ЦСКА отбелязва 51 години от първия полуфинал за КЕШ

Армейците губят от Интер в трети мач, игран в Болоня

ЦСКА отбелязва 51 години от първия полуфинал за КЕШ
На днешната дата преди 51 години ЦСКА за първи път в клубната си история стига до полуфинал в европейските клубни турнири.
 
Армейците започват кампанията за Купата на европейските шампиони още в квалификационния кръг, където съперник е скромният малтийски тим Слиема Уондърърс. Червените логично нямат никакви проблеми и продължават напред след две победи с общ резултат 6:1.
 
В първия редовен кръг жребият изправя ЦСКА срещу гръцкия гранд Олимпиакос. Първият мач в София е спечелен убедително с 3:1, а в реванша в Атина червените допускат минимална загуба, която обаче е достатъчна, за да се продължи напред.
 
Следващият съперник е Гурник (Забже), а развоят на двубоите с полския шампион е повече от драматичен. ЦСКА печели с категоричното 4:0 в София и всичко изглежда решено. Поляците обаче се вдигат на щурм и печелят на своя земя с 3:0.
 
На четвъртфиналите жребият изпраща на армейците наглед лесния северноирландски тим Линфийлд. При гостуването е постигнато изгодно 2:2 и всички считат, че предстои лесен реванш в София. Линфийлд обаче успява да окаже сериозна съпротива и под пороен дъжд Димитър Якимов с първия си и единствен гол с глава носи победата и историческото класиране на полуфинал, където съперник е Интер.
 
На 19 април 1967 година ЦСКА излиза пред 75 000 зрители в Милано и прави един от най-паметните мачове в историята на клуба. Интер е сред най-силните отбори в света по това време. Италианците са двукратни европейски и световни клубни първенци, на скамейката е легендарният Хеленио Херера, а на терена играят звезди от ранга на Суарес, Мацола, Факети, Пики, Бургнич, Жаи и Корсо.
 
По пътя към сблъсъците с ЦСКА Интер с лекота е елиминирал Реал с две победи на нула и очакванията са италианците да продължат безпроблемно напред. Нищо подобно обаче не се случва. Мачът в Милано се развива изключително драматично. След 32-та минути игра ЦСКА остава с 10 човека, след като Кирил Райков получава червен картон за фаул срещу Суарес. Секунди преди края на първото полувреме Факети открива резултата и така прави задачата на червените още по-трудна.
 
Второто полувреме в Милано спокойно може да бъде определено като звездният миг на ЦСКА. Въпреки че са с човек по-малко, армейците са по-активният отбор и постигат изравняване. В 66-та минута Якимов е спрян с нарушение. Цанев изпълнява свободния удар и при добавката поразява вратата на Сарти за 1:1. Интер се вдига на финален щурм, но отбраната на ЦСКА е стабилна и не допуска ново попадение във вратата на Йорданов до края. Така червените постигат изключително изгоден резултат срещу именития си съперник.
 
В София армейците се вдигат на щурм, а през първата част испанският рефер отменя попадение във вратата на Интер. В 62-та минута отново Факети извежда гостите напред, но Радлев възстановява равенството на "Васил Левски" и така се стига до трети решителен мач.
 
УЕФА определя плейофа да се играе в Болоня, което осигурява домакинство предимство на италианския гранд.  Интер започва устремно мача и в 13-та минута Капелини открива резултата. Неговото попадение остава и единственото в срещата.
 
19 април 1967
Интер - ЦСКА 1:1 (Никола Цанев)
Състав на ЦСКА: Йорданов, Василев, Гаганелов, Маринчев, Станков, Пенев, Райков, Цанев, Радлев, Якимов, Никодимов
Старши треньор: Стоян Орманджиев
 
26 април 1967
ЦСКА - Интер 1:1 (Радлев)
Състав на ЦСКА: Йорданов, Василев, Гаганелов, Маринчев, Станков, Пенев, Атанасов, Цанев, Радлев, Якимов, Никодимов
Старши треньор: Стоян Орманджиев
 
3 май 1967
Интер - ЦСКА 1:0
Състав на ЦСКА: Йорданов, Василев, Гаганелов, Маринчев, Станков, Пенев, Райков, Цанев, Радлев, Якимов, Никодимов
Старши треньор: Стоян Орманджиев   

 

Чочев преди Танзания и Азербайджан: Няма слаби съперници

Халфът на Лудогорец остана трети в анкетата "Футболист на годината"

Десподов: Тази награда е огромна чест (ВИДЕО)

"Печеля за трета година, което значи, че има градация в представянето ми", заяви той

Локо София играе контрола с националите до 21 години

Проверката ще е на 21-ви март

Левски ще продължи с победите и след паузата

Вижте подробности

Националите ни с първо занимание преди Танзания

Илиан Илиев вече събра избраниците си на базата в "Бояна"

ЦСКА 1948 се похвали с още един младежки национал

Вижте подробности

Ето кога Билал Бари се връща в игра

Контролата със Спортист (Своге) е в събота

ЦСКА без контрола в паузата на шампионата

Вижте подробности

Крумовград за Гонзо: Вярваме, че ще върне успехите на българския футбол

Вижте какво написаха от клуба

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки