Русия не даде достъп на WADA до московската лаборатория

Рискува да пропусне трета поредна олимпиада

Русия не даде достъп на WADA до московската лаборатория
Русия отказа да даде достъп на Световната антидопингова агенция (WADA) до московската лаборатория и рискува да бъде изхвърлена от трета поредна олимпиада след Рио 2016 и ПьонгЧанг 2018. Страната имаше срок до края на 2018 г. да изпълни ултиматума на WADA.
 
Осигуряването на достъп до пробите и други данни от московската лаборатория беше последното от изискванията за пълното възстановяване на правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА). Те бяха спрени през ноември 2015 г., когато Русия беше изключена от международната лека атлетика по обвинения в държавно контролирана система за употреба, разпространение и прикриване на допинг.
 
Световната антидопингова агенция няколко пъти отказа да възстанови лиценза на РУСАДА, включително и през май 2018 г. Причината беше отказът на Русия да изпълни част от задължителните условия.
 
През октомври Световната антидопингова агенция все пак възстанови временно правата на РУСАДА. За да бъде запазен лиценза обаче, Русия трябваше да отвори московската лаборатория за работна група на WADA до 31 декември.
 
Местните власти поеха и ангажимент до 30 юни 2019 г. да бъдат тествани повторно всички проби, които WADA ще поиска след евентуалната инспекция на лабораторията.
 
През уикенда правителство на Русия увери, че работи по въпроса с осигуряването на достъп. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков дори обяви, че няма никакви поводи за притеснения. Стигна се и до молба за помощ от генералния директор на РУСАДА Юрий Ганус до президента Владимир Путин.
 
"Дълбоко съм разочарован, че данните от бившата московска лаборатория не бяха предоставени до изтичането на крайния срок, който беше договорен с изпълнителния комитет на WADA през септември. Работихме усърдно с руските власти, за да изпълним крайния срок, което категорично беше в интересите на чистия спорт", каза президентът на WADA Крей Рийди.
 
Той обяви, че предстои да се реши какви санкции да бъдат наложени срещу руския спорт. През септември WADA се закани те да бъдат по-строги, ако Русия не изпълни условията й. В същото време лицензът на РУСАДА отново ще бъде отнет.

 

Победа, две ремита и три загуби за нашите на Европейското индивидуално първенство по шахмат

Антоанета Стефанова с успех над Моника Стойковска

Шансът за нова олимпийска квота в гребането още е жив

Кристиан Василев на финал на квалификацията в Унгария

Хиляди полицаи пазят олимпийския огън

Вижте подробности

Боряна Калейн е втора в многобоя след първия ден на СК в Ташкент (ВИДЕО)

Никол Тодорова заема 17-а позиция

Спортното министерство не дава стадионите "Септември" и "Юнак" на Столична община

Вижте официалната позиция на ММС

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки