След 22 г, пак сме в Топ 10 на света по медали в биатлона

Мартен Фуркад счупил щеката на Владо Илиев в първите метри на масовия старт

След 22 г, пак сме в Топ 10 на света по медали в биатлона
След 22 години България пак е в Топ 10 по медали на световно първенство по биатлон. Благодарение на среброто на Владимир Илиев, страната ни се нареди на 9-то място в класирането по отличия на шампионата в Йостерсунд, Швеция.
 
За последно през 1997-а в Осърбле бяхме в Топ 10 - осми. Тогава Екатерина Дафовска спечели бронз в индивидуалната дисциплина на 15 км. Иначе най-добрите ни класирания по медали са две пети места - през 1989 и 1991 г.
 
Иначе в масовия старт на 15 км вчера Илиев остана 29-и, като не успя да си направи подарък на рождения си ден. Българинът имаше малшанс на старта, след като счупи щека и трябваше да я смени, като се оказа в ролята на догонващ групата. Novsport.com разбра, че всъщност екипировката на световния вицешампион в индивидуалната дисциплина на 20 км е пострадала от една от големите звезди в биатлона – Мартен Фуркад.
 
Французинът, който този сезон не успя да намери перфектната си форма, заради много заболявания, затворил българина малко след старта на последната дисциплина от световното първенство. Тогава той счупил и щеката на Илиев.
 
Проблемите на Владо продължиха и по време на дистанцията, която за него започна с 3 грешки в първата стрелба от положение легнал. Още тогава стана ясно, че състезателят от Троян няма да може да повтори успеха си от 20-те км. В следващите три стрелби Илиев допусна още 5 грешки и така завърши 29-и с 8 пропуска. 
 
Първи вчера финишира Доминик Виндиш (Италия). Той стигна до последната стрелба 11-и, но уцели всички мишени и завърши с неочаквана победа при време 40:54.1 минути и три грешки (1+1+1+0). Лидерите в надпреварата преди последната стрелба – Йоханес Тингнес Бьо (Норвегия) и Дмитрий Пидручни (Украйна) се провалиха тотално, след като първия не уцели нито една мишена, а втория успя да свали една. Така те трябваше да завъртят съответно 5 и 4 наказателни обиколки и се простиха с шансовете за медали.
 
Среброто остана за французина Антонен Гигона след 22.8 секунди пасив и три грешки, а трети финишира австриецът Юлиан Еберхард с 23.3 секунди пасив и четири грешки. 11-кратният световен шампион Мартен Фуркад от Франция изкара трудни две седмици и завърши 24-и в последния старт. Най-много грешки направи Владимир Илиев, който допусна цели осем.

 

ФИС няма да признае за световен рекорд скока на Кобаяши от 291 метра

Японецът направи невероятното постижение на специално изградена за събитието шанца

Лас Вегас записа втори успех над Далас в плейофите на НХЛ

Вижте подробности

Министър Глушков поздрави БФ ски за 100-годишнината

Имате всички основания да посрещнете празника с удовлетворение и гордост

БФСки тържествено отбеляза 100-годишния си юбилей

Министърът на спорта Георги Глушков също награди Цеко Миневс почетен плакет

Александър Георгиев блести с 27 спасявания за Аваланч

Вратарят изигра ключова роля за успеха с 5:2 над Джетс

ОБЗОР: Алекс Георгиев инкасира 7 гола в плейофите (ВИДЕО)

Вижте всички резултати от НХЛ

Каролина и Бостън започнаха с домакински победи плейофите в НХЛ

Вижте подробности

Яромир Ягър с нов рекорд

Вижте подробности

Резултатите в НХЛ

Ето как приключиха битките на леда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки