Скандалният кмет на Симитли: Аз и президентът на Малеш трябваше да купуваме мачове, за да влезем в "Б" група

Скандалният кмет на град Симитли и бивш футболен рефер Апостол Апостолов да интервю пред Агенция “Фокус”, след като местният отбор Септември бе намесен в големи скандали относно мача с Витоша (Бистрица), заради който първият отбор бе наказан с лишаване от домакинство за четири мача, а треньорът Методи Стойнев бе наказан да не упражнява професията си 2 години

Скандалният кмет на Симитли: Аз и президентът на Малеш трябваше да купуваме мачове, за да влезем в "Б" група

Скандалният кмет на град Симитли и бивш футболен рефер Апостол Апостолов да интервю пред Агенция “Фокус”, след като местният отбор Септември бе намесен в големи скандали относно мача с Витоша (Бистрица), заради който първият отбор бе наказан с лишаване от домакинство за четири мача, а треньорът Методи Стойнев бе наказан да не упражнява професията си 2 години

- Г-н Апостолов, откъде тръгна скандала със „Септември” Симитли?
Апостол Апостолов: От една голяма корупционна схема, разработена от отбора на „Малеш”, Микрево, начело с неговия президент господин Чиликов. За всичко това аз имам доказателства. Преди два месеца господин Чиликов ме покани на разговор да видим какво ще правим с футбола. На разговорът присъстваше и моят шофьор - бяхме само тримата. Господин Чиликов ми каза, че е разработена перфектна схема, по която с пари, разбира се, с плащане на мачове, двата отбора, на Симитли и „Малеш”, да станем първи и втори, тъй като вторият отбор отива да играе на бараж с отбора на „Бдин” Видин от другата „В” група. Неговото предложение беше следното - моят треньор да отиде при неговия треньор господин Мицански. Мицански да му каже схемата и да започнем да работим по тази схема. Аз от любопитство пращам моя треньор и се оказва, че господин Мицански действително му написва на един лист една перфектна схема, как още от първия кръг са започнали да купуват мачове и къде колко са плащали. Оказа се, че наистина мачове навън, даже и вкъщи, които са играли, те са плащани. Един вид в оставащите мачове до края на първенството предлагат ние да плащаме 50/50, по равно, за да си намалят те разходите, а ние да бъдем сигурни, че ще влезем в „Б” група. Най-важното е, че господин Мицански дава листа със схемата на моя треньор и в момента ние разполагаме с този лист, написан собственоръчно от Мицански. Явно това е съгласувано с господин Чиликов.

- Кога се случи всичко това?
Апостол Апостолов: Преди около два месеца. Месец - месец и половина. Това не е най-важното, важното е, че може да бъде идентифициран почерка от графологически експерти на господин Митански, а пък моят шофьор може да потвърди.
- На този лист пише кой отбор на кого плаща, така ли?
Апостол Апостолов: Не, на листа пише на кои отбори е плащал „Малеш” - Микрево, за да взимат мачовете и т. н. А ние имаме информация, че те са плащали и срещу нас. И оттук нататък, явно защото разходите им са се увеличили доста, преценяват, че трябва да го правим заедно. Но пак ви казвам - те предлагат схемата, но ние отказваме. 
Тези тимове, които отиват на война със Симитли и искат да ни изхвърлят, всичките тези тимове, на които ние отказахме да работим заедно по схемата с господин Чиликов, те след това явно са били стимулирани от отбора на Микрево - като Сливница, като Ихтиман, ако щете и ред други, като Бистрица – Витоша. На техните домакински мачове те буквално ни пребиваха. И като доказателство за това може да се види, че след нашите мачове, тези три отбори бяха наказани с лишаване от домакинство. Не могат да те лишат от домакинство, ако това, което аз казвам, не е истина. Аз съм присъствал и на трите мача и мога да кажа, че такова кощунство, такова пребиване вътре на терена, а ако щете и в публиката, не съществува. Искам пак да се върнем на първия въпрос за инсценировката.
- За „Витоша” - Бистрица да ни обясните, какво се случи?
Апостол Апостолов: Ще се види, че и „Витоша” - Бистрица участва в тази схема и всички участват в тази схема. При тази ситуация БФС всички тези 10 -12 отбора трябва да ги извади от югозападната „В” група, а не да вади нас. Телевизия „Око” е готова да ни предостави касета, а ние да я дадем на съответните органи - на нея се вижда ясно и точно как отборът на „Витоша” Бистрица идва на стадиона в Симитли, как слизат от автобуса, как тръгват към съблекалнята и как пред съблекалнята няма никой, абсолютно е празно. Да не говорим за това, че днес във вестниците се вижда и се пише, че въобще не изглеждат пребити. Както си е. След това - медицинските са им много смешни - били счупени зъби на едно момче, което всъщност има пародонтоза. Най-интересното е защо намесват моето име. Тук вече намирисва на някакъв политически скандал. Знаете шефовете на двата клуба от коя политическа сила са.
- Вие в момента намеквате ли, че „Витоша” - Бистрица е известен и с това, че и кметът на София, който е от ГЕРБ, е играч на „Витоша” Бистрица? И че Валентин Чиликов е подкрепен от партия ГЕРБ? Защо ГЕРБ Благоевград много се възмути от вас, искаше проверки да ви прави?
Апостол Апостолов: Вие видяхте, че аз ги поканих да дойдат да ми направят проверка - пълна финансова ревизия и ако имат морал и съвест, да се опитат да ми се извинят. Но те нито направиха проверка, нито ми се обадиха. Направиха някаква фалшива декларация, че аз не съм бел прочел правилно това, което те са написали и щели да ми купят очила да го прочета правилно. Това отговор на достойни политически опоненти ли е, според вас? Или това е отговор на едни изплашени политически опоненти, на едни хора, които не знаят какво говорят. Още повече всички тези неща, в статията, която беше озаглавена „ГЕРБ извади кирливите ризи на кмета на Симитли Апостол Апостолов”, бяха пратени до всички институции, инстанции, всички вестници, сайтове и телевизии, даже бяха изпратени до посланика на САЩ, до Гърция и т.н. Но всички тези неща бяха проверени от Икономическа полиция, от две ревизии от Инспектората към Министерството на финансите и там точно и ясно е написано, че не става въпрос за никакви нарушения финансови от моя страна. Правейки избори и знаейки, че имат огромно влияние върху електората, те решиха, че по този начин могат да ме смачкат, обаче нещо са объркали, защото аз директно, веднага ги поканих те самите да дойдат да направят проверка, въпреки, че това влиза в разрез със закона. Тъй като все пак има закон за класифицираната информация, аз щях да пренебрегна закона и пак щях да ги пусна, но те не посмяха да дойдат. И след като те не разбират, в моето отворено писмо аз пиша, че могат да изпратят техни експерти и явно, че такива им липсват.
- В Симитли има ли хора, които да са обвинени за този случай в Бистрица, срещу които да е повдигнато обвинение, съдът да ги е търсил?
Апостол Апостолов: Да, има такива хора, има четири човека, които са обвинени по закона за спортното хулиганство, доколкото знам в събота имаше процес, който беше отложен, тъй като едното момче не беше поканено по така наречения процесуален ред. Аз съм абсолютно убеден, че това дело ние ще го спечелим, тъй като имаме необходимите доказателствени материали, че въобще не е имало побой на стадиона в Симитли. И още нещо, тези момчета са посочени доброволно от футболистите на „Витоша” и забележете, те не посочват когото и да е, те посочват двамата ми помощник-треньори, играещият помощник-треньор Методи Стойнев и шефа на детско- юношеската школа Пламен Скендерски. Те много добре познават Методи Стойнев, много добре знаят, че той е най-силният ми футболист и това за мен е пак абсолютно направено с цел.
- Т.е. искат да ви отстранят, за да не влезете в Б група, така ли?
Апостол Апостолов: Точно така, но за тяхно съжаление, нашият отбор е достатъчно класен да играе, макар че ние ще се борим, ако бъдат спрени състезателните права на Методи Стойнев ние ще заведем дело срещу побойници, тъй като това е просто кощунство спрямо футбола в Симитли. Ние работим, имаме три отбора представителни в нашата община и детско- юношеска школа с над 250 - 300 деца. Работим абсолютно професионално и в тази насока не може някой си, който има само един отбор от наемници, без един собствен футболист, както са и „Бистрица”, както са и „Сливнишки герой” и „Ихтиман” и „Малеш” - Микрево, да искат да бъде унищожен един такъв футболен център както Симитли за сметка на такива измислени футболни центърчета.
- Как си обяснявате твърденията, че вие, т.е. Симитли, сте предлагали пари на „Витоша” - Бистрица, за по-благоприятен резултат?
Апостол Апостолов: Те са едни софийски тарикатчета, футболистите на „Витоша” Бистрица. Там играят доста опитни футболисти, минали през доста спекулативни сделки и знаят как могат да предизвикат медиен интерес. Още на мача в Бистрица, когато нашите момчета буквално бяха пребити, такова чудо не съм виждал в моя живот на 49 г. съм. Буквално бяха пребити и малтретирани, да не говорим за съдията, който беше на няколко пъти пребиван, но не посмя да прекрати мача по разпореждане на дежурния делегат.
- От софиянци ли бяха пребивани?
Апостол Апостолов: Разбира се, че от тях. Нашите момчета нямат нищо общо с тези неща. Още тогава след мача те казаха, че ние сме им предлагали пари. Дори имаха наглостта да говорят глупости от рода на това, че след мача аз съм бил влязъл при съдиите да си търся парите. След мача по никакъв начин не мога да вляза в съдийската стая, тъй като пред съдийската стая има двама полицаи и никога няма да ме допуснат, а те тогава говореха и такива фантасмагории. Така че това е един стар, изтъркан трик, който го правят такива опитни футболисти като техния треньор. Тези момчета са способни да измислят всякакъв такъв сценарии, но това трябва да се докаже, а те не могат да го докажат.
-Тази схема Вие представяли ли сте я на полиция, на прокуратура?
Апостол Апостолов: Тепърва ще я представяме. Не мислехме да я представяме. Просто отказвахме да участваме в такава пошла схема. Но те я дадоха въпреки всичко схемата, да си помислим, дадоха ни я за домашно. Сега когато тези всичките 12 отбора искат и нашето изхвърляне, а в крайна сметка те са корумпираните, ние ще я дадем тази схема. Ще я дадем да се идентифицира всичко. И оттук насетне, мисля че Българският футболен съюз има пълното основание да бъдат изхвърлени всичките тези 12-ма от групата.
- За какви суми става въпрос в този документ, можете ли да посочите?
Апостол Апостолов: В документа са написани сумите. Ще Ви падне шапката като видите за какви суми става въпрос и то на такова ниво. Даже имаме информация, че за един от последните мачове са дали една такава баснословна сума, която на мен ми прилоша като я чух, но това не е потвърдено разбира се. Тук казвам, че само сме го чули, но другото го имаме документално. Това, че нас ще ни изхвърлят, ще загуби само българският футбол. Искаме да влезем в „Б” група, за да спасим българския футбол от хора, които още от сега тръгват с корупционни схеми, като това ще бъде доказано. Затова искаме ние да влезем, но ако БФС държи обратното, на такива отбори – ок, нека влизат такива отбори. Ние можем да си играем и във „В”, в окръжната група, имаме много добри отношения с Берово, Пехчево можем да се включим и в македонското първенство.
- Можете ли наистина, имате ли право?
Апостол Апостолов: Можем, защо да не можем. Там поне се играе по-честен и по-почтен футбол. В крайна сметка ние и там можем да се включим, но важното е, че футболът в Симитли никога няма да умре. Футболът в Симитли ще остане да живее и ще остане да просперира. Футболът в Симитли няма да загине.
- Можете да декларирате, че не само Вие, но и Ваши състезатели и Ваши администратори никога не са участвали в някакви схеми на чужди отбори?
Апостол Апостолов: Абсолютно. Първото нещо, което е, за разлика от някои грандоманчета, изпълняващи моят пост, аз не съм президент нито на футболния клуб „Септември” Симитли, нито имам някакво пряко участие в ръководството на клуба. Клубът се ръководи от професионалисти, хора с доказани възможности, но аз като кмет не мога да бъда безучастен, след като такава атака се подема спрямо моята община, спрямо моя град, там където аз съм кмет, там където хората са засвидетелстват и такова голямо уважение към мен и са ме избрали с такъв висок процент. Знаете, че аз съм един от кметовете с един от най-големите проценти в цялата държава. И аз при този случай не мога да бъда безучастен и затова Ви казвам моята позиция
- БФС кога ще се занимава с този въпрос?
Апостол Апостолов: Днес има заседание на Дисциплинарната комисия. Общо взето, между другото, на мен ми е подсказано какво ще реши Дисциплинарната комисия довечера, знам какво ще реши. Мога да Ви кажа, и след решението на Дисциплинарната комисия, можете да го публикувате че аз предварително съм го казал.
- Какво ще бъде това решение?
Апостол Апостолов: Решенията ще бъде служебна победа на отбора на „Бистрица”, лишаване на Симитли от домакинство и наказание за една година. Това всичко става на база на пълна инсинуация, пълна инсценировка без да има абсолютно нищо. Така че много съжалявам за работата на БФС и по-точно на Областния съвет в София на БФС, където имам страшно много приятели и ми е болно, че така се постъпва с един утвърден футболен център като нас, просто ми е болно. Мисля че не го заслужаваме, но пак Ви казвам – трябва хората във Футболния съюз да са наясно, че ние няма да остави нещата така. Първо има последваща инстанция като Апелативната комисия, пред която ще обжалваме евентуалното наказание. След това ще заведем дела, ако се наложи чрез съдебните органи и т.н., защото ние знаем, че нищо подобно не се е случвало. И накрая тези, които купуват мачове, дето ни пребиват нас, искат да изкарат, че ние сме мошениците, ние сме побойниците. Съжалявам, аз като кмет на тази община не мога да допусна да бъда безучастен, не мога да допусна това нещо. Имайте предвид, че градът е настръхнал. В общината хората са настръхнали от това, което се случва. Тъй като на нашите мачове ходят по 4- 5 хиляди човека на мач. В неделя, когато се разбра, че ще има съдебен процес, на другия ден след мача, и когато се разбраха хората, които са посочени като Методи Стойнев и Пламен Скендерски, в Благоевград дойдоха над 500 - 600 човека от Симитли да протестират. А час преди това ние разбрахме, че ще има такъв протест. Това става само за един час. Имаше дори обвинение и запитване как съм могъл да създам такава организация само за един час. За един час никой не може да създаде такава организация. Хората просто тръгват да се борят за правдата и истината. Сега съм в болница и ще се прибера в петък. В петък ще дадем една обширна пресконференция, на която ще представим всички документи и доказателства, които ще дадем и на футболния съюз, и на прокуратурата.
Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки