На ЦСКА му трябва повече решителност

Предстоящата в четвъртък среща със Сиренс дава възможност за нови решения относно титулярите и схемата

На ЦСКА му трябва повече решителност

Измъкна.

Това е глаголът, с който може да се опишат двете поредни победи на ЦСКА в шампионата.

Във Враца поне не се наложи да се чака до последните секунди, както беше в домакинството с Ботев Пд преди седмица.

Армейците изобщо не трябва да оставят в подобни двубои победата да стои под въпрос до края.

И във Враца червените поведоха в резултата, имаха комфорт до 30-та минута и вместо да решат рано срещата, пак допуснаха изравняване.

Армейците не успяват да пречупят съперника в моментите, когато могат да си осигурят спокойствие, правейки разлика от 2-3 гола. Вместо да довършат опонента, допускат изравняване.

Липсва решителността, която отива на ЦСКА и с която всички трябва да се съобразяват. Направил си по-трудното - пробил си противника, ами реши си мача с втори и трети гол, а след това се забавлявай и експериментирай.

Срещу новаците в първия кръг ЦСКА изравни рано в началото на второто полувреме, но не се възползва от това. Срещу Ботев Пловдив и Ботев Враца червените така и не си осигуриха по-солиден аванс. Вместо това допуснаха изравняване. В единия случай след изпълнение на корнер, в другия - след вратарска грешка. В трите мача от началото на сезона червените допуснаха голове и това дава повод за по-сериозен анализ на причините. Съперниците все пак не бяха от най-класните в групата.

Стамен Белчев фокусира своите изказвания върху нападението, липсата на скорост и агресия в големи периоди от мачовете. И е прав. Треньорът на ЦСКА винаги трябва да поставя на първо място действията и резервите в офанзивен план.

Но е необходимо да се обърне внимание и на лесното инкасиране на попадения. Армейците могат да си владеят топката колкото искат, но въпросът е, че допускат гол при малкото положения пред тяхната врата. Досега никой отбор не е упражнил натиск срещу червените, но те лековато допускат попадения.

Координацията между Бусато и отбраната не е на добро ниво. Самият бразилец е несигурен. Изобщо не се беше позиционирал добре при головата атака на врачани и с неумела изява сервира топката на крака на Даниел Генов. С какво Бусато допринася за сигурността на отбора?

Ако Димитър Евтимов не е готов да пази, защо бе привлечен, при положение, че слабостите на бразилеца бяха известни от миналия шампионат? Бусато записа една по-продължителна серия от сухи мрежи, която създаде илюзорни очаквания, но заблудата бързо падна. Без сигурност на вратата шампионските амбиции нямат голямо покритие.

Новите засега оставят противоречиви впечатления. Санкаре в трети пореден мач е сменян до 65-ата минута. Във Враца бе незабележим на терена. Изглежда тромав и с наднормено тегло. А този играч тренира с ЦСКА повече от месец и половина?!

Кога ще влезе в оптимална физическа форма, остава в сферата на предположенията. Тиаго показва много по-висока полезност от него в разиграванията и в изваждащите подавания. Португалецът безусловно е най-силният играч на ЦСКА от началото на сезона. Справя се много добре и изтеглен в по-задни позиции.

По крилата Стамен Белчев вече разполага с четирима играчи. Кери и Енрике изнасят тежестта от началото на сезона, но новите напират от пейката. Йомов получи шанс за дебют още във Враца и оправда доверието. Той идва подготвен и на него може да се разчита веднага от гледна точка на кондиция. Най-вероятно двамата с Кейта ще получат повече минути срещу Сиренс в четвъртък, а защо да не ги видим и като титуляри. Този мач изглежда подходящ за промени - дали в тактическата постройка, дали по стартовия състав...

Али Соу и във Враца показа, че е играч с ярко присъствие на терена. Движи се много и създава положения. Без него ще липсва и наличната агресия в атака. Но защо с гамбиеца не се работи повече върху голмайсторските умения? През миналата седмица в интервю за "Тема Спорт" Паро Никодимов обърна внимание точно на това и припомни, че по негово време дори със Стойчо Младенов, Спас Джевизов и Цецо Йончев се е работило индивидуално в тази посока. ЦСКА трябва, както каза Паро, да изстиска повече от Соу. Тогава вероятно червените ще могат по-рано да решават голяма част от мачовете си.

И все пак в събота ЦСКА победи там, където Лудогорец загуби категорично. Ботев Враца е единственият съперник, срещу който дотук са се изправяли и двата отбора. Лудогорец бе пометен във Враца, докато ЦСКА, макар и трудно, си тръгна с трите точки. Сега на червените предстоят и двубои срещу отбори, през които Лудогорец мина с по 3 гола разлика - Славия и Черно море. И след това, в шестия кръг, идва челният сблъсък на "Армията".

Но дотогава има доста време. Преди това ЦСКА има мач с аматьорския Сиренс в неравен сблъсък с предпоставки за голеада. Армейците трябва да прескочат това препятствие без големи усилия. Класата и опитът са на тяхна страна. Такъв двубой трябва да вдигне настроението и да вкара армейците в серия от по-убедителни игри.

И все пак на "Армията" е хубаво да имат едно наум. Точно преди година хърватският Хайдук сътвори чутовен резил срещу никому неизвестни малтийци. Отпадна след загуба 1:3 в Сплит от Гзира Юнайтед, а имаше аванс от два чисти гола преди реванша. ЦСКА не бива да влиза в двубоя с мисълта за предварително свършена работа. Просто трябва да го използва по най-добрия начин за обиграване, промени и набиране на инерция.

Стоян Генов, в-к „Тема спорт“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки