Петре: Искам да спечеля всичко възможно с ЦСКА

Панку е голям футболист и ще помогне много на отбора, сигурен е румънецът

Петре: Искам да спечеля всичко възможно с ЦСКА

Флорентин Петре е на 33 години, но феновете на ЦСКА му се радват като на малко дете. И има защо. Румънецът оставя сърцето си на терена. Изигра силни мачове при предишния си престой на Армията, което кара запалянковците да се надяват, че всичко ще се повтори и ЦСКА ще вземе нова титла. Той говори за очакванията си пред "7 дни спорт".


- Флорентин, защо избрахте да се върнете в ЦСКА?
- Получих много добра оферта, хареса ми и подписах договор за година и половина. Играх две години в този отбор и мисля, че се представих добре. Успяхме да станем шампиони, спечелихме и суперкупата. За малко да играем и в Шампионската лига, но не се получи. Клубът ми харесва много, очарован съм и от феновете.

- Щастлив ли сте, че отново ще носите червената фланелка и ще живеете в България?
- Да, точно затова и толкова бързо направих избора си. Чувствам се добре и имам сили да играя футбол поне още 3-4 години, дори 5.

- Имахте ли оферти и от други клубове?
- Да, от отбори от Румъния и Русия, но им отказах. Предпочетох ЦСКА, защото този клуб е най-важен за мен. Идвам да играя отново за червените със сърце, това е най-важното. Запознат съм какво иска от мен треньорът.

- Какво впечатление ви направи президентът на ЦСКА Димитър Борисов?
- Много сериозен човек. Разбрахме се за договора само за 3 минути. Не беше нужно повече време, защото и двамата сме професионалисти.

- При предишния ви престой на Армията отнеха лиценза на клуба. Страхувате ли се от нови финансови проблеми?
- Проблеми няма да има, сигурен съм. Получих уверението на Димитър Борисов, че всичко ще е наред. Не трябва ад мислим за пари, а само за представянето си на терена. Трябва да побеждаваме във всеки мач, а не да се разсейваме с други неща.

- Какви са очакванията и амбициите ви с ЦСКА за този сезон?
- Трябва да спечелим всичко възможно. Ще гоним шампионската титла, спечелване на Купата на България и участие в Шампионската лига. Второто място не ме устройва и няма да съм доволен от него. ЦСКА трябва да е първи, защото този отбор не се задоволява с друга позиция.

- Какво знаете за треньора Любослав Пенев?
- Много добър специалист. Голям нападател, който има забележителна кариера в Испания. Иска да побеждава във всеки мач и нищо друго освен победата не го интересува. Това е много важно за ЦСКА. Разговарях с него и съм впечатлен.

- С кои футболисти в сегашния отбор на ЦСКА се познавате?
- Познавам много от момчетата. В добри отношения съм с Йордан Тодоров, Кирил Котев, Ивайло Петров и Иван Иванов. Като цяло нямам проблеми с никой от отбора.

- Кои мачове от предишния ви престой в ЦСКА няма да забравите?
- За мен най-важно е представянето в Европа. Не мога да назова точно определен мач, но тръпката в евротурнирите винаги е по-различна. Удоволствието е голямо, когато биеш Левски. Да надделееш над втория и третия в класирането, е сладко, а също така и много важно. 

- С какви чувства напуснахте клуба през лятото на 2008 г.?
- Не се чувствах добре. Очаквахме нещата да се развият по един начин, а те се случиха по съвсем друг.

- Сега се връщате, а феновете са доволни?
- Запалянковците са страхотни. Надявам се отново да бъдат всеки мач с нас и да ни подкрепят, както са го правили винаги. Нека пеят само за победа, а след това пак ще празнуваме заедно.

- При първите ви преговори с ръководството бяхте поставили условие да участвате в автомобилни състезания паралелно с мачовете, но ви беше отказано. Все пак възможен ли е компромис?
- За мен на първо място е футболът, той е най-важен. Рали състезанията са моето хоби и аз ще продължа да се занимавам с това. Разбрал съм се с ръководството, че когато почивам и нямам ангажименти към отбора, ще мога да карам свободно.

- На какво се дължи страстта ви към автомобилите?
- На Румен Дунев, който е моят вирус, стане ли дума за рали. Голям приятел ми е и още повече ме запали по колите. Иначе аз отпреди карам спортни автомобили. Освен в мачовете очаквам да побеждаваме и в тези състезания.

- Очаква се Даниел Панку също да подпише с ЦСКА. Ще бъде ли от полза на отбора?
- Панку е много голям футболист и може да помогне сериозно на ЦСКА. Даниел ще вкара много голове както го правеше и в Терек. Сигурен съм в качествата му.

- Разкажете за престоя си в Терек (Грозни).
- Чувствах се доста добре там. Играех с много настроение и се представях на ниво. Първенството на Русия е тежко, но се свиква. Пътува се много със самолети за мачовете, което е уморително. Понякога сме уморени за срещите, но това не трябва да е оправдание.

- Отборът е под пряко подчинение на президента на Чечения Рамзан Кадиров. Имаше ли нещо специално като отношение и изисквания към вас?
- Рамзан Кадиров е много амбициозен човек. Има голямо желание Терек да играе в Лига Европа и това е поставено като цел пред отбора.

- В Терек съотборници ви бяха Валентин Илиев, Радослав Забавник и Благой Георгиев. Какви са те?
- Много големи характери. Ще ми липсват, защото направихме много добър отбор и колектив. Играхме срещу доста силни отбори заедно. Във футбола обаче е така - днес си тук, а утре на друго място. Със сигурност ще си останем приятели в живота.

- Как ще коментирате финансовите проблеми в румънското първенство - освобождават се играчи, намаляват се заплати?
- Нормално е да е така, финансовата криза оказва влияние навсякъде. Наистина финансовото положение в Румъния е тежко, но с времето нещата ще се нормализират.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки