Български журналисти се завръщат "позлатени" от световното по ски в Швейцария

Юлиан Стоянов бе най-бърз в гигантския слалом. Годишната среща на Международния ски клуб на журналистите (СКИЖ) привлече в Шампери 200 колеги от 31 страни на петте контитента

Български журналисти се завръщат "позлатени" от световното по ски в Швейцария

 Българските журналисти – скиори се завърнаха с шампионска титла, бронзов медал и четвърто призово място (на косъм от бронза) от 61-ата Годишна среща на Международния ски клуб на журналистите (СКИЖ). Традиционното неофициално световно първенство по ски на колегите по перо, микрофон и камера се състоя в най-голямата ски зона в Европа – Шампери -Порт дю солей, простряла се от двете страни на алпийската граница между Швейцария и Франция.

Златото за България донесе Юлиан Стоянов, главен редактор на в. «Лична драма» в групата 45-55 г. Той премина шеметно през 30-те врати по най-дългото досега трасе за гигански слалом в журналистически състезания, при това с разлика във височините 250 метра. Триумфът на Юлиан не бе изненада. Син на един от първите ски учители в България - Георги (Джим) Стоянов, Юли е едва ли не проходил на ски и вече бе бронзов медалист от Годишната среща на СКИЖ в Банф –Лейк Люиз (Канада) през 2011 г. Български журналист-скиор не се беше изкачвал на най-високото стъпало на почетната стълбичка от 1982 г., когато покойният дългогодишен председател на Българския ски клуб на журналистите (БСКЖ) Петър Илиев е победил в специалния (тогава) слалом при суперветераните (над 55 г.) в испанския курорт Бакейра-Берет.

Бронзовото ни отличие от Шампери-2014 бе дело също на Юлиан Стоянов само че в комбинацията.  Журналистическата «световна купа» по ски е единственото състезание в света, при което се прави уникална и трудна комбинация от гигантски слалом и ски бягане. Десетото място на Юли в бягането на 5 км на пистата в съседното на Шампери курортно селище Гран Паради се оказа достатъчно, за да грабне бронза в комбинацията. Броени секунди не достигнаха на най-опитния майстор на «писалките» сред журнали-стите Любомир Бояджиев (сп. DiVino и Нова телевизия), за да се окичи също с бронзов медал в «най-младшата» група до 45 г., както вече бе сторил на две други първенства. Любо остана този път четвърти в класическото бягане, а в комбинацията зае престижното VІІ  място. Добре се представиха в отделните дисциплини или общо в комбинацията и останалите шест наши участници в Шампери-Порт дю Солей.

Броени минути след своя финал Юлиян Стоянов се радва на триумфа си в гигантския слалом на пистата Гран Конш

От съществено значение за убедителното представяне на българските колеги в 61-ото издание на Годишната среща на СКИЖ бяха и висококачествените и много добре подготвени състезателни модели ски «Росиньол» - алпийски и «писалки, предоставени ни от веригата спортни магазини SLS – надежден партньор на БСКЖ вече  от няколко години.

Победители в комбинацията в отделните възрастови групи (до 45 г., 45-55 и над 55 г.) станаха- при мъжете: Симон Мати- Доре (Швейцария),  Мигел Акизо (Швейцария) и Грегор Пучели (Словения) , а при жените : Ан Фурние (Швейцария), Джизела Мота (Италия) и Мартен Ланкто (Канада).

Общо 199 мъже и жени от 31 страни в Европа, Северна Америка,  Азия, Африка и Австралия си дадоха среща в най-голямата европейска ски зона Шампери –Порт дю Солей (650 км обработени писти и 197 лифта) за 61-ото издание на този най-стар форум за срещи и разговори между журналисти от Изтока и Запада. Той възниква още в зенита на „студената война”  през 1955 г. по идея на големия френски журналист от в. „Франс соар” Жил дьо ла Рок като възможност за неформална и по-свободна и размяна на мнения по актуални политически и други въпроси на фона на планината и ските. България е редовен участник в Годишните срещи на СКИЖ от 1965 г. (тогава тя е в чехословашкия зимен център Татранска Ломнице) насам.

Емблематична фигура на този непринуден и свободен дух на СКИЖ става още през 60-те години на миналия век известният  български спортен журналист Емил Антонов (международен редактор на в. „Народен спорт”) , съосновател и първи председател на БСКЖ. След неговата ранна смърт българските журналисти – скиори учредяват специална купа „Емил Антонов”.  От 1979 г. насам с нея всяка година се удостоява колегата, който е допринесъл най-много за добрата и ведра атмосфера на срещата, за духа на открития диалог. Носител в Шампери на този много ценен в средите на СКИЖ приз стана швейцарският ТВ-журналист и досегашен председател на тази международна организация Мигел Акизо. Впрочем в швейцарското курортно селище се състоя и избор на нов лидер на Клуба.  След много „лобиране” и дебат „на живо”  между Фредерик (Фреди) Уолъс (Канада) и ирландския професор по журналистика Патрик Кинсела, везните при тайното гласуване  „една държава – един глас” се наклониха в полза на по-младия канадец. Генерален секретар на СКИЖ стана пък британецът Майкъл Праузе.

„Белият керван” на българските журналисти от две натоварени до горе леки коли пропътува почти 3 800 км в двете посоки София – Шампери – София, за да участва в срещата. Крупната компания в автомобилния бранш „Мото-Пфое” предостави на БСКЖ два автомобила – новия Ford Kuga с отлични качества и високопроходен и при зимни условия и утвърдения вече модел Ford Mondeo. И двата доказаха, че не може да ги стреснат нито променящите се поради времето условия на пътната настилка, нито дългият низ от тунели и галерии към дългия 5,8 км тунел  Голям Сан Бернар на отиване или прословутия високопланински проход Симлон (2005 м) на връщане от Швейцария.

Обработените писти в най-голямата ски зона на Европа Порт дю солей - Шампери са широки и гладки не като булеварди, а като магистрали

Дългият път не попречи на отличното настроение на българската група по време на традиционната „вечер на нациите”. На нея градусът на настроението винаги стига връхната си точка. Един от най- големите „хитове” на многоликата международна кухня, представена на вечерта, бяха двете родни домашни баници. Приготвени и опечени минути преди старта на вечерта от сръчните дами в нашия отбор : Елена Гюрова ( bTV) , Весела Владкова (БНР) и синоптичката на bTV Христина Балинска,  дъхавите баници привличаха като магнит чуждестранните колеги, които ги поливаха и с чаша наше първокласно червено вино. Но и това е ...духът на СКИЖ.


Борислав КОСТУРКОВ,
също участник в българския отбор

ФИС няма да признае за световен рекорд скока на Кобаяши от 291 метра

Японецът направи невероятното постижение на специално изградена за събитието шанца

Лас Вегас записа втори успех над Далас в плейофите на НХЛ

Вижте подробности

Министър Глушков поздрави БФ ски за 100-годишнината

Имате всички основания да посрещнете празника с удовлетворение и гордост

БФСки тържествено отбеляза 100-годишния си юбилей

Министърът на спорта Георги Глушков също награди Цеко Миневс почетен плакет

Александър Георгиев блести с 27 спасявания за Аваланч

Вратарят изигра ключова роля за успеха с 5:2 над Джетс

ОБЗОР: Алекс Георгиев инкасира 7 гола в плейофите (ВИДЕО)

Вижте всички резултати от НХЛ

Каролина и Бостън започнаха с домакински победи плейофите в НХЛ

Вижте подробности

Яромир Ягър с нов рекорд

Вижте подробности

Резултатите в НХЛ

Ето как приключиха битките на леда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки