Каспер: В България ще се получи страхотна олимпиада, ние ще помагаме

Бъдещето на ските е в градските състезания, прогнозира президентът на ФИС

Каспер: В България ще се получи страхотна олимпиада, ние ще помагаме
Джан-Франко Каспер е един от ветераните, които ръководят световния спорт. Той е почетен член на МОК, след като навършва 75 години на 24 януари догодина. Генерален секретар на международната федерация по ски от 1975 година, а от 1998 година е неин президент. Разговорът с него бе след края на „Форум алпина” на който присъстват всички представители на федерации. На зимни игри ФИС е водещата структура по организацията.
 
- Г-н Каспер, какво ви е мнението за младежките олимпийски игри?
 
- Това е една великолепна идея. Вече виждаме как младите се палят по тях, защото са различни. При нас единствено трябва да доизкусурим календара, за да могат най-добрите да участват. Защото по това време има европейски и Световни купи, а в повечето от нашите спортове точно младите са основните фигури. Като сноуборда и скока например.
 
- Ще има ли успех тази идея?
 
- Има невероятно бъдеще. Аз се прибрах от летните игри в Буенос Айрес и там всичко бе прекрасно. Младите хора много се забавляваха. Постепенно всички ще разберат, че това е бъдещето. Надявам се още на следващите да има още по-голям интерес.
 
- Сигурно сте чули за идеята на Томас Бах София да приеме зимни игри? Какво е вашето мнение по този въпрос?
 
- Генералният директор на МОК ни запозна с всичко. Това е една брилянтна идея. В лицето на Българската федерация по ски вече имаме един опитен домакин. Вие проведохте на изключително ниво Световните купи по ски и сноуборд. Отделно ще натрупате опит и със световното за младежи през 2021 година. Мога да кажа - продължавайте да работите по тази кандидатура, ще имате пълната подкрепа на Международната федерация по ски. София е прекрасен град, познавам добре и условията на Витоша. Ще се получи една прекрасна олимпиада. А ние ще помагаме.
 
- В условията на променящ се климат идва ли краят на ските?
 
- Това са твърдения на болни мозъци. В крайна сметка трябва да уважаваш природата и да я обичаш. Една зима ще е мека, една зима ще е по-сурова. Спортовете във ФИС са най-близо до природата и заради това страдат или пък се радват с нея. Аз лично съм оптимист. Все пак от години се чертаят апокалиптични картини, които в крайна сметка не се случват.
 
- Имат ли бъдеще ските в зала?
 
- Според мен това ще е краят на ските. Наистина залата дава добри условия, но как да накараш хората да излязат сред природата? Или всички да останат пред телевизорите. Каква е разликата между хола и залата? Няма никаква. Бъдещето на ските е в градските състезания. Те имат огромна популярност и стават още по-интересни. Това ще е бъдещето и на Световната купа.

 

ФИС няма да признае за световен рекорд скока на Кобаяши от 291 метра

Японецът направи невероятното постижение на специално изградена за събитието шанца

Лас Вегас записа втори успех над Далас в плейофите на НХЛ

Вижте подробности

Министър Глушков поздрави БФ ски за 100-годишнината

Имате всички основания да посрещнете празника с удовлетворение и гордост

БФСки тържествено отбеляза 100-годишния си юбилей

Министърът на спорта Георги Глушков също награди Цеко Миневс почетен плакет

Александър Георгиев блести с 27 спасявания за Аваланч

Вратарят изигра ключова роля за успеха с 5:2 над Джетс

ОБЗОР: Алекс Георгиев инкасира 7 гола в плейофите (ВИДЕО)

Вижте всички резултати от НХЛ

Каролина и Бостън започнаха с домакински победи плейофите в НХЛ

Вижте подробности

Яромир Ягър с нов рекорд

Вижте подробности

Резултатите в НХЛ

Ето как приключиха битките на леда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки