Възможно най-тежкият тест за дебюта на Сари

Сблъсъкът за Къмюнити шилд е много по-важен за Челси и в частност за техния нов мениджър

Възможно най-тежкият тест за дебюта на Сари
Маурицио Сари описа Пеп Гуардиола като свой приятел и човек, които уважава страшно много. Но днес на "Уембли" италианецът ще се опита да стартира успешно кариерата си на "Стамфорд Бридж”, когато Челси и Манчестър Сити влизат в спор за трофея Къмюнити шилд.
 
Сари вероятно си спомня последния път, когато заедно с Гуардиола вечеряха в средата на юни. Мястото бе Милано Маритима - морски курорт на адриатическото крайбрежие на Италия. Ариго Саки, легендарният бивш треньор на Милан, който е ментор и на двамата, също беше там. По думите на Маурицио това беше една "много забавна вечеря - да чуеш как говори Саки винаги е изключително".
 
По това време Сари все още не беше мениджър на Челси. Всъщност, той не водеше никой, защото след трите чудесни сезона Наполи реши да го замени с Карло Анчелоти. И все пак 51-годишният специалист беше спряган постоянно с клуба от "Стамфорд Бридж", така че със сигурност Челси и Висшата лига са били тема на разговор с Гуардиола.
 
Какво ли му е казал Пеп? Вероятно му е разказал за трудностите си през първия сезон 2016/17, когато каталунецът очевидно имаше нужда от време, за да се адаптира към изискванията на английския футбол. Сари също издаде някои неща: "Пеп ми каза, че тук е много трудно. Нивото е много високо. Но той ясно очерта и положителното, футболът е футбол навсякъде. Сподели ми, че ако ми се отвори възможност да дойда в Англия, трябва да я използвам. Всеки треньор иска да работи тук, защото Висшата лига е номер едно в света". Сари е на път да разбере колко трудно всъщност може да бъде. Все още обаче е доста спорно да се каже колко сериозна е една битка в Къмюнити шилд. Головете броят ли се в края на сезона? Трофеят "валиден" ли е? Някои ще кажат "да". Спомнете си как Жозе Мауринъо вдигна три пръста във въздуха, след като
Юнайтед спечели Лига Европа през 2016/17. Специалния явно слагаше Къмюнити шилд в требъла си.
 
Но най-важното в случая е, че това е Манчестър Сити на Гуардиола. Отборът, който натрупа рекордните 100 точки през миналата кампания и представлява най-внушителния опонент на Острова. Не случайно и Сари нарече своя приятел "най-добрият треньор в света".
 
Дружбата между двамата се ражда от уважението към стила им на игра. Те обожават високата преса, късите пасове и атакуващия футбол. Но Сари осъзнава разликата от 30 точки между Челси и Сити през миналия сезон. Именно и затова италианецът няколко пъти заяви, че Гуардиола работи с неговите момчета две години, а той със своите едва 2 седмици и половина.
 
Маурицио с усмивка сподели, че иска "да остане тук десет години". Не е необходимо да се припомня, че за такъв период Челси смени цели 8 мениджъри. Ясно е, че ще отнеме известно време, докато Сари внедри своята система 4-З-3, особено след като сините играеха с трима в защита под ръководството на Конте. Но колко време ще му е нужно?
 
Италианецът заяви, че подходът му е започнал да дава плодове в Наполи още в третия мач. Какво ли не би дал той и на "Стамфорд Бридж" да бъде така... Но привидно Маурицио спечели ранната битка. През седмицата каза, че е недоволен от закъснението на Вилиан, но след пристигането му, ситуацията бе изяснена и италианецът хладнокръвно сподели: "Той ще остане при нас, уверен съм в това".
 
Сега Сари ще трябва да убеди Куртоа и Азар, че тяхното бъдеще е в Челси под негово ръководство. Те се завърнаха в Лондон вчера заедно с Канте, Жиру, Батшуай и Кейхил, тъй като страните им участваха в заключителните етапи на Мондиал 2018. А италианецът ясно даде знак, че предпочита да работи с това, с което разполага и да го развива, а не да прави трансфери. Ето защо този двубой за Къмюнити шилд е много по-важен за Челси, в частност и за Сари. Той иска неговите момчета да генерират инерция, а освен това иска да убеди ключовите си играчи, че си заслужава да останат на "Стамфорд Бридж". Една победа и трофей може да свърши чудеса в тази посока... 
 
Дейбин ХЪНТЪР, Guardian, превод: "Тема спрт"

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки