Откриха Златна алея на олимпийската слава във Влас

Инициативи като тази съхраняват паметта, заради това благодарим,“ каза Георги Мърков

Откриха Златна алея на олимпийската слава във Влас
Алея на олимпийската слава с образите на всичките златни олимпийци на България бе официално открита днес в курорта Свети Влас от председателя на БОК Стефка Костадинова и Йордан Динев, председател на Фондация “Българска памет – Братя Диневи“.
 
Алеята ще пази спомена за златните олимпийци на България и ще мултиплицира постиженията им, поясниха мотивите за създаването на Алеята нейните инициатори. Тя бе осветена с водосвет от сливенския митрополит Йоаникий, който специално благодари на Братя Диневи за спомоществователската им дейност в полза на България.
 
Поставени са барелефите на 48 български спортисти, извоювали 52 златни медала за България. Първият от тях е спечелен през 1956 г. в Мелбърн от бореца Никола Станчев, а последният – от гребкинята Румяна Нейкова през 2008 г. в Пекин. Барелефите на златните ни олимпийци са поставени на една от най-оживените туристически улици в Свети Влас.
 
При откриването Стефка Костадинова благодари на Йордан Динев за създаването на Алеята от името на БОК. 
 
“Това е много важна инициатива в България за нас, олимпийците, заради това искрено благодарим. Алеята ще съхрани постиженията на златните спортисти и ще ги мултиплицира“, каза Стефка Костадинова.
 
Олимпийският шампион по борба от 1972 г. Георги Мърков развълнувано благодари на БОК и Йордан Динев за Алеята с образите на златните олимпийци. 
 
“Вече намаляваме – някои вече си отидоха от този свят, други са болни, трети улисани в грижи, като че ли споменът за тези постижения се забравя. Инициативи като тази съхраняват паметта, заради това благодарим,“ каза Георги Мърков.
 
“Целта на нашето начинание е да се остави спомен за всички спортисти, които са прославили името на България в различните олимпиади по света. Каквото и да направим за тях - нашите златни олимпийски шампиони, ще е недостатъчно, затова ние събрахме ликовете и постиженията на тези наши национални герои на едно място и ги поставихме на една от най-оживените улици в Свети Влас – в близост до средновековния храм “Свети Власий“ и паметника на хан Тервел, за да могат хората и най-вече чуждите туристи да видят златните постижения на България“, обясни мотивите за създаването на Алеята Йордан Динев.

 

Победа, две ремита и три загуби за нашите на Европейското индивидуално първенство по шахмат

Антоанета Стефанова с успех над Моника Стойковска

Шансът за нова олимпийска квота в гребането още е жив

Кристиан Василев на финал на квалификацията в Унгария

Хиляди полицаи пазят олимпийския огън

Вижте подробности

Боряна Калейн е втора в многобоя след първия ден на СК в Ташкент (ВИДЕО)

Никол Тодорова заема 17-а позиция

Спортното министерство не дава стадионите "Септември" и "Юнак" на Столична община

Вижте официалната позиция на ММС

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки