ЧУДО! Дебютантка прегази Серина Уилямс за първа титла в Шлема

Андрееску прибави 3 850 000 долара към банковата си сметка

ЧУДО! Дебютантка прегази Серина Уилямс за първа титла в Шлема
Серина Уилямс бе толкова близо, но отново не успя да изравни рекорда за всички времена на австралийката Маргарет Корт от 24 титли на сингъл от "Големия шлем". 37-годишната Уилямс загуби с 3:6, 5:7 от дебютантката Бианка Андрееску на финала на US Open.
 
Така Серина остава с рекордните в "Оупън ерата" 23 мейджър трофея, а 19-годишната канадка Андрееску спечели първата си титла от "Големия шлем". Миналата година Серина отстъпи в драматичен финал пред друга млада тенисистка - японката Наоми Осака. Уилямс губи четвърти пореден финал в турнирите от "Шлема".
 
Финалът продължи 1 час и 40 минути, като поставената под №15 Андрееску записа 5 аса и 3 двойни грешки. Серина направи 9 директни точки от сервис, но и цели 8 двойни грешки. Андрееску направи 19 уинъра и 17 непредизвикани грешки, а американката заби 33 печеливши удара, но и допусна 33 непредизвикани грешки.
 
За Андрееску това е трета титла в кариерата й, като предишните две също са от тази година и все на големи турнири - в Индиън Уелс и Торонто. В канадския град Андрееску отново се изправи на финала срещу Серина Уилямс, но още при 3:1 за съперничката си американката се отказа поради травма. Това бе и единственият мач между двете преди днешния им сблъсък.
 
 
Андрееску стана днес първата дебютантка в "Оупън ерата", триумфирала на US Open, както и първата канадка, която успява да спечели титла от “Големия шлем”. Тя е и първата тенисистка, родена през 2000 година, която печели трофей от "Шлема".
 
Двубоят започна зле за Серина, която поведе с 40:15, но така и не успя да затвори откриващия си сервис гейм и допусна ранен пробив. Андрееску затвърди брейка с гейм на 30. Последваха няколко бързи гейма без пробиви, но при 4:2 за Андрееску американката бе в много тежка ситуация, като трябваше да спасява брейкпойнт след брейкпойнт, но в крайна сметка издържа и след като заличи 5 точки за пробив успя да се доближи на гейм до съперничката си.
 
Веднага след това Серина имаше брейкпойнт за 4:4, но канадката вкара страхотен сервис и се измъкна, повеждайки с 5:3. В деветия гейм тийнейджърката притисна два пъти по-възрастната американка, принуждавайки я да греши и след двойна грешка на Серина сетът бе записан на сметката на Андрееску.  
 
Втората част също започна лошо за Уилямс, след като отново допусна ранен пробив и изостана с 0:2 в резултата. Последва дълъг трети гейм, в който Уилямс успя да върне брейка, но веднага след това тя загуби бързо своето подаване. С гейм на 15 канадката затвърди пробива и се доближи до трофея, като натрупа сериозен аванс от 4:1.
 
 
Андрееску проби за 5:1 и изглеждаше, че вече няма сила, която да я спре, още повече, че Уилямс сякаш бе безпомощна. Изведнъж обаче американката се събуди и коренно промени играта си. Серина успя да реализира пробив, а след това и да доведе резултата до 3:5, а в деветия гейм реализира брейк на нула и стигна до 4:5. В следващия гейм Уилямс редуваше асове с двойни грешки, а при последните две точки Андрееску допусна грешки от ретур и резултатът бе изравнен - 5:5.
 
В този момент психологическото предимство изглеждаше на страната на 37-годишната американка, но Андрееску нямаше намерение да се предава. Тя успя да спре серията на съперничката си за 6:5, а след това при 15:40 американката трябваше да спасява нови два мачбола.
С убийствен сервис по-малката от сестрите Уилямс отрази първия, но след това канадката отговори с не по-малко смразяващ ретур и двубоят приключи.
 
 
Победителката прибавя към банковата си сметка 3 850 000 долара, а финалистката ще забогатее с 1 900 000. Канадката ще се изкачи с 10 места нагоре в световната ранглиста и ще бъде №5 в понеделник, а Серина, която бе поставена под №8 на тазгодишното Открито първенство на САЩ, се смъква с една позиция и ще бъде №9.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки