Боби Михайлов за Вуцов: Трудно ми е да говоря за него в минало време

Същински революционер в треньорската професия, той бе признат не само по нашите географски ширини, допълни шефът на БФС

Боби Михайлов за Вуцов: Трудно ми е да говоря за него в минало време
Президентът на БФС Борислав Михайлов, който по-рано днес си взе последно сбогом с Иван Вуцов, разпространи съболезнователния адрес по повод кончината на легендата. 
 
"Опечалено семейство, скъпи приятели,
 
Днес изпращаме в последния му път не просто легендарния български играч, треньор и функционер Иван Вуцов, а личността Иван Вуцов, отдала целия си живот и цялата си енергия на развитието и просперитета на футбола у нас; личност, възпитала както любовта към спорта, така и чисто човешките и морални добродетели у всеки, имал щастието да се докосне до нея. Велика фигура, чиято неизмерима стойност за футбола бе оценена от няколко поколения българи и със сигурност ще остане в историята завинаги.
 
И като треньор, и като функционер, Иван Вуцов бе изпреварил времето си. Именно той постави основите на Златното поколение на българския национален отбор и даде път на играчите, достигнали до полуфинала на световното първенство в САЩ. 
 
Под негово ръководство България бе истинско страшилище за всички противници на континента, че и по света. На няколко пъти спортното щастие му обърна гръб, в противен случай – кой знае – плодовете на огромния му труд можеха да бъдат реализирани още десет години по-рано. Със сигурност обаче точно Иван Вуцов бе и мозъкът, и двигателят, съумял не просто да запази българския национален отбор в трудния преходен период между два строя и две идеологии, а и да го сплоти и да го направи още по-силен. Същински революционер в треньорската професия, той бе признат не само по нашите географски ширини, но и далеч извън пределите на България.
 
Същото може да се каже и за качествата му като ръководна фигура на българския футбол. Благодарение на непрестанната му работа, на отдадеността му и на неизчерпаемата енергия, Българският футболен съюз премина не едно и две препятствия в края на миналия и началото на новия век. Вуцов бе визионер, но и не подценяваше проблемите на настоящето – професионална философия, с която гарантира стабилността на футболната централа, а и на футбола у нас като цяло.
 
Много ми е трудно да се обръщам към Иван Вуцов в минало време, затова и отказвам да го направя. За мен, както и за всички мои колеги; за всички футболни хора, присъствието на личност като Иван Вуцов в нашите животи е истинска привилегия. Ще го помним винаги, и винаги – единствено с добро.
 
Опечалено семейство,
 
Приемете най-искрените съболезнования – както от мое име, така и от името на Българския футболен съюз и на цялото футболно семейство в България. Загубата на Иван Вуцов е непрежалима, но тя е такава именно заради величината и значението му за всички нас.
 
Поклон пред паметта му!
 
Иване, за мен бе чест!
 
Борислав Михайлов, Президент на БФС”.

 

Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки