Тони Здравков: Има мачове, в които играчите изпълняват само половината от указанията ми

Винаги само аз си определям състава, Туре не ми отговори защо изпусна Крачунов при гола, коментира Сухия

Тони Здравков: Има мачове, в които играчите изпълняват само половината от указанията ми
Треньорът на Левс­ки Антони Здрав­ков за пореден път се примири с губещата позиция след дербитата с ЦСКА и Стойчо Младенов във вечното дерби, а мнозина вече гле­дат още по-радикално към съдбата му на „Герена”. Сухия очевидно не може да постигне необходимото за всеки голям отбор постоянство - лъкатуши между фойерверки като тези срещу Лудогорец от есента и Ботев миналата сряда и провали като тези срещу ЦСКА. Напрежението около треньора взима връх и той вече открито нападна и някои от играчите си като Ларсен Type. Пред „Меридиан Мач" То­ни Здравков за пореден път демонстрира изк­лючително мъжество и говори за всичко, кое­то му е минало през главата в нощта след дербито, за обстановката във и около отбора, за процесите, които оказват влияние върху настоящия облик на Левски.

Г-н Здравков, имахте ли време за равносметка след по­редната загуба от ЦСКА?
- Време - да, ама въз­можност - не. Не съм спал цяла нощ, защото след като свърши мача, разбрах, че баща ми (б. а. - големият десен бек на Левски от 60-те Иван Здравков) е в много тежко състояние. Вед­нага тръгнах към къща­та, в която той живее извън София и го зава­рих в кома. Извикахме Бърза помощ и го отка­рахме в болница.

Той има проблеми със сърцето, влияе ли му и на него напреже­нието, което ви при­тиска в последните седмици в Левски?
- Влияе му. Вчера е изживял неща­та толкова теж­ко и затова се­га е в болни­ца. Доста вре­ме беше неа­декватен. От няколко часа вече е в нормално със­тояние. Сега (б. а. - око­ло 17,00 часа) е малко по-добре. Това обаче са лични неща и не мисля, че трябва да ги комен­тираме в медиите.

Какво казахте на играчите си веднага след мача и специал­но на Ларсен Type, ко­гото пред камерите обвинихте в непрофесионализъм?
- Казах му го още при влизането в съблекал­нята: „Какво правиш, Ty­pe?" Отговор не послед­ва, може би не ме е разбрал, въпреки че въпросът беше на анг­лийски.

Фенове са искали да говорят с него и съотборниците му на заниманието сутринта (б. а. - вчера), наясно ли сте какво се е случи­ло?
- Не. Не съм ходил на стадиона заради проб­лемите с баща ми. Топузаков е провел тренировката, не знам какво е ставало.

Има ли лече­ние за този от­бор?
- Само три дни преди мача с ЦСКА показах­ме добра игра сре­щу Ботев, когато вка­рахме положенията си и стигнахме до хубава победа. Сега чистите положе­ния пак не бяха вкарани и оттам дойдоха проблемите. Головете и победите, само това мо­же да е лечението. Мо­жехме да държим мача с ЦСКА в наши ръце, ако още през първото полувреме бяхме отбе­лязали добрите ситуа­ции, най-вече тази на Бастош.

Отчитате ли някак­ви грешки в тактиката и състава, които изб­рахте за последните две дербита с ЦСКА?
- В състава бяха всич­ки хора, които смятах, че са най-добрите в мо­мента. И Бастош, и Рамос показаха добро ни­во срещу Ботев. Наясно сме, че не могат да из­държат физически цял мач и бяхме подготвени с хора, които да влязат на тяхно място. Прину­дителни смени обърка­ха плановете ни, но то­ва не беше фатално. За­ради индивидуални так­тически грешки загу­бихме и двете дербита. При всички положения и аз нося своята вина и не бягам от нея. Треньо­рът няма как да се скрие от отговор­ността, която носи.

На няколко пъти в пос­ледните месеци Тодор Батков публич­но дек­ларира доверие­то си във вас, но в крайна сметка чува ли ви се ду­мата в клуба и за как­во?
- През октомври дой­дох като треньор, тъй като ситуацията беше такава, че нямаше кой да дойде. През декемв­ри цялото ръководство каза, че същите хора трябва да продължим да работим, защото са доволни от това, което сме направили след драмата с Петев и смя­ната на Йоканович. Ду­мата на треньора вина­ги се е слушала и никой не се е месил за старто­вия състав и тези, които попадат в групата. По другите въпроси не взимам отноше­ние. За селекци­ята всички бях­ме единодушни по привличането на тези, които дойдоха. Имаше колебания само около привличането на Рикардо Нунеш в пос­ледния момент, но се вижда, че не сме сбър­кали, защото на този пост не разполагахме с почти никакви вариан­ти.

Притежава ли този състав класа да се бо­ри за титлата, ако е в оптимална форма?
- Да. Ако Рамос, Бастос и Божинов са в доб­ра кондиция и бяха за­почнали подготовка от са-мото начало, ако Ог­нянов не се беше кон­тузил, при всички слу­чаи щяхме да сме много по-силни. Пра­вим подготовка в дви­жение и се вижда, че след 60-ата минута гу­бим свежест.

Има ли дразните­ли в съблекалнята и какво беше влияние­то на Христо Йовов върху процесите в отбора?
- Влиянието му е би­ло такова, каквото трябва да е на всеки спортен директор. Контролираше рабо­тата на треньорите, участваше дейно при правенето на селекци­ята. Предлагаше игра­чи, чиито качества след това коментирах­ме заедно. След това той определяше със собственика кого мо­жем да вземем според финансовите рамки, в които сме ограничени.

Стойчо Младенов каза, че за Белаид, Крумов и Антон Ог­нянов, които и той е искал, Левски е пла­тил 500 000 лева, та­ка ли е?
- Аз смятам, че са много по-малко.

Какво наложи ре­шението да се вземе Валери Божинов и да се търси реабилитиране на неговата кариера, след като вече с подобна идея дойдоха Генков и Макриев?
- Имахме нужда от изявен реализатор, а той е с такива качества. В подготовката го показа срещу Ботев съ­що. Не може да се отхвърли такъв човек, въпреки липсата на иг­рови опит. Другите двама през есента по­казваха колебливи иг­ри и смятам, че идва­нето Божинов е положително. То ни дава повече класа, а и вариативност, защото в някои моменти играх­ме и с двама нападате­ли.

Колко голямо е разминаването меж­ду тактическите за­дачи, които поставя­те и реалното представяне на футболис­тите на терена?
- В определени ма­чове разминаването е горе-долу наполовина, в други по-малко. Сре­щу Локо (Сф) никой не искаше да играем с високи топки, както и срещу ЦСКА никой не е давал задачи топка­та да се рита по посо­ка на Макриев или Ген­ков, тъй като и Менди, и Вальо Илиев, и Крачунов играят много добре с глава. Не гово­рим за неизпълнение на тактически задачи, а за футбол, който ни­кога не сме искали да практикуваме. След грешка, емоциите за­почват да водят, а те не са добър съветник на терена. Настъпва хаос и така трудно се постигат целите в игрови план.

Може ли да гово­рим, че отношението на собственика и фе­новете към кадрите в клуба доведе до се­риозен дефицит на авторитет в самата треньорска институ­ция?
- Не бих казал, че има такова нещо. Просто винаги се поя­вява някаква странич­на идея, която взима връх, вместо реално да се върши това, което трябва да се свърши. Страничните неща влияят повече и липс­ва целенасоченост в действията. Според мен не е имало нещо конкретно и директно срещу някого от стра­на на фенове или пре­зидент, колкото от странични подстрекатели.

Говорихте ли с Гонзо, откакто офи­циално е ясно, че се водят преговори за неговото завръщане на „Герена"?
- Много пъти и на различни теми, но не и по тази дали ще е в Левски или няма. Това трябва да стане факт и тогава ще го коменти­раме. Добрите ни вза­имоотношения не зна­чат, че трябва да прес­качаме професионал­ните.

Има ли нещо, за което чувствате, че трябва да се извини­те, или да получите извинение от някого в Левски?
- Не, няма нужда ни­кой да ми се извинява. По-скоро аз трябва да се извиня на публика­та и феновете за ло­шите резултати от фев­руари до днес.

Може ли да обе­щаете, че започнато­то с Ботев ще бъде довършено в реван­ша на Коматево?
- Това, че ще имаме нови кадрови пробле­ми не значи, че някой се е предал или отка­зал, напротив. Длъжни сме да продължим напред за Купата.

Как според вас ще повлияе резулта­тът в пловдивското дерби на предстоя­щия мач?
- При всички поло­жения, след като Бо­тев спечели, е нормал­но да му се вдигне настроението. Не виж­дам как по друг начин може да повлияе. 
Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен (ВИДЕО)

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави (ВИДЕО)

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Николай Костов обяви кой ще пази срещу ЦСКА

Вратарят няма право на грешки, допълни треньорът

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки