Кънектикът дублира колежанската баскетболна титла в САЩ

Вижте подробности

Кънектикът дублира колежанската баскетболна титла в САЩ

Отборът на Университета на Кънектикът спечели за втора поредна година шампионската титла в колежанското първенство по баскетбол, след като се наложи над Пърдю със 75:60. Така тимът на ЮКон, както е съкратеното име на тима, става първи, който дублира шампионската си титла от 2007-а година насам, като предишното постижение беше на Флорида – 2006-а и 2007-а.

Иначе това е шеста титла за тима на Кънектикът, а и те са печелили всеки път, когато са стигнали до финалите, включително през 1999, 2004, 2011, 2014 и 2023-а година. По този показател те се изравняват с отбора на Северна Каролина, който също има шест шампионски титли.

Тристен Нютън вкара 20 точки за ЮКон Хъскис, които спечелиха 12-и пореден мач от т.нар Мартенска лудост – поредица от срещи в колежанското първенство с решаващ характер за титлата. И нито веднъж не го направиха с по-малко от 13 точки разлика. Освен това, Нютън подаде и 7 асистенции и беше избран за играч номер 1 на финалния турнир. На финала той надскочи средните си постижения за сезона, където цифрите му са 14.9 точки и 6.2 подавания на мач.

Макар да разчитаха на атаката, много важна за успеха и титлата се оказа и здравата защита на Кънектикът. И макар да беше третият най-добър отбор в стрелбата от зоната за три точки, Пърдю днес вкараха една-единствена тройка. Единственият, който успя да се справи със защитата на Кънектикът, беше 220-сантиметровият Зак Еди – играч на годината в колежанското първенство. Той вкара 37 точки от 25 изстрела от всякаква дистанция, а също така събра и 10 борби под кошовете. Това е негов 30-и дабъл-дабъл през сезона.

Освен Кънектикът и Флорида, с поредни титли може да се похвали и Дюк Блу Девилс през 1991 и 1992-а година, като това са първите три тима от истинската династия, която създаде Джон Уудън с ЮКЛА през 60-те и 70-те години.

Университетът Пърдю стигна дотук една година, след като стана едва вторият поставен под номер 1 в историята на Maртенската лудост, отпаднал в първия кръг. Но в крайна сметка напуснаха по същия начин, по който дойдоха - все още търсят първата титла на NCAA.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки