Уникално интервю на Матераци: Моуриньо ми каза - "Влизай на к*рвенския финал"

"Специалния ми писа sms още на 8 май, че ще бием 2:0", разкрива Марко (вижте прощалната прегръдка на двамата, изпълнена със сълзи )

Уникално интервю на Матераци: Моуриньо ми каза - "Влизай на к*рвенския финал"

Шампион на Италия, шампион на Европа, световен шампион. Малцина в кариерата си са били едновременно световни и европейски шампиони - с националния и с клубния си тим. Такъв е бил Бишенте Лизаразу (Байерн/Франция) - от 27 ноември 2001 до 30 юни 2002. Няма друг италиански играч на Интер, който като Марко Матераци да е бил едновременно на европейския и на световния връх. Той ще остане такъв поне между 22 май и 11 юли. "Както казва Моу, финалът на световното и на Шампионската лига са двата най-важни мача във футбола." Сега му предстои да си татуира още една купа на крака.


- Матераци, кога осъзнахте, че е възможна победа в Шампионската лига?
- След Лондон и облога, който спечелихме с Моуриньо - да оставим у дома един, макар и силен (Балотели), което да е от полза за всички. Интер не беше повече просто един силен колектив - от този ден станахме едно цяло. Както Италия на световното през 2006 г.

- Значи Моуриньо е като Липи, така ли?
- И двамата вървят по свой собствен път, без компромиси.

- Значи за вас Мадрид е като Берлин?
- В Германия дадох повече от себе си, затова чувствах повече като мое световното първенство. Но с Интер се доказвам от 9 години и започнах да печеля титли едва от 33-годишна възраст.

- Видяхме Матераци и Моуриньо очи в очи точно преди да влезете на терена за тези последни 2 минути в Мадрид. Какво си казахте?
- Той ми каза: "Ти беше на терена на онзи к*рвенски финал на мондиала, влизай на терена за к*рвенския финал тази вечер!" Бяха си неща само между него и мен. Отвърнах му: "Остани при нас, помни, че никой никъде няма да те обича така, както тук!" Той само ми каза: "Няма как, тръгвам си". Плачеше. И добре че влязох в игра, защото и аз щях да се разрева за него. Както след мача, когато всичко свърши - прегърнахме се за една минута, без да си кажем нищо. Плачехме и баста!

- При награждаването камерите хванаха размяна на шегички между вас и Платини. Какво стана?
- Той ми даде медала и аз му казах: "Сега те надминах, какво ще кажеш?" Той се опули от изненада и ме попита защо: "Как защо? Аз спечелих и световната купа..."

- Моуриньо отива в Реал М. Какво губи Интер от това?
- Губи един пълководец, един човек, който е готов да даде всичко за теб. Един човек, който, ако Морати се разболееше, щеше да се справи дори и като президент. Само чакам да видя как хората ще се наредят на опашка, за да кажат: Колко ни липсва.

- Кой може да го замени? Защо Капело? Защо Михайлович? Защо Гуардиола?

- Капело заради славата на победите си, Михайлович има желание да дойде, познава отлично отбора ни. Гуардиола може да стане символ на развитието ни.

- Но със сегашния Интер може ли да се започне нещо ново?
- Зависи от нас. Ако запазим този дух, че сме по-силни от всички. Този дух, който ни даде Моуриньо. Моуриньо, който ми прати SMS още на 8 май, когато отиде да гледа Байерн наживо. Матераци показва на екрана на мобилния си телефон огромен списък: поздравления от събота, както и запазени отпреди. От датата 8 май има 3. От Специалния: "В Берлин съм, на твоя стадион" (за мача Херта - Байерн). От Матераци: "Как е Байерн, мистер?" От Специалния: "Бием ги 2:0". "Той го знаеше още на 8 май, разбирате ли?", казва Марко.

- А как понесохте напускането на Ибрахимович?
- Благодаря на Морати, Бранка (техн. директор) и Ориали (отговорник за първия отбор) за това, че ни подариха Милито, а на Райола (агента на Ибра, а отскоро и на Балотели), че ни освободи от Ибра, за да дойде Ето'о. На Златан все пак съм му благодарен за трите титли, които помогна да спечелим. Но статистиките разкриват, че когато са важните мачове, него никакъв го няма.

- Райола и Златан ви нападнаха много остро лично вас, когато вие след Интер - Барселона погнахте Балотели. (Матераци понаби негъра, който си хвърли на земята фланелката на Интер).
- Да, но веднъж в Торино, когато Ибра тръгна да го пребива, точно аз защитих Балотели. И добре, че вратата на банята имаше ключ, та Марио успя да се заключи отвътре. А и същият този Райола не беше ли особено горд за онази случка, когато Ибра подпука с крошета Зебина?

- Все пак кой между вас и Тоти прекали повече по отношение на Балотели?
- Франческо (Тоти) сгреши, призна го и поиска прошка. Той е пич като мен. Той е капитанът от миналото, днешният капитан и бъдещият капитан на Рома.

- Няма ли бъдещият капитан да е Де Роси?
- Кой, онзи Де Роси, който ме нарече подмазвач заради една моя фланелка с надпис към публиката? Нима след 9 г. и над 10 трофея ми трябва да се подмазвам на моите фенове? Ако бях мазник, на световното, след като вкарах на Чехия, щях да говоря само за моягол. А аз отправих предупреждение към всички, които бяха наточени на Де Роси след наказанието му от 4 мача: "Да внимава в картинката всеки, който пипне Де Роси!" Тогава той ме прегърна и ми каза: "Не зная дали някой друг щеше да направи това, което направи ти." А сега този същият ме нарича подмазвач?! Пфу...

- Излиза, че вие едва ли не сте най-нежният спрямо Балотели.
- Някакъв умник се изхвърли: "Представяте ли си докъде стигнахме, щом някой като Матераци почна да дава съвети". Аз единствено се стремя да съм близо до Марио. Може и да съм му треснал две крошета, след като видях как пред очите ми порти шанса на живота си.

- Какво ви каза, когато отново започнахте да си говорите?
- Нищо. Но след победите той дойде да ме прегърне, а също и в събота вечерта. Разбра, че искам доброто - за него и за отбора, но отборът винаги е над всичко.


Андреа Елефанте, "Гадзета дело Спорт". Превод на вестник "7 дни спорт"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки