Долу ръцете от Оле! На „Олд Трафорд“ проблеми има, но те не са в треньора

Няма как поредица от грешки да доведе Манчестър Юнайтед до успех

Долу ръцете от Оле! На „Олд Трафорд“ проблеми има, но те не са в треньора

Поредица от грешни решения няма как да доведе до верен отговор.

Доказателство е фактът, че след първите 13 кръга Манчестър Юнайтед бе по-близо до зоната на изпадащите, отколкото до Топ 4 във Висшата лига.

Рекордната клубна покупка Пол Погба игра от първата до последната минута в пет от тях...

След това един от най-важните футболисти на „червените дяволи“ се появи само два пъти като резерва, ходи на сватба с болки в гърба, смени няколко прически и в крайна сметка се подложи на операция в глезена. Дали, за да е във форма за Евро 2020 и да си осигури летен трансфер, само времето ще покаже...

Междувременно неговите съотборници са на 6 точки от Топ 4 и продължават участието си във всички турнири, поне до реванша с Манчестър Сити на „Етихад“.

Участието в Шампионска лига догодина е най-важното условие, за да не губи клубът позиции на трансферния пазар, макар че спечелването на домашен трофей ще вдъхне увереност на момчетата от школата, наложени в първия отбор.

Маркъс Рашфорд, Скот Мактоминей, Мейсън Грийнууд и Брендън Уилямс определено са светлия лъч в „Театъра на мечтите“ тази година.

В Манчестър проблем очевадно има, но той със сигурност не е в треньора.

Оле Гунар Солскяер е пети такъв (в това число Райън Гигс) за шестте години след оттеглянето на легендарния сър Алекс Фъргюсън. Тогава започна и споменатата в началото поредица от грешни решения.

Още с избирането на наследника на шотландеца - Дейвид Мойс. В автобиографията си Фърги отчита, че неговият сънародник не е бил сред първите избори на клуба, но Юрген Клоп е отказал, защото „настоявал да завърши проекта си в Дортмунд“. С пристигането си Мойс първо замени всички от щаба на сър Алекс, после освободи тримата най-опитни защитници – Рио Фърдинанд, Неманя Видич и Патрис Евра, като доведе само Маруан Фелайни от бившия си Евертън и през зимата се опита да спаси положението с Хуан Мата от Челси. В крайна сметка Мойс не изкара дори година на „Олд Трафорд“. Сезонът довърши Райън Гигс, а следващото лято бе назначен Луис ван Гаал, за да гради нов отбор.

„Желязното лале“ похарчи над четвърт милиард паунда и натири последната покупка на Фъргюсън - Уилфрид Заха в Кристъл Палас, като доведе дузина играчи в Манчестър. От тях само един сега е сред титулярите – Антони Марсиал, докато аржентинските национали Маркос Рохо и Серхио Ромеро са другите двама, останали в състава, но са със статут на резерви. Самият Ван Гаал пък не можа да остане и две години, в които все пак спечели първи трофей (ФА Къп) след ерата на Фъргюсън, но и отегчи феновете, понеже упорито отказваше да проумее, че Манчестър не играе за 0:0, а в състава си няма нито един централен нападател.

Затова и заменилият го Жозе Моуриньо веднага взе Златан Ибрахимович, а междувременно счупи клубния рекорд за Пол Погба. През първото си лято португалецът купи още Хенрик Мхитарян и Ерик Баи, докато година по-късно привлече Ромелу Лукаку, Неманя Матич и Виктор Линдельоф. Преди точно 24 месеца се стигна и до кулминацията на грешните решения, защото на „Олд Трафорд“ бе доведен Алексис Санчес. Чилиецът пристигна от Арсенал и получи не само легендарния №7, но и най-високата заплата. Това се оказа ябълката на раздора и началото на края за Моуриньо.

Започнаха скандалите, а в последните мачове на Жозе сърдитият Погба дори бе извън групата. Португалецът се задържа малко повече от две години в Манчестър, спечели Купата на лигата и Лига Европа, но ръководството реши да потуши напрежението като го замени със Солскяер. Норвежецът дойде миналия декември първоначално като временен вариант и Погба се разигра, за да му помогне да стартира със серия от 8 победи. После Оле получи постоянен договор, но през лятото Погба гласно поиска да си тръгне чрез изявление на своя агент Мино Райола.

Пол е добро момче, но импресариото му е торба с л**на“, отговори сър Алекс на въпроса защо е позволил на Погба още в началото на кариерата си да премине в Ювентус срещу скромна сума. После халфът бе откупен обратно срещу над 100 милиона евро, за да е диригентът на „Олд Трафорд“, но понастоящем се възстановява от операция, а може и още да е сърдит, че Санчес получава по-голяма заплата (макар и под наем в Интер). По силата на новия си договор повече от френския национал вече получава и вратарят Давид де Хеа.

Не е сигурно дали в момента се подготвя трансфер на Погба, но на всички е ясно, че на него не му се играе за Манчестър Юнайтед. Той го показва нагледно с непрофесионалното си отношение в мачовете, особено в ключовите такива през миналия сезон, несериозното държание на и извън терена, а и с опълчването срещу треньора, който го върна на „Олд Трафорд“.

Сър Алекс често посочваше, че „най-голямата грешка е да се допусне играч да си мисли, че е по-голям от мениджъра или клуба“. Май точно това си мисли Пол Погба, но след него в Манчестър със сигурност ще е по-спокойно. А и успехите могат да се върнат, ако поредицата от грешни решения спре.

За година-две нито един треньор не може да изгради отбор, който да се конкурира с Манчестър Сити и Ливърпул. В Юнайтед (и в Челси) обаче направиха нещо похвално, защото заложиха на бъдещето и след няколко сезона биха могли да берат плодовете. За целта е нужно време и търпение, не прибързани покупки или такива с цел маркетинг.

Още по-малко паническа треньорска рокада. Защото се вижда, че Солскяер гради отбор. Вече има и сериозни наченки на колектив, брутално разбит именно от Погба.

Освен това, нищо не гарантира, че някой друг, например Маурусио Почетино, Гарет Саутгейт или Юлиан Нагелсман, ще се справи по-добре.

Предшествениците на Оле бяха с далеч по-внушителни визитки. Луис ван Гаал и Жозе Моуриньо обаче се провалиха, а точно сега нова смяна на треньора ще върне следващия наставник на изходна позиция. Той тепърва ще трябва да подреди по свой начин и да спечели съблекалнята.

Солскяер поне обедини футболистите и засега няма грешен трансфер, въпреки неадекватния вицепрезидент Ед Уудуърд. Затова и именно към последния, а не към Оле бяха насочени освиркванията на феновете след срамната домакинска загуба от Бърнли в сряда.

48-годишният британец е най-високоплатеният ръководител в английската Висша лига и е по-голям проблем за Юнайтед дори от Погба, защото неуспехите му на трансферния пазар са пословични.

Само ще кажа, че Моуриньо от първия си ден пожела подсилване на дясната зона, но така и не го получи, а Ван Гаал пожела Садио Мане, но се снима с Анхел ди Мария. 

Юрген Клоп се нуждаеше от три години, за да изгради този шампионски Ливърпул, който в момента чупи рекорди и лети към първа титла в Англия от три десетилетия насам.

Далеч съм от мисълта да сравнявам двамата, но долу ръцете от Оле! Солскяер надали е сред най-големите тактици в световния футбол, но нали Ван Гаал и Моуриньо бяха точно такива?

Емил Арсов, Novsport.com

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки