Нифлор: Първи сме, защото няма ултиматуми

Таранът на Литекс Уилфред Нифлор започва трета зимна подготовка с ловчанлии

Нифлор: Първи сме, защото няма ултиматуми

Таранът на Литекс Уилфред Нифлор започва трета зимна подготовка с ловчанлии. През есента нападателят бе една от важните фигури в добре смазаната машина на Ангел Червенков и се утвърди не само като първи стрелец на „оранжевите", но и като водач при голмайс­торите в „А" група, французинът отбеляза 10 попадения за първенство, а международната система за база данни IMScouting изчисли, че по ефективност той се нарежда на трето място на Балканите след Макукула от Кайзериспор и Джибрил Сисе от Олимпиакос. Повечето от го­ловете на Нифлор са с решаващ характер, а особено важни бяха тези в дербитата срещу ЦСКА, Левски, Черноморец и Славия.

 
-Уилфред, започ­вате втори етап от подготовката си в Свиленград. Как вървят нещата до момента?
- Нормално. Всеки знае какво го очаква и е наясно, че без сери­озна подготовка няма как да се гонят високи цели. Сега интензите­тът на работа ще се вдигне, но едва ли има някой, който да се притеснява. Не е тайна обаче, че на всички футболисти през подготовките любимият момент са им контролите.
 
- Литекс зимува като водач в класи­рането, което спо­ред мнозина специа­листи ви прави и ос­новен фаворит за титлата...
- Мисля, че през есента демонстрирах­ме стойностен фут­бол особено срещу преките си съперни­ци. Заслужаваме да сме на това място. Няколко пъти аз и мо­ите съотборници каз­ваме, но явно на хо­рата не им се вярва. Разберете - никой до­сега от ръководство­то не е влязъл в съб­лекалнята, за да ни поставя като цел тит­лата на всяка цена. Треньорът и шефове­те ни надъхват всеки мач да даваме всичко от себе си. Свръхочаквания, напреже­ние, ултиматуми... просто в Литекс няма подобни неща. Може би и това е тайната за успехите, защото всички сме спокойни и играем разкрепостено. Така че дали сме фаворити, ще трябва да го доказва­ме всеки следващ мач. Сигурно всеки тайно си мечтае да сме шампиони, но първата ни цел е да си осигурим участие в евротурнирите. Тит­лата би ни дошла ка­то бонус.
 
- Четири точки са добър аванс...
- Занапред лесни мачове няма да има­ме. Дори ще е двойно по-тежко, но ние ще сме добре подготве­ни. При всички поло­жения конкуренцията ще е жестока. Може и да имат някакви проблеми ЦСКА и Левски, но това не ги прави по-слаби отбо­ри. Към тях слагам Черноморец, както Славия, Локо (Сф) и Черно море. Все ти­мове, които също ще се целят в челните места, което предпо­лага сериозни и неп­редсказуеми сблъсъ­ци през пролетта.
 
- По-силен ли е настоящият шампи­онат в сравнение с предишните, в кои­то игра?
- Със сигурност е по-интересен и завър­зан, но мисля, че и ка­чеството на футбола
се повишава. Има по-оспорвани дербита, доста изненадващи резултати... Сега виж­дам, че амбициозните тимове се подсилват със сериозни подк­репления. Явно про­летният полусезон ще е доста вълнуващ, дано и повече фенове да идват по стадиони­те.
 
- Ти си водач при голмайсторите. Още колко попаде­ния да очакват в Ловеч от теб?
- Аз се надявам на поне още десет, но това не ми е приори­тет в личен план. Ще ми е приятно, разби­ра се, но най-важни са успехите на отбора и моята игра ще е под­чинена изцяло в полза на колектива. Бройка­та на попаденията не е толкова важна. Предпочитам да са по-малко, но с по-голяма стойност и да помагат на отбора ми да бие.
 
- А в личните ти планове влиза ли скорошен транс­фер?
- Най-важното е, пак казвам, Литекс да печели и да финиши­ра там, където заслу­жава. Ако аз играя добре и вкарвам го­лове и има оферта, която да задово­лява клуба и мен, ще мислим с г-н Ганчев след края на сезона. Не ми е фиксидея трансфер в друг клуб.
 
- Трета зим­на подготов­ка за теб в Литекс, с трети разли­чен тре­ньор. Би ли направил паралел между Йешич, Мъри и Ангел Червенков?
- Всеки има сво­ята си футболна философия, с която е искал да изведе от­бора до върха. Всич­ки са ми гласували доверие и са разчи­тали на мен. Не мо­га да ги срав­нявам, а и не е нужно, за­щото всеки по своя си начин е допринесъл за доброто на клуба. Мъри мно­го разбира футбола, но просто го споходи малшанса с резултати­те и той поне­се последствията за злощастната за­губа в европейските турнири. Ние, игра­чите, обаче също си носим своята вина за отпадането от БАТЕ Борисов. За сегашния ни настав­ник пък най-добре говори класирането. Щом сме на първо място и играем ат­рактивен футбол, значи той е успял да ни накара да разкри­ем качествата си и да повярваме в себе си.
 
- Литекс притежава изключително силни офанзивни футболисти...
- Така е, макар и с интернационален със­тав, ние се разбираме отлично. Със сигур­ност може да сме по-ефективни и мисля, че със завръщането на Ивелин Попов ще имаме още повече ос­трота и разнообразие в предни позиции.
 
- След две години в България как оце­няваш досегашния си престой?
- Изцяло положите­лен. Сигурно много мои сънародници би­ха го приели като авантюра. Но за мен специално футболно­то предизвикателство си струваше и съм доволен, че играя тук. Предпочитам да се боря за титлата в по-малко популярно пър­венство, като българ­ското, отколкото да играя в някой средняшки отбор от втора лига на родината. Ето, вече имам две купи на страната, иг­рах срещу Астън Вила... Проблемът на българското първенс­тво е, че няма реноме в Европа. Но за мен то дава достатъчно перспективи за развитие на кариерата и може да бъде трамп­лин към голям транс­фер.
 
- Разбрахме, че си открил за себе си нов начин за релаксиране?
- Стана случайно, покрай моите деца. Веднъж ги заведох на конната база на Ли­текс край Ловеч и то­гава разбрах колко позитивен и зареж­дащ с енергия може да е допирът с тези благородни животни. Започнахме често да ходим сред природа­та, а децата наистина поставят ултиматум още от Франция да видят своите любим­ци, иначе не искат да се качват на самоле­та. Аз естествено не яздя, но то ти стига само да ги галиш и да им се радваш. Чувст­вото е невероятно.
 
"Меридиан Мач"
Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Официално: Столична община поиска „Герена“

Вижте подробности

Лудогорец разби Хебър и вече мисли за финала (ВИДЕО)

Рик Джонатан вкара 2, а Недялков се завърна при 4:0 в Разград

OФИЦИАЛНО: Големи буферни зони за ЦСКА - Левски

Вижте подробности

Билетите за ЦСКА - Левски вече са в продажба

Пропуските за Сектор "Б" и "Г" са по 10 лева

Бабич даде почивка на Полонски, за да го съхрани за следващите мачове

Не контузия е причината за смяната на халфа срещу Черно море

Емил Велев: Левски трябва да иска много повече победата

Бившият наставник на "сините" коментира предстоящото последно Вечно Дерби за сезона

Левски U14 разби конкуренцията и стана шампион 3 кръга преди края

Отборът на Георги Коруджиев свърши отлична работа

Втора Лига
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки