Лопетеги: Не можех да спя, не знаех къде се намирам след скандала на Мондиала

В Реал Мадрид не ми стигна времето, допълни спецът

Лопетеги: Не можех да спя, не знаех къде се намирам след скандала на Мондиала
Бившият селекционер на Испания Хулен Лопетеги разказа как е преживял събитията през миналото лято, когато беше освободен от поста си два дни преди началото на Мондиал 2018 заради назначението си в Реал Мадрид, където впоследствие също беше уволнен след слабото начало на сезона за тима.
 
“Не беше лесно за мен. Работихме много усърдно две години. Усещахме, че сме готови да направим фантастично Световно първенство. Два месеца преди това, когато поднових договора си с Испания, сложиха откупна клауза в него. Беше идея на президента Луис Рубиалес. Съгласих се и тогава дойде офертата от Реал. Моментът не беше избран от мен или клуба. Казах “да”, но знаех, че Мондиалът е моята единствена отговорност.
 
Да го пазя в тайна един месец е невъзможно и не беше честно. Бяхме убедени, че е най-добре да има пресконференцията, на която да обсъдим въпроса и след това да го оставим настрана. След това единственият фокус щеше да е Световното първенство. Играчите бяха фантастични. След като им казах, проведохме най-добрата си тренировка от трите седмици на подготовка, така че бяхме щастливи, но тогава президентът взе това решение. 
 
Беше много тежък момент и никога няма да го забравя, защото беше изненада. Почувствах, че е много нечестно. Полетът от Москва до Мадрид беше 5 часа и не казах нито дума, но това е животът. Беше много тежко преживяване, но трябва да опиташ и да го превърнеш в позитивна ситуация. Не спях и не знаех къде се намирам. Един ден бях в Русия за Мондиала, а на следващия бях на “Сантиаго Бернабеу” с нов отбор. Беше много бързо, трудно за приемане и емоциите бяха силни. Беше тежко да ми бъде казано да напусна Световното първенство. Беше мечта, за която работих толкова усърдно и с цялата тази емоция. Аз съм човек, така че понякога не можеш да се контролираш.
 
Започнахме добре с Реал. Отборът играеше добре, но след това имахме три лоши седмици. Просто се надяваш, че имаш време да намериш решение, защото тези неща могат да се уравновесят през сезона. Бяхме сигурни, че тази ситуация ще отмине. Нямах време. Това е най-добрият начин да го обясня. Имам цялото уважение към новия наставник и неговия щаб. Също и към играчите - обичам ги, те имаха фантастично отношение към мен. Никога не бих казал лоша дума за Реал. Да ръководи този клуб е чудесен опит за всеки треньор. Надявах се на повече време, но трябва да гледам в бъдещето.
 
Да поема тим от Висшата лига? Един треньор трябва да е отворен към бъдещето, но ако  мога да избирам, предпочитам да съм в най-добрите първенства. Английското е фантастично. Когато гледаш мач в Англия, можеш да усетиш атмосферата и уважението към играчите и наставниците. Това е много важно, искам да усетя това. Разбира се, испанското първенство също е удивително, със страхотни играчи и треньори, но ще видим.
 
Влиянието на Йохан Кройф върху мен (играл е две години в Барселона при него - б.р.)? Още в първата ми тренировка при Йохан си помислих “това е различно в сравнение с всички други треньори”. Той беше брилянтен. Той пося семето за другите треньори, които да последват и развият идеите му. Той беше един ход преди останалите. Той също разбираше, че мислиш за играта и че поставяш под въпрос думите му. Като наставник трябва да си готов да обясниш на играчите си защо работим по този начин и защо сме избрали това решение. Ако играчът разбере, той е по-силен играч”, заяви Лопетеги в интервю за BBC.

 

Фернандеш: ФА Къп и Висшата лига са различни неща

Капитанът на Манчестър Юнайтед коментира успеха с 4:3 над Ливърпул за Купата

Треньор във Франция: Не ми пука за Мбапе

Мишел Тер-Закариан коментира новините около напускането на нападателя

Дешан обясни защо Гризман няма да играе за Франция

Нападателят на Атлетико Мадрид е с контузия

Тоти изненадан колко бързо Де Роси успя в Рома

"Не го очаквах", призна той

Нов шок в Турция: Фенербахче обмисля да напусне първенството

Нахлуването на феновете и боя с футболисти разтърси из основи турския футбол

Новият треньор на Лацио кацна в Рим

Игор Тудор поема "орлите" след оставката на Маурицио Сари

Рашфорд отказва на ПСЖ заради Ман Юнайтед

Нападателят иска да е основна фигура на "Олд Трафорд"

Родри предупреди: Искаме требъл!

Халфът на Манчестър Сити смята, че най-добрата форма на отбора предстои

Нова контузия в Ливърпул - Дарвин Нунес отпадна за Уругвай

Нападателят е с физически пролеми след дербито с Манчестър Юнайтед

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки