Шефът на лицензионната комисия: Лудогорец, Литекс и Ботев (Пд) няма да имат проблеми с лиценза

"Трябва да накараме собствениците да се замислят за какво си дават парите", каза още Красин Кръстев

Шефът на лицензионната комисия: Лудогорец, Литекс и Ботев (Пд) няма да имат проблеми с лиценза
Шрфът на лицензионната комисия Красин Кръстев заяви, че Лудогорец, Литекс и Ботев (Пловдив) са отборите в добро финансово състояние и няма да имат проблеми с лиценза. На 31 март изтече срока за подаване на документи с финансовите критерии за издаването на лиценза.

"Най-важното е през настоящата година да бъде обърната палачинката, т.е. приходите да са повече от разходите, за да няма проблеми с лиценза. Засега приходно-разходната част на отборите не е в положителен баланс с малки изключения", започна Кръстев.

Шефът на лицензионната комисия обясни, че клубовете минават през различни одити. Първо - като търговски дружества, а след това и от самата комисия към БФС. Кръстев обясни, че УЕФА също следи отборите, които участват в евротурнирите.

"Рано е да се прави оценка кои отбори се доближават до критериите за лиценза. Има отбори, които не са в цветущо състояние. Но Лудогорец, с успехите, които постигна в Европа и у нас, както и с финансовите постъпления, без съмнения няма да има проблеми. Ботев също заработи доста средства в турнира на УЕАФА. Литекс, благодарение на много добрата си работа с школата, постига добри резултати. Не казвам, че другите отбори ще имат, но и собственикът на Лудогорец /Кирил Домусчиев/ си го каза, че отборът е заработил 7 милиона евро, което са 14 милиона лева - за какво да говорим?"

На въпрос дали ще има отбори, които минават между капките, както ЦСКА през 2008 година: "Вижте какво, ние говорим за лиценз за "А" група. Когато един отбор покаже, че има намерение да покрие задълженията си, може да се удължи срока. Най-вероятно за всички ще може да се направи такава отстъпка. Но, когато не покажеш, че ще се опиташ да покриеш задълженията си, какви отстъпки да се правят."

"Тук не говорим за лиценз за УЕФА. Там правилата са изключително стриктни. Там не можеш да изпуснеш срока и да очакваш да ти дадат отсрочка. Говорим за родното първенство, защото все пак трябва да има футбол, нали?"

"Въпросът е да накараме собствениците да се замислят за какво си дават парите. Клубовете да покажат, че могат да съществуват и без тях. Да покажат, че могат да се самофинансират. Защото, ако този собственик един ден му писне и си вдигне чукалата, какво става с този отбор? После клубът изпада в безтегловност."

"Клубовете, които не успеят да покрият критериите, влизат под регулацията на УЕФА. Могат да им бъдат наложени различни наказания: отнемане на точки от вътрешния шампионат, финансови санкции, забрана за трансфери за определен период и най-тежкото - забрана за участие в евротурнирите, което за българските отбори е равно на самоубийство."

Как стои въпросът с лицензите на Левски и ЦСКА: "Процедурата все още не е приключила. Крайният срок за изпращане на документите бе 31 март, а сега тече проверката. Информацията ще се одитира до края на април, когато ще започнат и заседанията на лицензионната комисия. Дано тази година да нямаме проблеми."

Накрая Кръстев говори и за детско-юношеския футбол като мярка, която да изкара клубовете на финансов плюс: "Радвам се, че имаме школа като тази на Ботев (Пд) - прекрасно съоръжение. Черноморец имаше добри наченки, но там нещо стана. Това е бъдещето - трябва да се инвестира в ДЮШ, оттам ще дойдат приходите, не от измислени чужденци. Върнете се преди 1989 година и вижте кога отборите са имали успехи. Когато са играли юношите на отборите. Тогава се мреше за фланелката, а сега тя просто се разкарва от чужденците, които играят в дербитата и в мачовете в УЕФА. В другите мачове просто се разкарват."
Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен (ВИДЕО)

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави (ВИДЕО)

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Николай Костов обяви кой ще пази срещу ЦСКА

Вратарят няма право на грешки, допълни треньорът

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки