Иван Зафиров: ЦСКА имаше нужда от футболист като Занев

Лудогорец буквално подаряваше титлата, но ние я отказахме, заяви Копата

Иван Зафиров: ЦСКА имаше нужда от футболист като Занев
Дългогодишният бранител на ЦСКА Иван Зафиров-Копата даде интервю за "Тема спорт", в което говори за ситуацията около армейците в навечерието на лятната подготовка.
 
- Г-н Зафиров, какво е мнението ви за решението на ръководството на ЦСКА да запази треньорския щаб?
 
- Приемам го като добра новина. ЦСКА нямаше полза от треньорските смени, затова я докарахме дотук - вече дълго време да не сме печелили титлата. Очаквам най-после да станем шампиони догодина. Това са надеждите на всички в клуба. В треньорския щаб са събрани опитни хора, които знаят какво да правят. Като знания Пенев и Петрович няма какво да ги коментираме. Те си имат качествата. Митов пък прави впечатление на трудолюбиво момче. Надявам се само ролите да са ясно разпределени и да няма разногласия. Навремето в нашия футбол сме пробвали разни тричленки и четиричленки и резултатите не бяха добри. Дано да се съчетаят добре. Предполагам, че Петрович ще взима главните решения. Пенев пък ще помага със съвети. Той е дипломатичен човек и винаги може да е от полза на ЦСКА.
 
- Какво е мнението ви за селекцията дотук?
 
- Като изключим Занев, другите нови попълнения не ги познавам и ще имам нужда да изгледам поне 5-6 мача, за да мога да си оформя някакво мнение. Занев пък е боец, а ЦСКА има нужда от точно такъв тип футболисти. Харесвам го, той ще свърши работа.
 
- А къде още трябва да се подсили отборът?
 
- Има две-три позиции, на които е добре да се вземат футболисти. Според мен още един централен защитник няма да е излишен, за да се създаде повече конкуренция. От клуба вече казаха, че ще вземат и вратар. Явно ще има и друго офанзивно попълнение. Като цяло в ЦСКА добре са се ориентирали накъде да се насочат. Донякъде само съжалявам, че явно няма да привлечем Неделев. В момента той не е във форма, но си е футболист. ЦСКА има нужда и от такъв тип играч. За мен най-важното в този момент е отборът да привлече бойци като Бодуров. Аз и преди няколко месеца го казах същото. Необходими са играчи с характер, които да поведат отбора на терена. Не е задължително да са с някакви бляскави качества, важното е да компенсират с лидерство и опит. ЦСКА трябва да захапе битката за титлата не от първия мач, а от първата тренировка през лятото. Нужно е да са концентрирани от начало до край. Така се става шампион. И друго - надявам се отборът да бъде запазен в максимална степен. Няма смисъл от постоянни промени. Едно време играехме по 7-8 години заедно и затова постигахме успехи по международните терени.
 
- Какво не достигна на ЦСКА, за да стане шампион през изминалия сезон?
 
- Загуби мачовете с водещите отбори. Лудогорец буквално подаряваше титлата, но ЦСКА я отказа. Разград нищо не играеха, загубиха сума ти точки и мачове, но пък ЦСКА не се възползва. Особено срещу Ботев за купата и първенството се изложихме. Това е най-подходящата дума за тези мачове.
 
- Смятате ли, че Левски ще е по-сериозна заплаха през следващия шампионат?
 
- Те Левски всяка година тръгват с големи амбиции, но по някое време усещат, че доникъде не могат да стигнат. И при тях се направиха страшно много смени на треньори и футболисти. Манджа с грозде. Няма как да стане така.
 
- А какъв е коментарът ви за националния отбор? Имаме ли някакъв шанс за класиране на европейското?
 
- Срещу Чехия бяхме много зле в защита. На нас ни е слаб футболът, не са виновни треньорите. Когото и да поставим начело на националния, като няма качество в играчите, нищо не може да стане. Българският футбол е изпаднал в кома и не знам дали изобщо могат да го събудят. Проблемите са страшно много и се трупат от години.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки