БФС и големите клубове честитят рождения ден на Петър Хубчев

Пожелаха на националния селекционер да класира България на Европейското

БФС и големите клубове честитят рождения ден на Петър Хубчев
Днес 55-и рожден ден празнува големият български футболист и настоящ селекционер на националния отбор Петър Хубчев.
 
Защитникът на Златното поколение е роден на 26 февруари 1964-а, а първият му клуб е ловешкият Осъм, където играе осем сезона и записва 249 мача и 26 гола за първенство. През 1989-а е привлечен в Левски и в рамките на четири години изиграва 125 мача, отбелязвайки пет попадения. С екипа на "сините" Хубчев печели две последователни титли и две Купи на България, преди да бъде трансфериран в немския Хамбургер ШФ. За гранда от Хамбург има 65 двубоя и 2 гола, а през 1996-а преминава в друг представител на Бундеслигата - Айнтрахт (Франкфурт), където изиграва 107 мача и бележи 2 попадения.
 
За националния отбор Петър Хубчев дебютира през 1984-а, а в следващите 12 години играе 35 пъти в фланелката на "лъвовете". Съществена част от славния отбор, достигнал полуфинал на световното първенство в САЩ през 1994-а, участник и на европейските финали в Англия две години по-късно.
 
Веднага след края на активната си кариера, Хубчев започва работа като треньор в Айнтрахт, а малко по-късно заема поста на асистент на Пламен Марков в представителния ни тим, с който се класира на европейското първенство в Португалия. Сезон 2004/05 прекарва начело на немския Бад Филбел, а след кратък престой начело на Славия, се завръща в Германия, за да води вторите тимове на Айнтрахт и Волфсбург.
 
Между 2009-а и 2011-а е старши треньор на Черноморец (Поморие), с който достига исторически финал за Купата на България, а след няколко месеца в пловдивския Ботев, Хубчев поема Берое. За три години и половина начело на старозагорския клуб специалистът веднъж печели Купата на страната, веднъж - Суперкупата, а през сезон 2014/15 извежда тима до сребърните медали в Първа лига.
 
За постиженията си е удостоен със званието Почетен гражданин на Стара Загора - 20 години, след като получава същото признание и в Ловеч.
 
През 2016-а Петър Хубчев е избран за селекционер на мъжкия национален отбор на България. Под негово ръководство "лъвовете" записват няколко изключително престижни победи, а през есента на 2018-а малко не им достига, за да спечелят групата си в новия турнир на УЕФА Лига на нациите. До момента има 18 мача начело на България, в които е спечелил осем победи.
 
„Българският футболен съюз честити празника на Петър Хубчев и му желае много здраве, късмет и успехи начело на България!”, написаха от БФС.
 
„Пожелаваме на Петър Хубчев ползотворна работа с националите и класиране за предстоящото Европейско първенство през 2020 година!”, допълниха от ЦСКА.
 
„ПФК Левски поздравява Петър Хубчев с празника и му пожелава здраве, щастие, лични и професионални успехи и много щастливи мигове начело на националния отбор”, включиха се и сините.

 

Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки