Жребият отново ни прати срещу Италия

Квалификационната група на България за Евро 2016 се допълва от Норвегия, Хърватска, Азербайджан и Малта

Жребият отново ни прати срещу Италия

Отново Италия се изправя на пътя на България в квалификации. Жребият за Евро 2016, където за първи път ще участват 24 отбора, противопоставя четата на Любослав Пенев срещу "Скуадра адзура", срещу които играхме в квалификациите за Мондиал 2014, Норвегия, Хърватска, Азербайджан и друг познат съперник - Малта. 

Тегленето се проведе в Ница, като на място беше самият селекционер, преизбраният президент на БФС Борислав Михайлов и вицепрезидентът Йордан Лечков. 

Логично този път шансът за класиране е по-голям. На финалите във Франция през 2016 г. ще отидат директно деветте първенци от квалификационните групи, деветте подгласници и най-добрият измежду завършилите на трето място. Останалите осем на трето място ще се срещнат в плейофи, за да определят последните четири финалиста. Така, плюс домакина Франция, отборите стават точно 24. 





Новостта е въвеждането на  новата концепция „Седмица на футбола”, което означава, че мачовете ще се играят от четвъртък до вторник. Началните часове ще са главно 19:00 ч и 21:45 българско време в съботите и неделите и 21:45 в четвъртъците, петъците, понеделниците и вторниците. Отборите, които имат по два мача в една седмица, ще играят в четвъртък и неделя, петък и понеделник или събота и вторник. Всеки един ден ще има по осем до десет мача. Датите може да бъдат намерени тук!

Програмата на мачовете ще бъде обявена в 17:30 ч българско време днес. Първите са на 7-9 септември 2014 г. 

Другата новост е, че Франция, която си осигурява своето участие на финалите на Евро 2016 по правото на домакин, ще играе приятелски срещи на разменено гостуване с отборите от групата, съдържаща пет отбора, т.е. с Португалия, Сърбия, Албания, Армения и Дания. Но няма да се дават точки за мачовете, в които Франция фигурира, така че те няма да имат отношение за класираето в група “I”.  



В предишните квалификации срещу Италия записахме равенство 2:2 у дома и загуба 0:1. Балансът на "трикольорите" срещу "адзурите" е 2 победи, 6 равенства и 9 загуби. За 17 мача сме допуснали 30 гола. 

За последно срещу Хърватска играхме в квалификациите за СП 2006. Тогава извъртяхме 2:2 в Загреб и паднахме с 1:3 в София. Балансът ни срещу "шахматистите" е 1 победа, 2 равенства и 3 загуби. Успехът е в квалификациите за Евро 2004, когато за последно се класирахме на голям форум. На 12 октомври 2002 г. на реновирания стадион "Васил Левски" бием с 2:0 след голове на Димитър Бербатов и Стилиян Петров. 

Срещу Норвегия за последно играхме в приятелски мач като гости през 2001 г. Голът за нашите е на Мариан Христов. Иначе балансът срещу скандинавците е 6 победи, 4 равенства и 2 загуби. Що се отнася до мачовете в квалификации, нямаме загуба! От 8 мача за класиране на световно или европейско активът ни е 5 победи и 3 равенства. За последно в официален мач побеждаваме с 2:1 като гости през 1983 г. в Осло, именно в европейска квалификация.

Срещу Азербайджан, чийто селекционер е германецът Берти Фогтс, имаме също само една контрола - 0:0 през 2004 г.

Малта е друг съперник от квалификациите за Мондиал 2014. Постигнахме две победи - 6:0 в снежна София на 22 март миналата година и 2:1 в Ла Валета на 10 септември. Иначе балансът ни срещу островитяните е 9 успеха, 1 равенство и 0 загуби.  



Ето и всички квалификационни групи:

ГРУПА „А”:
1. Холандия
2. Чехия
3. Турция
4. Латвия
5. Исландия
6. Казахстан
 
ГРУПА „В”:
1. Босна и Херцеговина
2. Израел
3. Кипър
4. Белгия
5. Уелс
6. Андора
 
ГРУПА „С”:
1. Испания
2. Словакия
3. Македония
4. Украйна
5. Беларус
6. Люксембург
 
ГРУПА “D”:
1. Германия
2. Полша
3. Грузия
4. Ейре
5. Шотландия
6. Гибралтар
 
ГРУПА „Е”:
1. Англия
2. Словения
3. Литва
4. Швейцария
5. Естония
6. Сан Марино
 
ГРУПА “F”:
1. Гърция
2. Румъния
3. Северна Ирландия
4. Унгария
5. Финландия
6. Фарьорски острови
 
ГРУПА “G”:
1. Русия
2. Австрия
3. Молдова
4. Швеция
5. Черна гора
6. Лихтенщайн
 
ГРУПА „Н”:
1. Италия
2. Норвегия
3. Азербайджан
4. БЪЛГАРИЯ
5. Хърватска
6. Малта
 
ГРУПА “I”:
1. Португалия
2. Сърбия
3. Албания
4. Армения
5. Дания
(Франция)
 
 13:21 Започна се! Пред селекционера на Англия Рой Ходжсън е този на България Любослав Пенев

 13:16 Генсекът на УЕФА Джани Инфантино е поканен от Рууд Гулит. Той ще обясни регламента по тегленето на жребия. Може да го прочетете по-надолу в този материал. Същинската част ще започне всеки момент!

 13:09 Бишенте Лизаразу, който е водещ на церемонията, покани Фабиен Бартез. Легендарният вратар ще помага на жребия. Както е известно, някои от най-великите вратари на футбола ще изтеглят жребия за квалификациите на Евро 2016 
Бартез - първенец с Франция от 2000 година, изнесе Купата на европейския шампион. Досега трофеят с име "Анри Делоне" е печелен единствено от Испания.

 13:05 Започна церемонията с встъпителни слова на президента на УЕФА Мишел Платини. Същинското теглене разбира се ще се забави. Всичко по регламента може да прочетете по-долу

 12:59 Жребият се тегли в намиращата се в гр. Ница зала "Палас дьо Конгрес Акрополис", която през 1999 г. прие финала за "Купа Дейвис".

 12:59 Как ще се подготвя домакинът Франция? Франция си осигурява своето участие на финалите на Евро 2016 по правото на домакин, но те ще играят приятелски мачове съгласно новата концепция „Седмица на футбола” срещу отбори от групата, съдържаща пет отбора. Но няма да се дават точки за мачовете, в които Франция фигурира, така че те няма да имат отношение за класираето в група “I”.  

12:56 За първи път квалификациите ще се провеждат съгласно новата концепция „Седмица на футбола”, което означава, че мачовете ще се играят от четвъртък до вторник. Началните часове ще са главно 19:00 ч и 21:45 българско време в съботите и неделите и 21:45 в четвъртъците, петъците, понеделниците и вторниците. Отборите, които имат по два мача в една седмица, ще играят в четвъртък и неделя, петък и понеделник или събота и вторник. Всеки един ден ще има по осем до десет мача. Датите може да бъдат намерени тук!

 12:48 Нашият колега Стоян Георгиев споделя от София, че България никога не е срещала настоящия шампион Испания в световни или европейски квалификации. Дали сега няма да е първият път?

 12:43 Любопитен факт, споделен от сайта на УЕФА: България спечели първите си шест мача в квалификациите за Евро'96, като в серията влиза и знаменитата победа над Германия с 3:2 в София

 12:40 Стана ясно, че програмата на мачовете ще бъде обявена в 17:30 ч българско време


 


Българският национален отбор по футбол е в четвърта урна преди жребия за квалификациите за Европейското първенство през 2016 от 13:00 ч в Ница.
 
53 отбора (рекорден брой) ще се борят за 23 места за шампионата на Стария континент във Франция. Ще бъдат образувани осем групи от по шест тима и една от пет. 
 
Очаквано, нашият тим попадна в четвърта урна, където са още Черна гора, Армения, Шотландия, Финландия, Латвия, Уелс, Естония и Беларус, което означава, че тези отбори няма как да бъдат наши съперници.
 
Настоящият шампион на Стария континент Испания оглавява първа урна.

Отборите са разделени в пет урни от по девет отбора и една от осем. Урна 1 ще бъде изтеглена първа, като тимовете там ще бъдат разпределени в групите по азбучен ред – от група „А” до група „I”, която ще съдържа пет.
 
Във връзка с телевизионните права, Англия, Германия, Италия, Испания и Холандия трябва да бъдат в групи от по шест отбора. Осемте тима от урна 6 след това ще бъдат разпределени в групите от „А” до “H”, като урните от 5-та до 2-ра ще са следващите в обратен ред.  
 
Заради политически причини Азербайджан не може да срещне Армения, докато Испания не може да играе с Гибралтар.
 
Париж ще приеме жребия за финалния турнир на 12 декември 2015 г. от 19:00 ч. Там направо ще бъдат деветте първенци от квалификационните групи, деветте подгласници и най-добрият измежду завършилите на трето място. Останалите осем на трето място ще се срещнат в плейофи, за да определят последните четири финалиста. Така, плюс домакина Франция, стават точно 24. 
 
За първи път в жребия за квалификациите е и Гибралтар. Церемонията ще се проведе на днес в Ница, като начело на българската делегация ще бъдат селекционерът на "А" националния отбор Любослав Пенев, както и преизбраният на 14.02.2014 г. на Конгреса на БФС президент Борислав Михайлов.
 
Ето урните:
 
Урна 1: Испания, Германия, Холандия, Англия, Италия, Португалия, Гърция, Русия, Босна и Херцеговина.
 
Урна 2: Украйна, Хърватия, Швеция, Дания, Швейцария, Белгия, Чехия, Унгария, Република Ирландия.
 
Урна 3: Сърбия, Турция, Словения, Израел, Норвегия, Словакия, Румъния, Австрия, Полша.
 
Урна 4: Черна гора, Армения, Шотландия, Финландия, Латвия, Уелс, БЪЛГАРИЯ, Естония, Беларус.
 
Урна 5: Исландия, Северна Ирландия, Албания, Литва, Молдова, Македония, Азербайджан, Грузия, Кипър.
 
Урна 6: Люксембург, Казахстан, Лихтенщайн, Фарьорски острови, Малта, Андора, Сан Марино, Гибралтар.
 
 

Жребият може да гледате пряко по БНТ от 13:00 ч или в официалния сайт на УЕФА тук! Novsport.com ще го следи на живо с въвеждането на всеки изтеглен отбор! 

Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки