Димитър Пенев: ЦСКА - много тичане, малко футбол

Легендата Димитър Пенев се връща на работа в ЦСКА. В навечерието на Нова година Стратега вече започна да помага на червените по въпроси, свързани с клубната политика. Тема Спорт" потърси треньор №1 на миналия век минути след като бе приключила срещата му със собствениците на армейците Димитър Борисов и Иво Иванов.

Димитър Пенев: ЦСКА - много тичане, малко футбол

Легендата Димитър Пенев се връща на работа в ЦСКА. В навечерието на Нова година Стратега вече започна да помага на червените по въпроси, свързани с клубната политика. Тема Спорт" потърси треньор №1 на миналия век минути след като бе приключила срещата му със собствениците на армейците Димитър Борисов и Иво Иванов.

Господин Пенев, каква е оценката ви за първия полусезон?
- Имаше много изненади. Това, от една страна, е добре. Но трябба да вдигаме нивото. Иначе съм на мнение, че добри футболисти се намират. Останалото са точки и класиране, което тепърва ще се променя.

ЦСКА и Левски изостанаха от лидера Литекс. Прогнозата ви за представянето им през пролетта?
Наблюдавахме  срив  в грандовете. Според мен малко трудно ще наваксат отстъплението  си  пред отбора от ЛоВеч. Все пак за ЦСКА няма да е непостижимо. Имаме реални шансове за златните медали и купата. А това означава дубъл, който би прилягал на ЦСКА. Сега обаче трябва да намерим   точните  попълнения. Играчи, които ще ни свършат работа. Така ще се допълват поотделно, а отборът ще върви нагоре. Гледах мачовете ни през есента. Виждах много тичане от страна на момчетата в червени фланелки, но в играта го нямаше финеса Липсваше майсторското, футболното. Онова нещо, за което хората 8 Европа пълнят стадионите. Очаквам селекцията на ЦСКА да развие нещата в тази посока. Ето сега идва триото от Локомотив Пловдив. Ще има и още нови чужденци. Доказани имена. Хората ги знаят. Познават качествата им. Въпрос на преговори е дали ще вземем всичко, което сме набелязали. Любослав си има своите виждания, предпочитания и идеи. Вече е запознал ръководството с тях. Сега работим по тези въпроси.

Халфът на Локомотив София Димо Атанасов е един от тях...
- Така е. Аз обаче малко съм резервиран. Такива като него имаме 10. Нисък е. А и при нас вече са румънецът Петре и онова бързото с двойния номер на гърба (б.а. - Спас Делев, №77). От друга страна, дано помогне момчето.

Видяхте ли се със собствениците на ЦСКА?
- Преди минути приключих един от разговорите си с тях.

Какво обсъждахте?
- Селекцията. Вече съм в час с новите.

Ще ни разкриете ли нещо повече?
- Освен от вратар, център халф (б.а. - централен защитник) и среден имаме нужда и от голаджия. Доколкото разбрах, такъв ще дойде от чужбина. Обсъждахме 2-3 оферти.

Няма ли да кажете имена?
- Обадете ми се пак, ама друг път (смее се).

Господин Пенев, върна ли ви ръководството на ЦСКА на работа официално?
- Да. Пак съм част от клуба. Но аз винаги съм бил такъв, дори и когато не съм заемал някакъв пост в него.

Каква ще е длъжността ви?

- О, те май че са три (смее се). Споменаха ми нещо за почетен президент и директор на селекционния съвет. Но като основна функция трябва да бъда главен съветник на Димитър Борисов.

В такъв случай, честито! Откога започвате?
- Благодаря ви. По документи съм назначен от 1 януари. Де факто работата стартирах отсега. В ЦСКА в момента има 52-ма футболисти на щат, което е адски много. Предвиждате ли намаляване на играчите?

В ЦСКА в момента има 52-ма футболисти на щат, което е адски много. Предвиждате ли намаляване на играчите?
- Да. Треньорът е дал и списък с 10-12 момчета, които ще бъдат преотстъпени или продадени. Отделно ще се намаляват заплатите в ЦСКА Няма как. Не може да не играеш, а да Взимаш колкото повечето си колеги.

Ще продавате ли Мишел Платини?
- Най-вероятно - да. Той ще започне подготовка с нас и ще пътува за лагерите ни. По време на контролите 6 Анталия ще го гледат разни мениджъри и отбори. Има нещо за него от Португалия, но все още е в първа фаза.

Какво става с Маркиньос?
- Остава в ЦСКА. Получихме информация, че се е възстановил добре от контузията. Чакаме го.

От България ще привличате ли още футболисти?
- Разбира се. ЦСКА преди успехите в Европа е български клуб. Голям е шансът да вземем Галчев от Пирин. Иначе Борето ще го прилапат левскарите Знам, че всеки ден някои хора правят пъртини до Благоевград, за да го отмъкнат. Но нещата с него май вече са договорени. Похвално е, че клубовете тази година не надуват цената както на Галчев, така и на останалите футболисти, които набелязахме от родното първенство.

Как успяхте да реализирате тройния трансфер на тримата от Локомотив Пловдив?
- Бързо (смее се). Сега обаче ние трябва да пратим там някои от наш'те. Ще се съберем, ще помислим, а и ще видим те какво искат в замяна.

С треньора Любослав Пенев видяхте ли се в дните около назначението ви?
- Вижте, работим като във всеки друг клуб, който има големи цели. Нормално е да се видим с него. И занапред ще го правим. Ще коментираме нещата, бистрим политиката. Когато президентът на ЦСКА не е в България например, ще правим обща консултация. Така няма да взимаме футболисти на кило, които нищо не правят.

ЦСКА обаче на практика ще има още един нов футболист - Дормушали Саидходжа, когото вие привлякохте на "Армията". Има ли той бъдеще в отбора, след като го напусна заради конфликт с Любо Пенев?
- Сигурен съм, че Муши ще изкара подготовката с нас. Вероятно ще играе по време на контролите В Анталия и ако изпъкне, може и да остане за пролетта. Новият нападател, който чакаме обаче, трябва да усети сериозна конкуренция в лицето на Саидходжа. Така ще процедираме и с Димитър Илиев. Ако някой от тях двамата не се представи на ниво в подготовката, най-вероятно ще бъде преотстъпен. Във футбола е така. Аз ще пътувам до Турция за някои от приятелските срещи и едва след като ги наблюдавам, ще имам мнение.

Докога ДЮШ на ЦСКА ще вегетира?
- Там предстоят промени. Повече така няма да продължава. Треньорите са кадърни. Има и достатъчно таланти. Но няма условия. Ето сега повечето от специалистите ги искат в други отбори.

Назовете имена...
- Един Христо Марашлиев например има предложение да стане треньор на Видима Раковски. Димитър Димитров - Трактора също е интересен за други клубове.

Има ли кой да ги замести?
- Да. Обсъждат се варианти, ако те приемат поканите. Но по-важното е друго. ЦСКА в лицето на Титан" и Димитър Борисов и Иво Иванов започва изграждането на още терени за школата. Те ще бъдат на стадион "Народна армия". Аз обаче питам -
докато траят строежите, къде ще тренират децата ни? Коментирахме варианти с началниците. Това не е проблем за фирма като тяхната, но не може юношите на ЦСКА да нямат място за подготовка. Добре, че има достатъчно села около София, които разполагат с игрища. Временно можем да преместим школата и на базата до аерогарата.

Вие също поканихте талантите да тренират на стадиона в Мировяне, който е кръстен на вашето име...
- Така е. Готов съм да помагам на ЦСКА винаги. Хубаво е, че има желание и от други хора да съдействат на клуба.

Ще надскочи ли ЦСКА нивото на конкуренцията напролет, господин Пенев?
- Трябва. Вече казах, че предпоставки има. Отборът пак ще бъде обезпечен отвсякъде. Всичко е в наши ръце.

В Левски оставиха Георги Иванов - Гонзо да продължи да бъде човека-клуб...

- Тяхно решение си е. Но аз като говоря за Левски, после ме захапват оттук-оттам, че се заяждам. А не е така. Има си дадености. Ето сега съм на мнение, че като дойде време за подготовка, на "Герена" ще докарат украинеца и най-вероятно ще оставят на Гонзо един пост.

Имате предвид Вячеслав Грозни ли?
- Да. Той е сериозен специалист. Ако това не стане, в Левски пак трябва да въртят Бижутера на сто позиции на терена.

Коментарът ви за последните класации у нас, в които Димитър Бербатов отстъпи на боксьора Детелин Далаклиев?
- Някой трябваше да каже на Митко да не участва в стълбицата за Мъж на годината. За мен той на първо място е футболист. Тогава имаше хора, които просто разхождаха новите си дрехи пред камерите. Иначе боксът е тежък спорт, а това момче (б.а. - Детелин Далаклиев) стана световен шампион. Но мястото на Бербатов в подредбата бе ниско. Може би противниците
пак завидяха, че Митко ще дублира успехите на Христо Стоичков, и му попречиха.

Като заговорихте за Стоичков, какво е мнението ви за представянето му като треньор на Мамелоди Съндаунс в ЮАР?
- Винаги съм казвал, че Ицо може да се реализира. Ето сега това е факт. Натрупа победи и самочувствие. Това е важно за него, защото така пак затваря устите на всички. В треньорското поприще Стоичков върви нагоре и това е ясно. Лека-полека, но нагоре.

Какво бихте го посъветвали?
- Да изчака малко с амбициите, защото за момента не може да надскочи успехите. Трябва да работи за конкретна цел, а не за следващ етап от развитието си.

И накрая - съжалявате ли за нещо в живота си?
- Общо взето, не. Като върнем миналото обаче, ме хваща яд заради бариерата (б.а. - желязната завеса). През 1968-69 година можех да премина в Интер. Но ме спряха. И вие да сте, и на вас ще ви е болка на сърцето, нали (смее се)1 Т:С



 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки