Пената: Емил обича клуба, но е много критичен и избухлив

Казах на Бербо да се откаже, след като вкара на Англия на „Уембли", разкрива Стратега

Пената: Емил обича клуба, но е много критичен и избухлив

Димитър Пенев даде обширно интервю пред "Тема Спорт", в което сподели впечатленията си за отминалия сезон и коментира ситуацията в ЦСКА.


Г-н Пенев, каква ще бъде вашата функция в ЦСКА през следващия сезон?
- И аз не знам още. Почетен президент ли съм, съветник ли съм, какво съм? Трябва да питате собствениците.
Защо ЦСКА направи толкова слаб сезон?
-Първо, честата смяна на треньорите се отрази неблагоприятно. ЦСКА е голям клуб и трябва много добре да подбира кадрите си - било то футболисти, или треньори. Не може да вземеш някога и след 3-4 месеца да кажеш - този не става, дай да вземем друг. ЦСКА не само трябва да побеждава, но и да произвежда добри футболисти, да има силни международни контакти, да поддържа висок имидж... Истината е, че през изминалия сезон не само ЦСКА, но и Левски, и Локомотив София се представиха слабо и не отговориха на очакванията на своите привърженици. За мен проблемът в ЦСКА е, че има голямо текучество. Един състезател, който се привлича на "Армията", каквато и звезда да е, колкото и качества да има, той трябва да бъде спокоен, да има добро взаимоотношение с колектива, а не да се избързва с него. За кратък период от 2-3 месеца е много трудно да се направи нещо. Малко са тези, които могат да се адаптират толкова бързо към условията в ЦСКА. Когато на "Армията" идват играчи от Сливен, Дупница, Перник, те се нуждаят от по-дълга адаптация. Нещата не стават веднага. И все пак ЦСКА си защити своето име в края на сезона. В един момент отборът бе отписан и се твърдеше, че няма да влезе в тройката, а видяхте, че спечелихме ключовите мачове накрая. Моето участие беше да осигуря малко по-голямо спокойствие на футболистите. Ако трябва да правя подробен анализ на сезона, няма как да не отчета, че в ЦСКА се допуснаха много грешки, и то на всички нива - ръководство, треньори, футболисти...
Има ли футболисти на ЦСКА, които бихте могли да отличите за представянето им през сезона?
- Ако гледаме международните мачове, може да посочим Делев, който направи добри изяви в 2-3 срещи в защита. В защита на ниво през първия полусезон бе момчето от Сливен Костадин Стоянов, а през втория добре се включи Вида-нов. Най-постоянният футболист на ЦСКА бе Тошко Янчев. Останалите бяха на приливи и отливи и от това страдаше играта на целия отбор. Виждате, че В един момент феновете се отдръпнаха, а те най-точно могат да оценят играта. Реагират ли негативно привържениците, значи нещо в ЦСКА не е наред.
Как приемате назначението на Павел Дочев и завръщането на Емил Костадинов?
- Тепърва ще видим какво може Павел Дочев като треньор. Това, че той е бил една година в ЦСКА, не го прави цесекар. За да бъде привлечен на този пост, явно се е запознал с шефовете. Аз лично не мога да давам оценка, само мога да му пожелая успех, както и на Любо съм му пожелал преди това, и на Андоне... Емил Костадинов от много време работи в ЦСКА, знаете, още от времето след Средец, след Илия Павлов, с Любо Пенев бяха заедно... Емил обича футбола, обича ЦСКА, но Важното е да има добро отношение и към треньорите, и към състезателите. В отделни моменти е доста критичен, избухлив, няма яснота и избързва. И аз го познавам, и той ме познава... В ЦСКА важно е и друго. Трябва да се разбере Веднъж завинаги, че Вместо да се купуват скъпи футболисти отвън, трябва да се инвестира повече в нашите деца. Те излизат по-евтино, а в същото време могат да донесат по-голяма чиста печалба. Ние какво правим - взимаме някакви чужденци и в повечето случаи след това не можем да си върнем разходите, направени за тях. А в същото време резултатите на ЦСКА са посредствени.
Преди месец от ЦСКА казаха, че ще бъдете консултант на президента. За какво точно го консултирате?
- Какво значи консултант? Това е едно доверие към мен, както го има в Португалия, Испания, Германия. Големите футболисти навремето сега са консултанти или треньори. Това е едно признание. От време на време ми се обаждат, питат ме за някои неща. Заедно с президента на ЦСКА коментираме футбола. Аз искам да се пази авторитетът на ЦСКА, на това държа много. Често се консултират с мен и по време на мачовете, горе на трибуните. Питат ме как виждам някои ситуации...
Какво очаквате от новия сезон и как приемате напускането на "Армията" и преместването на "Васил Левски"?
- Време е този голям клуб ЦСКА да има по-добри условия за игра, за подготовка. Правилно е решението да се отиде на по-големия стадион. Това ще се отрази позитивно на ЦСКА и за това само поздравления за преместването на "Васил Левски". Просто условията на "Армията" вече не отговарят на критериите на УЕФА и не може да се играе повече там. В неделя ходих в Бургас и видях едно много добро съоръжение, което се развива непрекъснато през последните 15 години.
Защо Бербатов се отказа от националния отбор?
- Отдавна споделях доста неща за Бербатов и кариерата му. Говорих и за бъдещето му. Дори си позволих да му кажа, че на мача с Англия на "Уембли" трябва да вкара гол и да остави обувките, да се откаже от националния. Той замълча, но се съгласи с моето мнение. Сега, когато се отказа, си припомням как много други състезатели са го правили. Това се нормални неща - едни се отказват, други идват.
Но от какво е продиктувано това решение?
- Ами може би Бербатов се е задоволил. Той е подобрил рекордите на Бонев и Стоичков като голмайстор и няма какво повече да подобрява. Наситил се е и е казал "стоп". Емил Данчев не го е отказал, защото той има интерес да продължава да играе. Най-близкият човек до него освен Емо Данчев е баща му, но и той не може да му каже да се откаже.
Доколко Бербатов се влияе от медиите?
- Не смятам, че това може да е причина за решението му. Да е жив и здрав Бербо, пък като дойде времето, сам ще признае какво го е накарало да каже "стоп". Ние можем само да гадаем. Ето наскоро ще имам среща с него и може би тогава ще чуя много по-истински и човешки какво му е на сърцето.
Очаквате ли Бербатов да се върне един ден в ЦСКА?
- Той има задължение първо да се върне в Леверкузен, защото там се изгради като футболист. Това е клубът, който направи най-много за него и го оформи като характер и световен играч. Доколкото знам, в Леверкузен той е изградил тренировъчна база за деца, иска да направи такава и в България. Дай Боже, ако един ден му останат сили, да се върне в ЦСКА. Той е добро момче и знае откъде е тръгнал.
Предстои финал Интер - Байерн, кой очаквате да спечели Шампионската лига?
- Ще го гледам с интерес, защото аз съм от Интер още от юношеските ми години. Ще стискам палци за Интер, защото много често футболът ме е срещал с този велик отбор. Знаете за мачовете ни с ЦСКА, а може би не знаете, че Интер изпрати оферта за мен и искаше да ме привлече в редиците си, но не позволиха да стане трансферът. Иначе офертата бе в чекмеджето на нашите шефове в ЦСКА.
Кой ще спечели финала?
- Интер ще има предимство, защото Рибери няма да играе. Това е голям удар за Байерн, но немците са си немци. Никога не можеш да ги отпишеш, а и Байерн Мюнхен е голяма марка, голямо име, голяма мощ Очаквам по-скоро един затворен мач, без много положения, и дано Интер спечели, защото това е моят любим отбор в чужбина.
Малшанс: България загуби с дузпи финала в Лига на нациите

Националният ни отбор по мини футбол остана на косъм от първия си голям трофей

Бройката на чужденците в елита остава същата

Клубовете са се обединили около идеята, че сегашните правила работят

Караманджуков: Ние и още 4 клуба бяхме за намаляване на отборите в efbet Лига

Спортният директор на Лудогорец коментира срещата в централата на БФС

Гражданският съвет, отговорен за "Колежа" иска преработка на проекта

Целта е стадионът да покрие категория 4 на УЕФА

ЦСКА остана без Каранга и Матей за Лудогорец

Най-вероятно Тобиас Хайнц ще води атаката на "армейците"

Левски пусна билетите за Черно море

Срещата на "Герена" е в неделя от 19:30ч.

Вратичка в закона дала старт на ремонта на "Армията"?

ЦСКА все още няма разрешително за реконструкцията на съоръжението

Даниел Наумов вече има договор с Левски

Вратарят на ЦСКА 1948 ще облече синия екип през лятото

Мъри Стоилов взима Ел Джемили в Гьозтепе

Офанзивният футболист беше привлечен в Левски именно от Стоилов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки