Гочето: Шефовете на Нафтекс не си даваха много зор за връщане в "А" група

Не трябва да има злоба към тримата ни най-добри футболисти Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров

Гочето: Шефовете на Нафтекс не си даваха много зор за връщане в "А" група

От новата 2010 година Георги Василев-Гочето ще бъде отново треньор в България. При това няма да води тим от елита, а Несебър който е в Източната "Б" група. Дипломирания историк не го прави от ексцентризъм, а заради предизвикателството да поеме тим от втора дивизия и да го вкара сред най-добрите състави на страната. Той даде интервю за Топспорт.

- Г-н Василев, поднесохте ни новогодишна изненада, като се съгласихте да поемете Несебър. Защо се решихте на тази стъпка?

- Какво значи да съм изненадал, като съм решил да поема Несебър? Просто чувствам отбора в момента близо до себе си. В крайна сметка имам къща в града, която е близо до стадиона. Говорих с шефовете на отбора. Стигна се бързо до съгласието и на двете страни. И до края на сезона ще бъда наставник на отбора. Ако вкарам Несебър в "А" група, може да говорим за продължаване на договора. В момента отборът е втори, на точка от лидера Дунав (Русе). Разбира се, посочих за човека до себе си Андрей Желязков. И вярвам, че това не учудва никой. Ние с него сме се доказали като сполучлив тандем през годините. Затова не се колебах и минута, за да го извикам. На него също не му се наложи да размисля много, за да се съгласи да работи отново с мен.
- Това за вас лично не е ли същата авантюра като с Нафтекс?
- С Нафтекс беше по-различно. Първо станах треньор на отбора, когато той беше в "А" група. В Бургас нищо не вървеше. Направих всичко възможно да спася Нафтекс от изпадане в "Б" група, но явно никой не се интересуваше какво ще стане с този клуб. После взех принципно решение да остана в Нафтекс и да се опитам да го върна там, където му е мястото. Не се получи, а и от ръководството явно не си даваха зор да върнат отбора в "А" група.
- Как смятате, че ще бъдат нещата в Несебър?
- Тук всички сме много амбицирани отборът да се върне в "А" група, след като преди време изпита усещането какво е да се играе в елита.
- Кои ще бъдат конкурентите на Несебър за влизане в елита?
- Конкурентите ще бъдат водачът Дунав, Калиакра, пловдивскит Спартак. Да не забравяме и Спартак (Варна), стига отборът да издържи финансово.
- Да поговорим за това как виждате отминалия есенен полусезон в "А" група. Дали е станало по-оспорвано нашето първенство?
- Не смятам, че първенството в "А" група е силно. Ако има оспорваност, то не е защото се играят мачове между силни отбори, а обратно - между не толкова силни и по-скоро по-слаби. ЦСКА и Левски преживяват кризи. Показаха го и мачовете, които изиграха в Лига Европа. Като стана въпрос за международните мачове, се злоупотребява според мен, че сега, видите ли, нашите отбори минават през по-силни съперници. А и според новия формат има повече мачове. Преди време се играеха по-малко срещи, но те бяха срещу много по-класни клубове от обединените тогава страни на СССР, Югославия и Чехословакия. Никой не може да ме убеди, че сегашният БАТЕ Борисов от Беларус е по-добър от едновремешния Динамо (Киев) на Валери Лобановски, Олег Блохин, Алексей Михайличенко и Андрей Шевченко. Грандовете на Югославия от онова време - Цървена звезда, Партизан, Динамо(Загреб) и Хайдук (Сплит)у също бяха изключително трудни за побеждаване отбори.
- Стигаме и до започналия дебат в "А" група дали да остане с 16 отбора или да бъде намалена на 12 или 10?
- Аз знам, че много хора искат намаляване на групата, но според мен най-добре е "А" група да си остане с 16 отбора. Първо вижте страните с 10 или 12 отбора - Австрия, Швейцария и Шотландия, както и Дания. Те не са от най-елитните в европейския футбол. Даже страните с най-силните първенства имат по 18 и 20 отбора. Какво ще стане у нас с по-малките центрове, ако драстично се сведе групата до десетина отбора. Наистина има клубове, които са финансово несъстоятелни и са без традиции. Други обаче изживяват финансови трудности, но ги спасява факта, че имат традици. Нека вземем конкретно представянето през есента на отбори като Миньор и Берое. Тази година перничани и старозагорци вървят добре и, както казах, оправдават традициите си в "А" група. Затова категорично съм против намаляването на отборите в елита. Или с други думи - аз съм за оставане на сегашния формат от 16 отбора. И тези тимове, които не са с толкова големи традиции, трябва да получат своя шанс за оцеляване в елита.
- След като Димитър Бербатов се изпусна, че каляската на националния отбор се тегли от три коня, започнаха много спекулации. Вашето мнение?
- Не трябва да има злоба към тримата ни най-добри футболисти Бербатов, Стилян Петров и Мартин Петров. И без това те са единствените, които играят в класни отбори, при това в най-силното първенство в света - в Англия. Такива са фактите и не трябва да се говори с неприязън за тях. Защото става като в приказката за лисицата и гроздето. Другите трябва да се стремят да бъдат като тях.
- Ще се класираме ли за европейското първенство през 2012 година?
- Дали ще се класираме за европейското в Полша и Украйна много зависи от жребия за квалификационната група. Наистина съдбата трябва да е благосклонна, защото се класират директно първите два тима от групата. Но трябва да се види и каква ще е програмата.
- Още ли се сърдите, като ви определят за треньор който има определено дефанзивни разбирания за футбола?
- Никога не съм се притеснявал, че са ме смятали за треньор, който изповядва отбранителна тактика. Видя се какво направиха други, които карат отборите си да играят само нападателно. Никога не съм пренебрегвал нападателния футбол. И все пак е важно освен да бележиш голове, да имаш и добра защита. Така разбирам футбола. Дори големите наставници в големите клубове си дават сметка, че без добра защита не може да има успехи.

Вили Вуцов пак отнесе глоба от БФС

Вижте в какъв размер е тя

Черноморец (Балчик) се раздели с капитана си

Вижте подробности

Собственикът на Марица напусна клуба

Вижте изявлението на Христо Христов

Крило на Янтра със 100 мача за "ковачите"

Тони Иванов записа постижението в мача срещу дубъла на ЦСКА 1948

„Соколите“ се завърнаха в елита, но преследват 50 000 лева

Tри кръга преди края „соколите“ са лидер с 63 точки, пред Септември – 59, и Марек – 54

Спортист Своге обърна Марек с три гола за 14 минути (ВИДЕО)

"Шоколадите" събраха 36 точки на 15-то място, докато Марек е трети с 54

Митов: Ако имаме налични всички играчи, ще сме още по-силни

Ето какво заяви треньорът на Септември София след равенството с Добруджа

Своге може да върне усмивките на феновете на „соколите“

Вижте подробности

Добруджа препъна Септември София да приближи челото (ВИДЕО)

Нулево равенство в Добрич оставя Спартак Варна на четири точки аванс

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки