Близнаците: Завръщането в България е сбъдната мечта

Нищо нереално няма, категоричен е Деян Иванов

Близнаците: Завръщането в България е сбъдната мечта

Близнаците Деян и Калоян Иванови станаха първите нови попълнения на Левски Лукойл, а завръщането им в България след 1З-годишно странство из най-силните европейски първенства определено ги превърна в топтрансфера на лято 2018.

Какво накара 32-годишните варненци да изберат София и какви са амбициите им със "синия" клуб, двамата споделиха специално за читателите на "Тема Спорт".
 
- Как се стигна до трансфера ви в Левски Лукойл?
 
Деян: - Ние дълго сме го обмисляли да се приберем и да си завършим кариерата в България. Също така искаме да направим нещо с български отбор. И единственият вариант в момента у нас е Лукойл - в случая Левски. Отбор, с който можем да постигнем нещо по-сериозно. Не искам да обиждам останалите тимове, но просто в България така стоят нещата и това е отборът, които се бори в Европа. А и това е Левски. София е, а не Правец. Това е нещо, което трябва да се задържи и тимът да е на високо ниво. Левски винаги трябва да има отбор и случващото се в момента е добре.
 
- Изненада ли ви офертата на Левски Лукойл? Как се развиха нещата и бързо ли приехте?
 
- Калоян: Не ни изненада. Както брат ми каза, това е нещо, което сме обмисляли. Решението да дойдем в Левски е наше и го взехме, защото искаме да постигнем нещо с български отбор. Времето минава и на нас ни остават още 2-3 години силен баскетбол. Затова решихме, че ако искаме да постигнем нещо с български отбор, ще трябва да е в тези 2-3 години.
 
Д.И.: Няма нужда да се мисли много в тази ситуация. Има плюсове, има минуси - пресметнахме си нещата, решението сме го взели в рамките на един ден. Левски си е Левски! Познаваме Тити, познаваме Стойков, знаем момчетата, които ще бъдат в отбора. За мен това е една сбъдната мечта да може да се прибереш в България в силен отбор и да можеш да си вършиш работата тук. Като почнем да тренираме, ще видим доколко помагаме на българския баскетбол, но аз съм убеден в силите си и в тези на Калоян. Това не е помощ, а работа като всяка друга. С единствената разлика, че сега ще можем да използваме уменията и знанията си в отбор, на който държим и сърцето ни е там. 
 
- А и вече сте минали през Левски...
 
Д.И.: Да, преди 15 години - 2003-та беше или 2004-та.
 
- Кога се свързаха с вас от Левски Лукойл?
 
Д.И.: Те селекцията си я правят сега. Буквално онзи ден дойде офертата. Агентът ми се обади преди 5-6 дни и каза "Има вариант за Левски, какви са ви условията?". И от Левски казаха "Можем да изпълним това и това, другото не можем да го изпълним", да не влизаме в конкретика,.. Накрая на нас, каквото ни предложиха, ни допадна и го приехме. Не е имало гонене, ухажване. Седнахме и се разбрахме за половин час. Голям плюс е, че е Левски и че е България.
 
- Каза край на кариерата. Още колко години усещате, че имате сили да продължите да играете на високо ниво?
 
Д.И.: Аз лично усещам, че мога да играя още много години. Обаче животът ни така протече - 16 години в чужбина... Баща ми почина, брат ми почина - не съм ги виждал и няма как цял живот да загърбваш семейството си. Всяко нещо си има начало и край - при спортистите краят е малко по-рано от други професии, И все пак нашият договор е за две години, така че има още време до края. Но искам преди да завърша кариерата си, да можем да направим нещо с български отбор, за да имаме вътрешно удовлетворение.
 
- Помните ли кога последно играхте заедно в един отбор?
 
К.И.:- Заедно играхме в националния отбор преди 5 години. В клубен беше преди 13.
 
Д.И.: В Автодор Саратов преди 15 години - първият ни тим в чужбина, и след това повече не сме. Имаше шанс в плейофите в Испания да отида в неговия отбор, когато играха Аликанте срещу Барселона, но точно тогава агентът не ми разреши, защото ми готвеше договор в Евролигата и не се получи за 5 мача да отида там. Всъщност след Саратов бяхме заедно във Варна една година, през 2005-а, когато стигнахме финал срещу Лукойл. 
 
- В кръга на шегата - напомня ли ви съставът на Левски Лукойл на националния отбор, който игра на Евро 2009?

Д.И.: Филип го няма (6.р. - Виденов). Но пък тук са Гларуса (б.р. - Христо Николов), Асен (6.р. - Великов). Божо има голямо израстване (6.р. - Божидар Аврамов), Той е лидер на този отбор. Напомня ми, да. Но аз винаги съм го казвал,  ако си спомняте, когато проектът Лукойл започна, взеха целия национален отбор. И оттогава започна тази хегемония на Лукойл и всички, които не харесваха този тим, се влюбиха в него, защото бяха само българи и взеха целия наш отбор. И имаше успехи. В момента Лукойл прави същото - това е правилно за мен. Това е правилният подход.
 
- А изненадва ли ви деамериканизацията и българизацията на проекта Лукойл предвид последните сезони с куп чужденци?
 
Д.И.: Това е Левски! Тук трябва за се подходи малко по-различно. Трябва да се покаже, че Левски е български отбор - Отборът на народа. Не може да е пълно с чужденци и реално феновете да няма на кого да се зарадват. А и когато си българин, това име го носиш по друг начин. Ясно е, че няма как да стане без чужденци - в света не съществува такъв отбор, който да го направи. Но това, че Левски успяха да подпишат с Божидар, Гларуса, мен и Калоян, показва правилната стратегия и мислене на Тодор Стойков.
 
К.И.: Хубаво е, че има повече български момчета, които са лидери в отборите си. Не само в Левски, ами и в Стара Загора, Балкан и Рилски. За един отбор, за да успява, е много важно да има силно ядро от местни играчи.
 
- Реална ли е целта Шампионска лига?
 
К.И.: Това, за което ще се борим, е влизане в Шампионска лига. Все още е рано за прогнози. Никога не съм обичал да говоря предварително. Нека да караме мач за мач.
 
Д.И.: Нищо нереално няма. Въпросът е дали това е истинската цел. Влизане в ШЛ и попадане на отбори като Алба Берлин или Байерн Мюнхен, съчетано с посредствено представяне там, или силен пробив във ФИБА Евро чалъндж - това е въпросът. Кое ще направи хората щастливи и кое ще накара феновете да се чувстват по-добре? Аз винаги съм гонил победи - предпочитам да отидем в турнир и да побеждаваме, отколкото само да присъстваме в него. За мен това е дилема, Аз като състезател искам да излизам и да побеждавам, но също така знам, че отборите си имат и граници.
 
- За финал едно послание към феновете на Левски.

К.И.: Искам да помоля феновете на Левски този сезон да подкрепят отбора още от първия мач. Със сигурност ще има трудни моменти и те са хората, които трябва да помогнат на отбора.

Д.И.: Посланието може да бъде единствено да се подкрепяме взаимно! Ние ще направим всичко възможно името на този отбор да се чуе извън България. У нас да сме шампиони. И да се разбираме, да имаме търпение в тежките моменти. Знам, че е сложно и трудно, особено на фона на футболния Левски, както започна сезона, но се надяваме, че баскетболът ще бъде диамантът в името Левски!
 
Трагедия: Намериха мъртъв сина на бивш треньор на ЦСКА

Вижте подробности

ОБЗОР: Победи за Орландо и Далас в НБА

Маверикс затвориха серията в шест мача - резултати

Наказаха още един наш баскетболист за черно тото

Вижте подробности

Лейкърс уволни треньора си след разочароващия сезон

Лос Анджелис отпадна още в първите плейофи на НБА

Балкан и Спартак Плевен влязоха в топ 4 в НБЛ (ВИДЕО)

Край на сезона за ЦСКА и Черно море

Панатинайкос би Макаби Тел Авив и върна серията в Атина за пети мач

Вижте подробности

Бостън спечели серията с Маями след 118:84

Далас поведе с 3:2 срещу Клипърс в другия мач от вечерта

Глушков: Винаги съм бил твърд срещу всичко, което убива спорта

Има кой да гледа, кой да разследва и кой да наказва уговорените мачове в българския баскетбол, каза служебният спортен министър

Черно море Тича удари Спартак Плевен и изравни резултата

Аверил Ъгба с дабъл-дабъл за варненци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки