Ангел Станков: Можем да приемем световно по футбол

Ние загубихме личностите, децата сега нямат идоли, на които да подражават, допълни спецът

Ангел Станков: Можем да приемем световно по футбол
Ангел Станков е бивш треньор на Левски. Като футболист за отбора на „сините" записва 135 мача и 28 гола. Шампион и носител на купата за 1979 г. Има 10 мача и 1 гол за националния отбор на България. Като треньор е работил още в Беласица, Кремиковци, Чавдар (Бяла Слатина), Академик (Свищов), Розова долина, Родопа (Смолян), Левски (Елин Пелин). Става шампион на Сирия. 65-годишният специалист говори по наболели футболни теми пред „България днес”.
 
- Г-н Станков, ще успее ли Георги Дерменджиев да се справи начело на Левски?
 
- Защо да не се справи? Той вече се е доказал. А е нещата не зависят само от него, а и от тези, с които работи. Сега с новия ред в клуба, с новия човек в лицето на Павел Колев - един опитен ръководител, всичко ще бъде по друг начин. Ще се променят доста неща в Левски. Жоро Дерменджиев е трудолюбив и възпитан човек. Спокоен е, не се шуми много около него, както казваме - черноработник.
 
- По-трудно ли ще му бъде на „Герена”, отколкото в Разград?
 
- В Левски определено е по-различно. В Разград имаше други футболисти, друга организация. Финансовите възможности са по-големи. Заедно с Ивайло Петев започнаха работа в клуба и изградиха заедно нещата. Години наред работеха и постигнаха резултати, а тук в Левски идва в заварено положение. Предполагам, че ще промени схемата на игра. Надявам се да успее и отборът да изплува.
 
- Стойчо Стоев успя в Лудогорец, но в Левски не спечели нищо.
 
- Така е. Всички ще очакват от Дерменджиев бързи резултати и това е нормално. Ще му трябва време, заслужава да му го дадат.
 
- В ЦСКА също назначиха нов треньор. Любо Пенев почна със загуба от Черно море с 0:2. Какво ще е бъдещето му?
 
- Любо Пенев беше един прекрасен футболист. От доста време вече работи и като треньор. Вярно, невинаги му вървяха нещата. Това е треньорската професия, трябва да попаднеш и на отбор. Ако нямаш добри футболисти, трудно можеш да надскочиш себе си. Аз лично искам и Любо Пенев с ЦСКА да върви. Колкото по-голяма е конкуренцията в българския футбол, толкова по-добър ще бъде и националният отбор.
 
- Правилна ли е новата политика на Левски вече да се привличат само български футболисти?
 
- Няма нищо лошо в чужденците, в цял свят е така. Взема се най-доброто. Видяхте Реал (М) продаде Роналдо и тръгна надолу. Сега се изправят, но вече налагат основно испанци. Част от играта е да вземат добри чужденци. Когато са на високо ниво, е добре. Едно време имаше идоли. Колко български футболисти има в момента, на които децата да искат да подражават? Както навремето бяха Гунди, Митата Якимов, Пешо Жеков, Шаламанов, Начко... Мога да изредя 100 футболисти, с които малките момчета искаха да се отъждествяват. Сега кои са, кажете ми?
 
- Последният беше Бербатов.
 
- Да. Той, Стилян и Мартин бяха последните. Сега идва детето в школата и застава срещу някой треньор, но никой не го познава. Ние загубихме личностите, футболът е социална дейност, най-популярният спорт. Трябва да се обикаля, да извадим децата от улицата, да ги накараме да спортуват. Пирамидата трябва да се строи от долу на горе.
 
- А Десподов може ли да се превърне в новия футболен идол в България?
 
- Много е малък и децата още не са го усетили добре. Иска се време. Той заслужаваше да направи трансфер в силно първенство. Една-две години показа високо ниво у нас. Ние нямаме интерес да задържаме такива футболисти повече. Когато е под върха, трябва да отиде навън, за да се доразвие.
 
- Виждате ли израстване в националния отбор последната година?
 
- Пешо Хубчев е добър треньор, коректен е, работи здраво. Той е германски възпитаник, държи на дисциплината. Това е пътят да успее.
 
- Може ли България да приеме европейско или световно първенство по футбол, след като официално стана ясно, че ще кандидатстваме за домакинство?
 
- Рано или късно ФИФА и УЕФА ще трябва да развива и тази част на Европа. Държавите вече влизат в НАТО, в Европейски съюз. Вече построихме зали. Защо да не построим 2-3 модерни стадиона, които да бъдат на световно ниво? УЕФА и бизнесът имат интерес да финансират такъв проект. Вече съм на над 60 години и дай Боже да видя световно първенство у нас.

 

Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки