Миодраг Йешич: Върнах се, за да стана шампион с най-големия отбор в България

„ЦСКА значи любов, сила, победа! Всеки, който ни пречи, ще получи юмрук от мен”

Миодраг Йешич: Върнах се, за да стана шампион с най-големия отбор в България

Новоназначеният сръбски наставник на ЦСКА Миодраг Йешич даде интервю за клубния сайт на „червените”, което Novsport.com представя на своите посетители без редакторска намеса:





Впечатленията Ви от условията тук, на лагера в Турция?

-         Има чудесни условия. Домакините се стараят, опитват се всичко, което искаме да го има. Направихме добър избор за подготовката.

Въпреки, че до момента проведохте малко тренировки с топка, опознахте ли футболистите в отбора?
-         С някои от тях съм работил, с някои  - не. Радващо е, че всички искат да работят, да изпълняват указанията ми. Стараят се да правят каквото трябва, за да покажат качествата си. 

Променен ли е клубът от предишния Ви престой?
-         Има разлика. Нормално е. Мина време. Няма да изпадам в детайли. Виждам и усещам, че ЦСКА си остава символ. Атмосферата на голям клуб си я има.

Бил сте в много клубове като треньор. С какво ЦСКА е по-различен от останалите?
-         ЦСКА е най-големият отбор в България. С най-големи традиции. Има специфично отношение към клуба. Вниманието към ЦСКА идва малко в повече. И миналия път, и сега се опитва да се изтъкне нещо лошо. Търси се негативното. Има опити да се разклати корабът „ЦСКА”, затова още на първата ми пресконференция казах, че искам да сме едно цяло в клуба. Винаги е имало такива опити, има ги, и ще ги има. При всеки голям отбор е така.

Парите във футбола изместват ли традициите?
-         Традицията се гради дълго време, но не може да се разчита само на нея. Парите са водещ фактор в днешния футбол. Лудогорец е такъв пример. Всичко което виждам за тях и чета е позитивно. Мога да им сваля шапка, затова, че направиха стадион, база, отбор. Спечелиха шапмионата, Купата и Суперкупата. Но ЦСКА си е отбора с най-големите традиции. Да, Лудогорец се развива, но ЦСКА не бива да се съобразява с тях. Традицията не се променя лесно, за една , две, три години. Но е хувабо за футбола да има повече отбори като Лудогорец. Наистина им свалям им шапка.

Доволен ли сте от селекцията?
-         Добра е. Рано е да с е говори, но едно е сигурно - има добри футболисти, които ще дадат качество на отбора. Но сред тях има и такива, които няма да пътуват за втория лагер. Списъкът с играчи за втория лагер няма да е същия като за този.

Вие казахте, че не сте дошъл да правите селекция сега...
-         Да, защото има качествени футболисти. Има някои, от които не съм доволен. Но това ще го обсъждаме в София. Ще говорим с ръководството кой отпада, и кой остава. Но това зависи от футболистите, не от нас. Работа, ред и дисциплина  - това са най-важните неща в подготовката. Тези, които са тук имат качества, затова са в ЦСКА. Всъщност всеки от тях има качества, но трябва да ги показва , иначе си заминава. ЦСКА е голям отбор, който не се задоволява с малко. Всички трябва да са на ниво.

Прави впечатление, че за Вас, като че ли няма неудобни въпроси...
-         Да, така е. Аз съм суров реалист. Знам къде сбърках миналия път и сега не искам да повтарям тази грешка. Но нека сме наясно, че ако някъде съм бъркал, не е било умишлено. Това при мен не е ставало и няма да стане. Всички пострадахме тогава – ЦСКА, треньорите, футболистите, феновете, шефовете. Сега искам да избегна това. Няма да обръщам внимание, и да позволявам на странични неща да ме разсейват. Всеки има право да казва каквото иска и  каквото мисли, но няма да им отговарям. Ако го направя, няма да имам време за работа. Но това ми поведение нека не се тълкува като страх от някого или нещо, а като огромно желание за работа и постигане на целите.

Какво ви липсва?
-         Да бъда пак шампион с ЦСКА, затова се върнах. Като си заминах от клуба, отбора стана шампион само веднъж досега, но това е малко. Аз станах един път шампион и спечелих две купи, за същия период от време.

Казвате, че на Лудогорец сваляте шапка. Към кой български треньор бихте сторили същото?
-         Много са. На Димитър Димитров – Херо. Поздравявам го за кариерата му. Той работи в Саудитска Арабия и най-добре знае колко е трудно там. Единствен той разбира какво постижение е с Наджран да бъдеш на 7-8 място. Това е равносилно на щампионска титла с ЦСКА. Но е по –лесно с ЦСКА да станеш първи, от колкото с Наджран 7-8. Поздравявам и Христо Стоичков за това, което направи в Литекс. Изгради отбор от млади момчета, които и клубът налага. Литекс заслужава поздравления, че задържа и челните си позиции. Ивайло Петев, също е достоен. Той вкара отбора в А група, направи требъл, представи се отлично в Европа. Там Лудогорец залсужаваше да продължи, а не Динамо (Загреб).

Чувствате ли се част от историята на ЦСКА?
-         Да. Чувствам Партизан и ЦСКА като мои отбори.И двата клуба са ми еднакво на сърцето. Това са за мен отборите.

Вие сте от малкото треньори, които не са се притеснявали да говорят, както за Левски, така и срещу тях. Усещате ли колко е голямо съперничеството?
-         (Смее се).Синият лагер. Така им казвам. Аз никога не съм изговарял името на техния отбор. Отдавам им признание, защото и те са голям клуб. И са истински съперник. ЦСКА обаче, има повече титли. Синия лагер има верни фенове и доста титли, но при ЦСКА са най-добрите привърженици, и славната история. Ако иска един отбор да върви нагоре, трябва да има конкуренция.

Усещате ли напрежение?
-         Няма работа бе  напрежение. Ако го няма, не може дд постигнеш нищо. Но не се притеснявам. Без адреналин не мога.  Не бива да падаш и да казваш хубаво, да направиш равен – пак хубаво. Спокоен съм. Много съм спокоен.

Какво си казахте на първата пресконференция, като видяхте около 40 журналисти пред Вас?
-         Това е хубаво. ЦСКА заслужава да генерира такъв интерес.

Според Вас този интерес насочен ли е към Миодраг Йешич, към ЦСКА или към двете?
-         Мисля, че е и към двете. ЦСКА буди интерес с успехите си, а надявам се, аз с работата си.

На въпросната пресконференция, обявихте, че искате всички в ЦСКА да са едно цяло. Като юмрук. Поздравявате колегите и футболистите с протегнат напред юмрук. Бихте ли фраснали някого с този юмрук, и ако да в името на какво?
-         Ако някой много ни пречи и получаваме удари под кръста, може да получи един юмрук от мен. Но само, ако е прекалил (смее се).

Кое Ви дърпа напред? В живота и кариерата...
-         В живота е любовта. Без нея не можеш да постигнеш нищо. Има няколко вида любов - към жената, към детето, към спорта... И навсякъде искаш да ти върви. Ако работиш без любов, отвътре си празен. А в спорта, във футбола, дали ще спечелиш една, три, пет титли, винаги ти се иска повече.

Имате ли хоби?
-         Музиката. Хубавата музика. Живея с нея. Взимам доброто от всеки стил. Има хубава българска музика, както и сръбска, разбира се.  Понеже много пътувам и времето ми минава по лагери , искам да бъда максимално със семейството си.

Жена Ви одобрява ли треньора Миодраг Йешич, както одобрява човека Миодраг Йешич?
-         Като човек мисля, че не би искала да се променям в нищо. Одобрява характера ми. Но като треньор има забележки ( смее се). Знае,че не допускам компромиси и не отстъпвам пред нищо. Това й е най-голямата забележка. Но аз съм си такъв.

Рафаел Бенитес купува часовници на съпругата си като спечели трофей. Вие имате ли някаква традиция след Ваш успех?
-         Не. Всеки път измислям нещо ново, но жена ми получава достатъчно подаръци (смее се). А, тази на Бенитес май отдавна не е получавала часовник...

Има ли фраза, която да помните цял живот?
-         Нищо не е толкова добро, че да не може да стане по-добро. Повтарям си я непрекъснато.

На кое футболно верую сте привърженик повече – техника или тактика?
-         (Смее се). Хубав въпрос. Привърженик съм да бъдеш и тактически, и технически подготвен. Също така и физически. А за капак, задължително бих добавил и психологически да си стабилен.

Довършете израза - ЦСКА значи...
-         ЦСКА значи любов, сила, победа! Това е ясно за мен.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки