Евандро: ЦСКА трябва винаги да бъде на върха!

„Основната ни цел е да станем шампиони, а треньорът и новите ми съотборници са страхотни“, казва последното лятно попълнение на „червените“

Евандро: ЦСКА трябва винаги да бъде на върха!

Последното лятно попълнение на ЦСКА до този момент Евандро да Силва (21 г.) даде първото си интервю, откакто е в България. Той говори пред "Тема Спорт" за началото на своя престой на "Армията", приятелството си със звездата Мауридес, периода в националния отбор на Бразилия и редица други теми. Той се изказа остро относно отпадането на ЦСКА от Лига Европа, като заяви, че реферите не са позволили на родния клуб да отстрани Копенхаген.

Евандро, вече месец си в България. Как се чувстваш в страната и какви са първите ти впечатления?
- Харесва ми много. Времето поне засега е приятно, хората ми допадат, а и съотборниците ми са супер. Все още се адаптирам, но мисля, че няма да ми е необходимо много време, за да свикна напълно. Нямам някакви сериозни проблеми. Още повече че в тима има мои сънародници и това прави нещата доста по-лесни за мен.

Какво е мнението ти за представянето на ЦСКА, откакто си тук?
- Ние сме много силен отбор и имаме големи шансове да станем шампиони. Това е основната ни цел и трябва да я постигнем. Има доста равностойни играчи в състава и смятам, че сме подготвени добре за дългата битка.

Вкара дебютния си гол за ЦСКА в реванша с Копенхаген. Какво не ви достигна срещу датчаните? Защо отпаднахте от Лига Европа?
- Това е малко досадна тема, защото остана огорчение в нас. Аз, а и доста мои съотборници сме на мнение, че отпаднахме незаслужено. И в двата мача бяхме ощетени от съдиите. Не ни позволиха да продължим напред. Ако не бяхме толкова сериозно порязани, нещата щяха да са коренно различни и на Копенхаген щеше да им е в пъти по-трудно да ни елиминират. Вкарах гол, но това не ме радва твърде много, защото не беше достатъчно, за да продължим напред в турнира. Приехме го тежко и избягваме да коментираме темата. Просто гледаме към предстоящите мачове и се съсредоточаваме върху тях.

С кого се разбираш най-добре в отбора?
- Старая се да съм близък с всеки, харесвам съотборниците си и атмосферата е доста приятна. С Мауридес сме малко по-близки, отколкото с другите. Когато сме на лагери, сме заедно в стая. С него общувам най-често. Той ми помага доста, говорим си много за мачовете, тактиката и тренировките Мауридес е прекрасен човек и футболист и съм уверен, че ще правим разликата с него.

Семейството ти ще дойде ли в България?
- В интерес на истината в момента те пътуват насам и утре (б.р. - днес) ги очаквам в София. Ще дойдат съпругата и детето ми. Това ще ме направи още по-спокоен, ще ми даде още повече мотивация и поводи за радост.

Готов ли си вече да играеш 90 минути?
- Да, готов съм, няма никакви проблеми. Всичко зависи от старши треньора, очаквам търпеливо своите възможности като титуляр. Изпитвам огромно уважение към треньора и каквото каже - това ще бъде.

Какви са впечатленията ти от Ел Маестро?
- Той е прекрасен треньор, умее да придава много спокойствие на отбора. Прави ми впечатление, че е много работлив човек, постоянно се занимава с нещо. Той говори персонално с всеки футболист за това как да си подобри играта. Това създава сериозна разлика.

Кога разбра, че ЦСКА се интересува от теб и колко време отне трансферът ти?
- Преговорите бяха много бързи. Отнеха малко повече от седмица, може би десетина дни. Бях в Коритиба, когато получих предложението от ЦСКА. Винаги съм имал желанието да премина в голям европейски клуб. Обсъдих офертата заедно с моя мениджър и семейството ми. Усетихме, че това ще е голяма възможност за кариерата ми и съм убеден, че ще е така. ЦСКА е най-значимият клуб в България, с най-много трофеи и трябва да печелим такива.

Имаше ли и други оферти?
- Да, но след като анализирах какви са възможностите ми и ги обсъдих внимателно със семейството и мениджъра ми, решихме, че тази оферта беше най-добрата от всички.

Разкажи за първите си стъпки във футбола, как започна да се занимаваш?
- За първи път постъпих в школа още 7-годишен в моя роден град Месияс. След това на 10 преминах в отбор от Сао Паоло. Там изкарах два сезона и се запознах с моя настоящ мениджър. После бях във Фигейрензе и Коритиба, както и в две по-малки школи. Специално в Коритиба бях най-дълго - изкарах три години в академията и още три при мъжете.

През 2015-а правиш силен старт за Коритиба в бразилския елит, вкарваш на Коринтианс, Гояс и Вашку да Гама, но впоследствие не успяваш да се наложиш в първия отбор. Защо се случи това?
-Да, в началото при мъжете на Коритиба ми потръгна много силно, вкарах тези голове, представях се добре. Но в края на годината получих тежка контузия, която ме извади от терена за доста дълго време. През 2016-а почти нямах възможност да играя, а и след травмата беше трудно отново да се върна в първия отбор. На следващата година пък бях преотстъпен в бразилския тим Ред Бул, там също се контузих и отново не успях да се наложа за дълго, записах няколко мача в щатското първенство, и сега вече съм в ЦСКА. Надявам се в България най-после да запиша силна година, да играя редовно и да съм полезен на своя отбор.

Опиши начина си на игра - кои са силните ти страни?
- Най-добър съм в завършващия удар, а освен това съм тактически грамотен. Имам и бързина. Смятам, че разполагам с всичко необходимо, за да се боря с отбора за титлата и да съм полезен в тази битка.

Получаваш повиквателна за националния отбор на Бразилия през 2016-а, когато селекционер е Тите. Как се стигна до нея?
- Да, бях част от олимпийската селекция. Тогава Тите тъкмо беше поел Бразилия и ни предстояха мачове с Еквадор и Колумбия. Е, не бях използван в двубоите, но това беше ценен опит. Все пак съм играл за националния отбор, но до 19 години - имам 6 участия. В олимпийската селекция бях с Неймар, Дани Алвеш и Марсело. Трима страхотни футболисти.

Сега ви предстои двубой с Ботев Пловдив, имаш ли някакви впечатления от този отбор?
- Надявам се да направим много силен мач, уверени сме в себе си и ще търсим победата. Ще се опитаме максимално бързо да се върнем на първото място и да не го пуснем до края на сезона. ЦСКА принадлежи на върха и трябва винаги да бъде там.

Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки