Димитър Пенев: Левски се страхува от ЦСКА, затова скача на съдията

Верен на традицията си да ви представя най-интересните събеседници, „Меридиан Мач" и този път няма да направи изключение. С човека институция Димитър Пенев разговаряме 48 часа преди началото на вечното дерби. В навечерието на мач №1 Пената отново каза твърде любопитни неща.

Димитър Пенев: Левски се страхува от ЦСКА, затова скача на съдията

Верен на традицията си да ви представя най-интересните събеседници, „Меридиан Мач" и този път няма да направи изключение. С човека институция Димитър Пенев разговаряме 48 часа преди началото на вечното дерби. В навечерието на мач №1 Пената отново каза твърде любопитни неща.

- Г-н Пенев, ще присъствате ли на вечното дерби и какви са очакванията ви за мача?
- Току-що получих поканите си за двубоя и ме хващаш в крачка. Естествено че ще бъда на мача, защото имам да си взимам точките от вечното дерби от есенния полусезон. Знаете по какъв начин изпуснахме победата тогава, но сега смятам, че всичко ще си дойде по местата. През есента изпуснахме да спечелим дербито. Помните в последната секунда как пропиляхме чисто голово положение, с което взимахме трите точки. Надиграхме ги категорично, но нямахме късмет при завършващия удар. Сега дано си наваксаме пропуснатото.

- Голям шум се вдигна около контузията на Гонзо и неговата ключова роля за Левски в дербито. Считате ли, че евентуалното му неучастие е от толкова голямо значение за изхода на двубоя?
- Нека да го оставим Гонзо. Цанев, Якимов, Жеков и още много други велики футболисти също са изпускали не само вечното дерби, но и много по-важни мачове и това не е било трагедия. Гонзо си е Гонзо за Левски, но няма какво толкова да се коментира, че ще е по-тежко или по-леко, ако той играе. Иска ми се футболистите на ЦСКА да имат шанса да направят един голям мач. Такива, каквито правехме по наше време, с много голови положения, с много драматизъм. Погледите на ЦСКА и новото ръководство са насочени към Европа, а знаете, че европейските мачове са естествената среда и мерилото за нашия клуб. И това не се отнася само за футбола, а за почти всички спортове - волейбол, бокс, лека атлетика, плуване, борба, щанги... Знаете, че спортното дружество ЦСКА е донесло най-много олимпийски, световни и европейски медали на България. Първите големи постижения на българския спорт са постигнати от състезатели на ЦСКА. За това нашият клуб е №1 в почти всички спортове. Така че нека не изпадаме в дребнотемия дали ще играе този или онзи. Трябва да се гледа по-генерално на нещата. И на нас по време на вечното дерби през есента ни се контузи тежко Владо Манчев и излезе в 15-ата минута, но не сме се оплаквали и оправдавали. Това не може да е водеща тема.

- Какво е най-голямото предимство на ЦСКА преди дербито?
- Това, че играе по-добре. Ако ЦСКА покаже това, което може и е показвал в досегашните мачове, определено ще има предимство. Левски не успя да направи добър състав. Имаха млади момчета, които изчезнаха, не знам по какви причини. ЦСКА играе със самочувствие, с дисциплина и с огромно желание. Шансът и късметът ще бъдат на страната на по-добрия и по-подготвения, а до този момент ЦСКА показва, че е по-подготвен от Левски.

- Кой очаквате да се превърне в герой на мача?
- И защитник може да бъде герой, както е ставало много пъти. Най-важен обаче е колективът. Гол може да вкара всеки.

- Получихте ли си парите, които имахте да взимате от ЦСКА?
- В споразумение сме с новото ръководство, нещата вървят правилно и нормално. Чакам да видя каква ще бъде точно ролята ми като член на Управителния съвет. Сега не е моментът да поставям въпроси за пари. Вярвам, че всичко ще бъде наред.

- Оценката ви за старта на треньорската кариера на Любо Пенев?
- Радвам се за прекрасното му начало, защото ЦСКА е много голям клуб и да си начело на него не е никак лесно. Хубаво е, че той се съгласи да започне треньорска дейност. Това е много добре за българския футбол, защото рядко най-големите футболисти искат да стават и треньори. Треньорската професия е апетитна, но и много трудна. Чест му прави на Любо, че реши да става наставник. До него има опитни хора, щабът му е солиден, а това му дава едно спокойствие и увереност. Той умее да решава въпросите, защото е бил ръководител и бизнесмен и знае да управлява и да взима решения. На този етап се движи отлично и дано така да продължи.

- Прогнозата ви за мача, допускате ли, че ЦСКА може да пропилее преднината си на върха?
- Вече казах, че очаквам точките, които ЦСКА загуби в дербито през есента, сега да си ги навакса. Така че за загуба на титлата не може да се говори. Самите състезатели знаят важността на мача. Някои може да са обидени, че не играят, но желанието на всички е да станат шампиони. Всички в ЦСКА изтърпяхме много негативи след титлата миналия сезон. Сега клубът заслужава една голяма радост. Този отгоре гледа и е редно тази година да ни се реваншира ЦСКА заслужава да стане шампион и през този сезон и вярвам, че това ще се случи.

- Считате ли, че футболистите, които привлякохте в ЦСКА през зимната пауза, успяха да оправдаят трансферите си?
- Да, над 50 % от тях оправдават привличането си в ЦСКА. Виждате, че Саидходжа играе редовно и е голмайстор, Руи Мигел, Йордан Минев и Ивайло Петров също са основни футболисти, така че балансът е положителен. Този сезон бе много труден за нас, защото имаше постоянен негативизъм, постоянни интриги по адрес на отбора, за това и всяка победа е много сладка. Но да се върнем към играчите. Много важен е характерът им. Смятам, че в ЦСКА има конкуренция на всички постове и се надявам играчите да си изпълнят дълга към отбора и да защитят фланелката.

- Саидходжа ли е най-силното зимно попълнение на ЦСКА?
- Нека не ги делим на най-силни и най-слаби. Той може да стане голмайстор на „А" група и аз му го пожелавам. Стига да е здрав, мисля, че може да вкара още 5-6 гола в оставащите мачове. Има характера, уменията и амбицията и затова очаквам да направи добра кариера.

- Вие сте свидетел на почти всички мачове между ЦСКА и Левски. Кой футболист на „червените" считате, че се представяше най-силно във вечното дерби?
- Покойният Никола Цанев правеше много силни мачове срещу Левски, особено на финала за Купата на Съветската армия през 1965 година на стадион „Славия". Тогава ги бихме с 3:2, а той вкара феноменален гол, като премина през 5 футболисти на Левски и влезе с топката във вратата. Якимов и Жеков също правеха велики мачове в дербито, а от по-старата генерация мога да отлича Гацо Панайотов, Крум Янев, Димитър Миланов-Пижо... Не може да пропуснем Ицо Стоичков и Любо Пенев от по-новите. 4-те гола на Ицо срещу Левски при 5:0 бяха страхотни. Тогава той можеше да им вкара 5, че дори и 6 гола, но към края на мача се оплака от контузия, ритнаха го, защото не можеха да го спрат. Трябва да го питате него за този мач, той може да ви разкаже интересни неща. Помните, че в следващия мач срещу Левски излезе с фланелка №4, направи си голям майтап с тях.Христо беше неудържим в дербито.От още по-новите Димитър Иванов също играеше много добре в тези мачове. Във всяко поколение на ЦСКА е имало играчи, които се отличават в тези мачове.

- Защо Любо Пенев не игра при победата с 5:0 над Левски. Тогава той напусна ЦСКА часове преди вечното дерби и премина във Валенсия?
- Любо нямаше как да играе в този мач, защото вече имаше подписан договор с Валенсия. Малцина знаят, но Леверкузен искаше да привлече в пакет Ицо, Любо и Емо малко преди Пенев да бъде продаден на Валенсия. Шефът на Леверкузен искаше да ги вземе тримата, като даваше за всеки един от тях по 2-3 милиона марки. Това бяха страшно много пари. Според думите на немците за тези суми са можели да купят 20 много силни играчи от Източна Европа. Те обаче искаха триото от ЦСКА. Постоянно ги следяха и пращаха хора да ги гледат дори в приятелските турнири, в които играеше ЦСКА. Валенсия обаче побърза да привлече Любо и тогава шефът на Леверкузен остана малко обиден на ЦСКА. Дори хора на немския клуб отидоха във Валенсия и опитаха да откупят Любо, но испанците не се съгласиха.

- Как си обяснявате агресивното поведение на Левски към съдията на дербито Стефан Спасов и шефа на реферите Димо Момиров?
- Няма отбор в България, който да не се е оплакал от съдията. Крайно време е реферите да ги оставим намира. Щом има решение, то трябва да се спазва. Сигурно в Левски ги тресат някакви други проблеми и затова се нахвърлят върху реферите. Съдията просто трябва да спазва правилника. Грешки има и ще има, но не трябва да се създава излишно напрежение преди мача. Не виждам какво скачат от Левски за това къде живее съдията, вместо да погледнат футбола, който играят. Нека не си пречим. За мен е правилно български рефер да свири мача. Какъв стимул ще имат нашите рефери да свирят, като не им дават вечното дерби. Хубаво е всеки да си гледа отбора, а не да се занимава с другия. Още не сме възпитани да реагираме по европейски и не знам кога ще се случи това.

- И все пак толкова важен ли е съдията на дербито, че толкова внимание му се отделя?
- Обикновено този, който говори за съдията, не вярва в собствения си отбор или се страхува от другия. Струва ми се, че в Левски се страхуват преди дербито и затова скачат на съдията. Не знам обаче откъде идва притеснението им - от силната форма на ЦСКА или от техните вътрешни проблеми. Но стига сме се занимавали със съдиите. Нека гледаме от чисто футболната страна на мача. Стига с тези дребни страсти. Пожелавам на двата отбора да направят един добър мач, да има пълни трибуни и европейско отношение както на футболистите, така и на феновете.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки