Ботев (Пловдив) на 106 години!

"Канарчетата" ще търсят победа срещу Верея за подарък

Ботев (Пловдив) на 106 години!

Днес рожден ден празнува един от най-големите футболни клубове в Пловдив - Ботев. Славният отбор днес празнува 106-години.

На тази дата през 1912 година ученици от колежа "Св. Августин" и Първа мъжка гимназия “Княз Александър Батенберг” основават клуба под формата на Въздържателно спортно дружество. Цветовете на клуба са жълто и черно, а прякорът е "канарчетата”.

Ето и поздравителното съобщение на ръководството, публикувано в сайта на отбора:

Днес, 12 март 2018 г., се навършват 106 години от основаването на любимия ни "БОТЕВ" - вековният символ на хилядолетния Пловдив. Годината, която днес изпращаме, бе изпълнена с положителни емоции и ще остане като една от най-паметните в богатата история на клуба. Тя ни донесе 2 отличия и много незабравими мигове по българските, и европейски терени. В изминалите 12 месеца "БОТЕВ" подари на многобройните си привърженици дългоочаквана и силно жадувана радост, като същевременно успя да представи достойно и своята родина на международната футболна сцена. Направи го в характерния си стил - с Красота, Вяра и Борба! 

Време е да отворим следващата страница от любимата ни приказка и да видим какви емоции ни е приготвила тя. Едно е сигурно - няма как да бъде скучно. Защото "БОТЕВ" не може да бъде сив. Той е жълто-черен. Радва се и блести в цвета на слънцето, плаче и тъгува в този на мрака. Но винаги е с гордо вдигната глава и остър, вперен в бъдещето поглед. Също като своя патрон - великият син на България Христо Ботев. Делата на героя имат толкова силен отзвук във времето, че вдъхновяват колцина младежи от Френския колеж да дадат на сформираното от тях футболно дружество неговото име. Така през 1912-та се ражда нашият "БОТЕВ".

Отглеждан и възпитаван с обич, вярност и всеотдайност, вече век и шест години, „БОТЕВ” премина през редица изпитания на съдбата. Изживя незабравими мигове, преодоля и тежки изпитания. Своето място в клубната история заслужиха десетки личности. Благодарение на тяхната всеотдайност към „жълто-черната” идея, ние – съвременното поколение Ботевисти, можем да бъдем горди с историята на нашия клуб. 

Сега топката е в нашите крака, приятели. Това, което историята ще разказва за нашето време зависи от начина, по който ние ще продължим играта, започната от нашия отбор преди точно 106 години. Нека заедно накараме следващите поколения Ботевисти да продължат да вървят с гордо вдигната глава! 

Историята продължава... защото Той не умира!
Честит празник!

Чочев преди Танзания и Азербайджан: Няма слаби съперници

Халфът на Лудогорец остана трети в анкетата "Футболист на годината"

Десподов: Тази награда е огромна чест (ВИДЕО)

"Печеля за трета година, което значи, че има градация в представянето ми", заяви той

Локо София играе контрола с националите до 21 години

Проверката ще е на 21-ви март

Левски ще продължи с победите и след паузата

Вижте подробности

Националите ни с първо занимание преди Танзания

Илиан Илиев вече събра избраниците си на базата в "Бояна"

ЦСКА 1948 се похвали с още един младежки национал

Вижте подробности

Ето кога Билал Бари се връща в игра

Контролата със Спортист (Своге) е в събота

ЦСКА без контрола в паузата на шампионата

Вижте подробности

Крумовград за Гонзо: Вярваме, че ще върне успехите на българския футбол

Вижте какво написаха от клуба

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки