Илиана Раева: Допуснахме грешки, но получихме тенденциозно ниски оценки

България зае седмо място в многобоя при ансамблите на 29-то световно първенство по художествена гимнастика в Мие. След представянето на нашия отбор главният треньор Илиана Раева даде интервю за БТА

Илиана Раева: Допуснахме грешки, но получихме тенденциозно ниски оценки

 България зае седмо място в многобоя при ансамблите на 29-то световно първенство по художествена гимнастика в Мие (Япония). След представянето на нашия отбор главният треньор Илиана Раева даде интервю за БТА.

- Госпожо Раева, как ще коментирате представянето на ансамбъла ни днес в квалификациите?

- За цялата година, откакто играят момичетата, това е най-силното им състезание. Истината е, че през цялото време сме допускали много грешки, защото наистина съчетанията са сложни. Не знам как ще прозвучи, но аз съм много доволна от момичетата, защото те се опитаха да бъдат максимално концентрирани и да направят всичко така, както е по изискване. Тук ще отворя една скоба и ще каже, че по отношение на техническата стойност те направиха едни перфектни "букви", които много странно бяха оценени от съдиите. Вярно е, че допуснахме грешки. На обръч грешката е абсолютно незначителна, според мен оценката е много ниска за това, което изиграхме. На ленти и въжета направихме две грешки, но в сравнение с нашите конкуренти - Русия, Беларус, не бих казала, особено при съчетанието, което изиграхме и на което станаха всички рискови елементи, колабурации и размени - също смятам, че доста тенденциозно ниска оценка получихме. Като цяло аз наистина съм доволна от момичетата, защото това им е най-силното изиграване до момента за сезона.

- Утре предстоят финалите на отделните уреди. Вашите очаквания?

- Аз мисля, че утре на финалите момичетата трябва да играят на предела на своите концентрация и мобилизация, надявам се да играят силно и ако играят силно се надявам на малко по-нормално съдийство и мисля, че можем да вземем медал. Въпреки че наистина порнографията, която се вижда на това световно първенство, според мен вече приема някакви особени размери. Все пак вярвам, че ако играят силно, имаме шансове за медал.

- Доста абсурдни неща се видяха на това световно първенство. Виждате ли някакъв изход от ситуацията?

- Дълбоко в себе си аз вярвам, че нещата ще се променят. Вярвам, защото вчера една от водещите японски журналистки беше много потресена от това, което се случва в индивидуалното и ми каза: "Госпожо Раева, хората не разбират защо шампионката е шампионка при положение, че допуска толкова грешки и защо тази, на която залата й става на крака, е едва на трето място. Няма ли да се предприемат някакви промени?" И аз казах, че едва ли това зависи от мен. Това зависи от хората във ФИГ, за съжаление не знам колко са им мозъците в главите и не разбират ли, че гонят публиката, гонят рекламодателите. Спортът става все по-малко популярен по този начин. Да не дава Господ да ни изгонят и от олимпийското движение с тези абсолютно безумни класирания, които се правят. И независимо от всичко, аз мисля, че има вече едно много сериозно недоволство сред отборите, въпреки че това е някакъв капсулиран спорт с точни и ясно изразени правила, които всички спазват. Всички се възмущават пет минути, след което всичко е забравено, докато дойде другото състезание, на което пак се възмущаваме пет минути и отново всичко се забравя. Едно невероятно примирение има във всички, дори вече не се възмущават толкова много специалистите и треньорите. Просто приемат фактите такива, каквито са. Имаше срамни неща в класиранията, не само при ансамблите. Аз дори смятам, че световният шампион Италия е напълно заслужен шампион, както и Беларус напълно заслужено са втори. В никакъв случай Русия не трябваше да е на трето място. Това е срамно, което се случи с Русия. Една много стабилна и добра игра на Испания. Според мен дори може би Испания трябваше да вземе бронзовия медал. Но аз вярвам, че рано или късно нещо ще се промени, защото иначе така, както са тръгнали нещата в този спорт, ще останат само държави, които завършват на "стан" - бившият Съветски съюз и никакви представители от западна Европа, Америка и другите континенти. Докато преди две години имахме Алмудена Сид Тостадо от Испания, Ева Серано от Франция и състезателки от другите държави, които можеха да са в челото, в момента няма такива. Единствено Силвия Митева е в призовата осмица, която нарушава хегемонията на бившия Съветски съюз. Тук републики няма, тук има Съветски съюз.Това е истината. И когато единствените, които правят нещо, бяха Украйна, видяхте какво я сполетя Ирина Дерюгина. Изхвърлиха я отвсякъде, защото каза, че това не може да бъде спорт, че има безобразно съдийство и т.н. Но докато всички мълчим и се опитваме по някакъв начин да се мушнем някъде, за да вземем нещо, нищо добро не ни очаква. Нищо добро не ни очаква. Нямам право много да говоря, защото все пак нашият отбор допусна грешки, но повярвайте ми - успеем ли, тежко и горко на тези, които ще трябва да слушат. Смятам, че това световно първенство е върхът на пародията и на абсурда на художествената гимнастика и всяка изминала година става все по-страшно, по-абсурдно и по-невъзможно нещата да се оправят.

Победа, две ремита и три загуби за нашите на Европейското индивидуално първенство по шахмат

Антоанета Стефанова с успех над Моника Стойковска

Шансът за нова олимпийска квота в гребането още е жив

Кристиан Василев на финал на квалификацията в Унгария

Хиляди полицаи пазят олимпийския огън

Вижте подробности

Боряна Калейн е втора в многобоя след първия ден на СК в Ташкент (ВИДЕО)

Никол Тодорова заема 17-а позиция

Спортното министерство не дава стадионите "Септември" и "Юнак" на Столична община

Вижте официалната позиция на ММС

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки