Бикел: Тази година е време ЦСКА да е на върха, имаме качеството

Добър съм и с топка, и без нея, бърз съм и с нелоша техника, хвали се играчът

Бикел: Тази година е време ЦСКА да е на върха, имаме качеството
Халфът на ЦСКА Жанио Бикел е част от отбора вече 4 месеца. Той бе сред първите привлечени през лятото - след вратаря Стипица и бранителя Перейра. Бикел направи добро впечатление в срещите, в които получи шанс, като се отличи с доста стабилни изяви в защита и като цяло с изчистена игра. След добрия си мач в предишния кръг срещу Септември (3:0) сега се очаква да е титуляр и при домакинството на Етър в неделя. Бикел се бори за титулярно място в конкуренцията на Малинов и Пинто. "Тема спорт" разговаря с него на базата в Панчарево, като той коментира както ситуацията в ЦСКА, така и кариерата си. Жанио е бил трениран от легендата Марко ван Бастен в холандския Хееренвеен.
 
- Жанио, как дойде в ЦСКА и защо избра да продължиш кариерата си в България?
 
- Бях свободен агент, така че моят мениджър ми търсеше отбор. Знаех за ЦСКА още преди да науча, че клубът ме иска. Бях наясно, че това е един от най-големите отбори в тази част на Европа. И когато разбрах за интереса, си казах: "Защо не?". Това е добър отбор и бях амбициран да покажа какво мога и да направя стъпка напред. Всичко се разви много бързо. Аз бях на почивка в родината си Гвинея Бисау с моето семейство. Изведнъж мениджърът ми се обади и ми каза: "Трябва да се върнеш веднага в Европа, имаме клуб за теб". На следващата сутрин ми изпрати билети и почти веднага тръгнах. Всичко се разви много бързо.
 
- През изминалия сезон си бил част от НЕК Наймеген във втора холандска дивизия, но си играл доста рядко. За сметка на това в предходните два сезона си титуляр, когато НЕК е в елита. Каква беше причината?
 
- И аз не знам. Бяха страхотни години в НЕК. Но да - през миналия сезон не играех често. И аз бях изненадан от това - защо бях използван в Ередивизие, а после не. Опитах се да дам най-доброто от себе си, когато получавах шанс, но това се случваше твърде рядко за жалост. Така и не намерих обяснение.
 
- Голяма ли е разликата между холандския елит и българското първенство?
 
- Да. В известна степен тук ми е по-лесно, макар че си има своите особености. Има доста различна култура и начин на игра в Холандия и тук, в България. Като че ли ми е нужно още малко време да се адаптирам, футболът в Холандия е много динамичен. Там се изисква от теб да участваш наравно и в защита, и в атака. Трябва постоянно да сновеш по целия терен и това е доста трудно.
 
- Как би описал стила си на игра?
 
- Аз съм добър и с топка в крака, и без нея. Бърз съм, физически съм окей. Имам нелоша техника и съм доста енергичен и динамичен.
 
- От голямо семейство ли идваш и трудно детство ли имаше?
 
- Да, имам двама братя и две сестри, те живеят в Гвинея. Имам роднини и в Лисабон, където винаги съм на ваканция.
 
- А как започна да се занимаваш с футбол?
 
- Записах се в една академия - Vitalize. Трябваше да изберат най-добрите момчета, които да отидат в Европа на проби. И аз бях един от тях, а заедно с мен бе и Жоржиньо, който сега също е в ЦСКА. На практика ние заминахме по едно и също време за Европа и се познаваме добре. Това беше през 2011-а. Първо участвах на турнир в Испания. Там ме харесаха няколко испански отбора - Валенсия, Малага и Виляреал. Отидох и в Португалия, където също имаше турнир. Така и не получих покана от Испания обаче. Останах 7-8 месеца без отбор, но тогава мениджърът ми каза за интерес от Хееренвеен. Там прекарах едноседмични проби. Казаха, че искат да остана и изкарах 3 години и половина в клуба.
 
- В Хееренвеен се засичаш с легендата Марко ван Бастен. Какво представляваше работата с него?
 
- Да, той ме повика да тренирам с мъжете. Преди това играех за юношите до 19 години. Не съм играл под негово ръководство в официален мач, но беше доста интересен треньор. Говорил съм си доста с него, давал ми е съвети и насоки. Знаеше как да се отнася с футболистите.
 
- Кой ти е най-близък в ЦСКА освен Жоржиньо?
 
- Почти всички, доста добре се разбирам с бразилците и португалците. Атмосферата е позитивна, всички сме заедно. А и много ми помага, че знам доста езици - английски, португалски, холандски, така че се справям добре.
 
- А как намираш българския език?
 
- Труден ми е. Но много искам да науча базовите неща, за да мога да се справям на терена, и ще дам най-доброто от себе си, за да го направя.
 
- Много ли се различава България от местата, където си бил преди?
 
- Да, но за мен не е нещо кой знае колко трудно. Винаги ми се е налагало да се адаптирам - и към Португалия, и към Холандия... Свикнал съм на промени.
 
- Кои бяха любимите ти футболисти като дете?
 
- Само един - Яя Type. Той ми беше идолът. Обожавах да го гледам. Най-много го харесвах, когато беше в Манчестър Сити, но още отпреди това го следях.
 
- Какво е мнението ти за твоите конкуренти в средата на терена - Малинов и Пинто?
 
- Те са добри футболисти, които притежават качества. Няма голяма разлика в стила ни на игра. Те също са много усърдни работници на терена.
 
- Вече се изправихте срещу основните ви съперници Лудогорец и Левски. Какво е мнението ти за тези отбори? 
 
- Не виждам голяма разлика между нас и тях. Да, загубихме дербитата с тях, но този вид сблъсъци почти винаги се развиват по този начин – има малко футбол, изобилства битката. Който има повече късмет, печели. Не виждам с какво са по-силни от нас. На едно ниво сме с тези отбори. Но особено след загубата с Левски беше доста тежко. Всички бяхме увесили носове - както ние, така и половин България. Чувствахме се по същия начин като привържениците. Трябва да печелим тези двубои.
 
- Какво  е мнението ти за треньора Нестор Ел Маестро? 
 
- Не мога да го сравня с предишните ми треньори, всеки си има различен начин, по който гледа на футбола. Той има по-различна култура, бил е в доста страни. Нестор е добър треньор и откакто съм тук, виждам прогрес в отбора благодарение на него.
 
- Какви са шансовете да спечелите титлата?
 
- Имаме играчите, за да го постигнем. Трябва да го направим. Това е единственото, което има значение. Тази година е време да сме на върха. Имаме качеството.
 
- Отборът беше доста критикуван в последно време...
 
-Да, знам това. Какво да ви кажа - критиката във футбола е нормална. Всеки в този спорт си има свое мнение. Когато загубиш - винаги те критикуват. Когато спечелиш - всичко е наред. Свикнал съм с това и критиките не ми правят впечатление.
 
- За  какъв срок е договорът ти и колко дълго искаш да останеш в ЦСКА?
 
- Подписах за три години. На този етап просто искам да играя повече минути, а след това ще видим колко дълго ще остана. 

 

Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен (ВИДЕО)

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави (ВИДЕО)

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки