високата позиция и за двамата в АТР е №3.
 
Къде обаче да търсим причините за неуспехите му в Големия шлем. С красив стил и без сериозни пробойни при различните компоненти, последният сезон на Димитров все пак е големият повод за оптимизъм. Четири спечелени титли, включително финалите на АТР в Лондон и Мастърса в Синсинати, дадоха надежди дори за Шлем. Преди това имаше съмнения за психическата му устойчивост и за безкомпромисността му да преследва върха.
 
 
Криволиченето от №8 през 2014-а, през №40 в средата на 2016-а и завръщането в челото на ранглистата всъщност бележат златната му възраст за атака на Мейджър титла. В онзи период (2012-2015) той бе по-известен като гаджето на Мария Шарапова, а понастоящем той е с бившата вокалистка на Pussycat Dolls Никол Шерцингер, ако това има значение всъщност.
 
Григор все още няма оръжие убиец в играта си. В този смисъл той е по-скоро "разредена" версия на Федерер и неговите безупречни удари и чийто сервис с годините израсна до най-голямото му оръжие в сравнение с миналите сезони. Всъщност предизвикателството пред Димитров през 2018-а е да избегне срив като преди 2 години. Защото въпреки здравословните проблеми на Надал, Джокович и Мъри, Матадора със сигурност отново ще бъде Зевс на клея в Париж, а Роджьр ще властва на Уимбълдън. Новата вълна - Саша Зверев (20 г.), Тийм (24 г.), Кирьос (22 г.), също е гладна за сериозен пробив в Лондон и след това в Ню Йорк.
 
Мнозина все още биха заложили на българина да намери своята Гранд шлем ниша сред легендите от Г4, дори докато те все още се състезават активно. Засега обаче момчето, което наричаха Бейби Фед - същинска мярка за величие, не показва да е способен да прескочи боя си. А с Кирьос, Зверев и компания, дишащи във врата му и вече узурпирали бебешката му стартова позиция, този неуловим засега триумф всъщност може никога да не дойде. И Григор да остане само разлятото мляко и несбъднатите сълзи.
Тим Елбра, Fox sports

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки