Вижте какво следва за България по пътя към Евро 2020

Разберете подробностите и вариантите за класиране

Вижте какво следва за България по пътя към Евро 2020

Три победи, две равенства и една загуба приключи участието на българския национален отбор по футбол в първата фаза от дебютния сезон в Лигата на нациите. Тимът на Петър Хубчев завърши 1:1 със Словения в последния си двубой и не успя да спечели групата си.

Първото място щеше да гарантира изкачване във втора дивизия, бонус от 1.125 млн. евро и участие в плейофите, които дават последен шанс за класиране на европейското първенство през 2020 г. То остана за Норвегия, която завърши с две точки аванс пред България.

Националите ще останат в трета дивизия в следващия сезон на Лигата на нациите (2020-2021). Има обаче огромна вероятност те все пак да стигнат до плейофите, ако не се класират за европейското през квалификациите, които ще се проведат догодина.

Какво предвижда форматът на Лигата на нациите и какво следва за българските футболисти по пътя към Евро 2020?

През квалификациите

България ще завърши Лигата на нациите на 29-о или 30-и място в общото класиране. Това ще изпрати отбора в трета урна при жребия за европейските квалификации. Той ще се тегли на 2 декември в Дъблин, а мачовете ще се изиграят от 21 март до 19 ноември 2019 г.

Петдесет и пет отбора ще бъдат разделени в десет групи, като за европейското ще се класират първите два от всяка група. Отборите, с които България със сигурност ще се размине, са Словакия, Турция, Ирландия, Северна Ирландия, Сърбия, Норвегия и два тима измежду Израел, Румъния, Унгария и Шотландия.

Последните страни в трета урна ще станат ясни тази вечер, когато ще се изиграят последните срещи от груповата фаза в Лигата на нациите.

В първите две урни при жребия ще са Португалия, Холандия, Англия, Швейцария, Франция, Хърватия, Белгия, Испания, Италия, Германия, Полша, Австрия, Чехия, Дания, Исландия, Русия, Швеция, Украйна, Уелс и Босна и Херцеговина.

През Лигата на нациите

След края на квалификациите ще останат четири квоти за европейското първенство, които ще бъдат разиграни във финалните четворки в четирите дивизии на Лигата на нациите. Тези финални плейофи ще се изиграят през март 2020 г.

В плейофите участват победителите в групите, но само ако не са се класирали за европейското. Тъй като повечето отбори от първите две дивизии ще се класират още през квалификациите, много от овакантените места ще бъдат запълнени с тимове от по-долни дивизии.

Такъв най-вероятно ще бъде случаят с България.

В Лигата на нациите участват общо 55 отбора. От тях 20 ще се класират за Евро 2020, а други 16 ще играят в плейофите. 29-ата или 30-ата позиция на българските футболисти в крайното класиране би трябвало да им позволи да заемат едно от тези 16 места, ако не си пробият път към европейското през квалификациите.

Голямото предимство на отборите, които спечелиха своите групи в Лигата на нациите, е, че в плейофите не могат да играят със съперници от горна дивизия. За България е доста вероятно да попадне във финалната четворка на втора дивизия, където потенциално може да срещне по-силни тимове.

България U15 с реми срещу Косово (ВИДЕО)

Две дузпи и 1:1 в контрола, играна в Прищина

БФС търси усилено футболисти с български корени

До момента сме открили над 20 състезатели, обясни Лъчо Димов

Венци Стефанов: Илиан Илиев ще вдигне националите

Любо първо говори, после мисли

Женският ни национален отбор с драматична загуба от Армения (ВИДЕО)

"Лъвиците" ни допуснаха поражение с 2:3 на "Александър Шаламанов" в София

БРАВО! Девойките на България до 19 г. се класираха сред елита на Европа

Момичетата ни спечелиха безапелационно промоция за Лига А

Радойска очаква мачовете с Румъния да решат първото място

„Имам балансиран отбор“, заяви селекционерът на женския ни тим

Силвия Радойска: Владеехме инициативата

„Търсихме победата през цялото време“, доволна е треньорката на женския национален отбор

Женският национален отбор по футбол започна с победа евроквалификациите

Нашите спечелиха с 1:0 визитата си на Казахстан

Тежък жребий за националите по минифутбол

"Лъвовете" на европейско през лятото

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки