Григор е редом до Надал и Джокович

„Спортс Илюстрейтед” постави първата ни ракета сред победителите от старта на сезона

Григор е редом до Надал и Джокович

Първата четвъртина на сезона отмина. Период, в който някои от тенисистите оставиха траен отпечатък, други загатнаха за потенциала си, а трети разочароваха. Ще разгледаме по-стойностните моменти за тези изминали 3 месеца.

Победителите:

Станислас Вавринка: Най-добрият период в кариерата му. Постигна повече, отколкото някога сме смятали, че ще може. Триумфира с титлата 8 Австралия, негова първа от Големия шлем в кариерата му. При това стана първият тенисист в историята, победил последователно Новак Джокович и Рафаел Надал на турнир от Шлема. Отмъстителното 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7 срещу Ноле, трикратния пореден шампион в Мелбърн, на ¼-финалите е победата, която ще му остане като почерк през този сезон. Нещо повече - Вавринка даде да се разбере, че ще бъде унищожителна сила на корта, стига да остане здрав и мотивиран. Освен това Стан спечели турнира в Ченай, изкачи се до №3 в ранглистата, измествайки Роджър Федерер като №1 в родината си, а в комбина с ФедЕкс изведоха Швейцария до полуфинал на купа „Дейвис", за първи път от 11 години.

Новак Джокович: Сърбинът постигна втори дубъл в Индиън Уелс и Маями, ставайки вторият след Федерер, който може да се похвали с подобно нещо. Единствените му загуби са от Вавринка и Федерер в Мелбърн и Дубай, дошли срещу бъдещите шампиони. Най-шумният му успех бе над Рафаел Надал с 6:3, 6:3 в Маями, което му позволи да съкрати пасива си спрямо испанеца от 4000 на 2050 точки.
Рафаел Надал: Кой зна какво щеше да се случи, ако  Надал не бе получил контузия в гърба преди финала с Вавринка в Австралия? И все пак пътят му до мача за титлата премина през ентусиазираните младоци Кей Нишикори и Григор Димитров, както и през поредна победа над Федерер. Спечели и в Катар и Рио, а единствената изненада дойде от Александър Долгополов.

Роджър Федерер: Той определено напредна спрямо миналия сезон. След смяната на ракетата и треньора той удря топката по-добре, сервира стабилно и благодарение на доброто си здраве отново е уверен. Победи Мъри и Цонга в Австралия, спря Джокович в Дубай и стигна до финала в Индиън Уелс, без да загуби сет. Успеваемостта му е 244, завърна се в Топ 4 на света и с Вавринка направиха страхотна комбина за Дейвис".

Григор Димитров: Всичко се нарежда перфектно за Димитров, който предоставя на фенове и съперници страхотен арсенал от оръжия. 22-годишният българин е много по-стабилен психически и здрав физически, откакто работи с Роджър Рашийд. И двете качества бяха изпитани в Австралия, където той проби до първия си 1/4-финал от Шлема (най-накрая) и изправи Надал до стената. След което спечели последователни 3-се-тови мачове срещу Ернест Гулбис, Анди Мъри и Кевин Андерсън, за да спечели титлата в Мексико. Изкачи се и до рекордната за него 15-а позиция в света.

Губещите:

Всички Американци: Не е честно да поставим в тази група Джон Иснър, който се завърна след контузия в глезена и спечели турнира в Оукланд, игра на полуфинал в Индиън Уелс и отново влезе в Топ 10. Но Иснър е изключение. Сам Куери е само с 6 победи и се срина до №82.
Давид Ферер: Това ли е сезонът, в който бойкият и свиреп стил на Ферер сдава багажа? Така изглежда. 32-годишният испанец започна като №3, но се срина до №6, излизайки от първата петица за първи път от юни 2012-а. Пет от шестте му загуби дойдоха от тенисисти извън първите 20. Добре, че идва сезонът на клей, за да може да повъзвърне позициите си.

Анди Мъри: Като изключим достигането му до 1/4-финалите в Австралия, което включва три победи над тенисисти извън първите 100, Мъри има доста труд-на година. Това е разбираемо, след като се завръща след операция на гърба, но да падне до №8 в ранглистата... Вероятността да бъде поставен извън първите 4 през юни, когато ще защитава титлата си от „Уимбълдън", е сериозна.

Кортни Нгуейн

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки