Боби Михайлов за Вуцов: Трудно ми е да говоря за него в минало време

Същински революционер в треньорската професия, той бе признат не само по нашите географски ширини, допълни шефът на БФС

Боби Михайлов за Вуцов: Трудно ми е да говоря за него в минало време
Президентът на БФС Борислав Михайлов, който по-рано днес си взе последно сбогом с Иван Вуцов, разпространи съболезнователния адрес по повод кончината на легендата. 
 
"Опечалено семейство, скъпи приятели,
 
Днес изпращаме в последния му път не просто легендарния български играч, треньор и функционер Иван Вуцов, а личността Иван Вуцов, отдала целия си живот и цялата си енергия на развитието и просперитета на футбола у нас; личност, възпитала както любовта към спорта, така и чисто човешките и морални добродетели у всеки, имал щастието да се докосне до нея. Велика фигура, чиято неизмерима стойност за футбола бе оценена от няколко поколения българи и със сигурност ще остане в историята завинаги.
 
И като треньор, и като функционер, Иван Вуцов бе изпреварил времето си. Именно той постави основите на Златното поколение на българския национален отбор и даде път на играчите, достигнали до полуфинала на световното първенство в САЩ. 
 
Под негово ръководство България бе истинско страшилище за всички противници на континента, че и по света. На няколко пъти спортното щастие му обърна гръб, в противен случай – кой знае – плодовете на огромния му труд можеха да бъдат реализирани още десет години по-рано. Със сигурност обаче точно Иван Вуцов бе и мозъкът, и двигателят, съумял не просто да запази българския национален отбор в трудния преходен период между два строя и две идеологии, а и да го сплоти и да го направи още по-силен. Същински революционер в треньорската професия, той бе признат не само по нашите географски ширини, но и далеч извън пределите на България.
 
Същото може да се каже и за качествата му като ръководна фигура на българския футбол. Благодарение на непрестанната му работа, на отдадеността му и на неизчерпаемата енергия, Българският футболен съюз премина не едно и две препятствия в края на миналия и началото на новия век. Вуцов бе визионер, но и не подценяваше проблемите на настоящето – професионална философия, с която гарантира стабилността на футболната централа, а и на футбола у нас като цяло.
 
Много ми е трудно да се обръщам към Иван Вуцов в минало време, затова и отказвам да го направя. За мен, както и за всички мои колеги; за всички футболни хора, присъствието на личност като Иван Вуцов в нашите животи е истинска привилегия. Ще го помним винаги, и винаги – единствено с добро.
 
Опечалено семейство,
 
Приемете най-искрените съболезнования – както от мое име, така и от името на Българския футболен съюз и на цялото футболно семейство в България. Загубата на Иван Вуцов е непрежалима, но тя е такава именно заради величината и значението му за всички нас.
 
Поклон пред паметта му!
 
Иване, за мен бе чест!
 
Борислав Михайлов, Президент на БФС”.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки