Михаил Михов: Наказанията за ЦСКА са определени от правилниците, не от нас

Българската федерация по баскетбол даде пресконференция по повод скандалното отказване на ЦСКА от шампионата, след като президентът на тима Георгиос Стерянопулос депозира молба във федерацията за спиране на тима от участие в първенството. Според ръководството на централата, ЦСКА е заплашен от огромни санкции като най-голямата е тази, че клубът ще бъде аут от първенството и евротурнирите в следващите две години. Ето какво каза след пресконференцията президентът на федерацията Михаил Михов.

Михаил Михов: Наказанията за ЦСКА са определени от правилниците, не от нас

Българската федерация по баскетбол  даде пресконференция по повод скандалното отказване на ЦСКА от шампионата, след като президентът на тима Георгиос Стерянопулос депозира молба във федерацията за спиране на тима от участие в първенството. Според ръководството на централата, ЦСКА е заплашен от огромни санкции като най-голямата е тази, че клубът ще бъде аут от първенството и евротурнирите в следващите две години. Ето какво каза след пресконференцията президентът на федерацията Михаил Михов.

 
- Ако може да повторите наказанията за ЦСКА такива, каквито сте решили да бъдат.
- Първо, искам да кажа, че наказанията не сме ги определили ние, те са определени от наредбата, ние просто спазваме наредбата – след отказ от участие на БК „ЦСКА 2007 АД” от държавното първенство и НБЛ, клубът следва да бъде наказан: първо – поради преустановяване на участие в НБЛ преди началото на втория полусезон на първенството, постигнатите резултати на отбора се анулират, второ – лишава се от пълния размер на внесения депозит в полза на НБЛ, трето – лишава се от точки за подпомагане финансови средства от ДАМС, четвърто – губи право да участва в НБЛ и евротурнирите за две спортно-състезателни години. За това, че е заявил участие за Купата на страната и не е участвал – 25 000 лева.

- Тези две спортно-състезателни години са тази година и следващата, така ли?
- Следващата и по следващата.

- Вие казахте, че според вас няма грешки в приемането на ЦСКА и последвалите събития около тях, стоите ли на тази позиция?
- При приемане на документите за участие на ЦСКА в лигата те са отговаряли на всички поставени в този момент условия и изисквания на правилниците на НБЛ, тоест внесли са депозита, платили са заплатите на треньорите и са изпълнили другите изисквания, които има.
 
- Тези отбори, които по програма трябва да играят с ЦСКА до края на първенството какво ще правят?
- Ще почиват в този ден, в който трябва да играят срещу ЦСКА.

- Какво бихте променили в правилниците, така че да се предотврати подобно нещо в следващите издания на лигата?
- Основното, което е – може би ще трябва да се наложат по-сериозни финансови условия за участие в НБЛ. Следващото, което е всички клубове и отбори да предоставят договорите, които сключват за участие в първенството и в съответните клубове.

- Как мислите, че ще може да го направите за следващата година?
- Това ще бъде предложено на Управителен съвет на НБЛ, в който участват всички представители на отборите-участници и предполагам, че това ще бъде прието.

- Повече от една година има индикации, че нещо се случва в ЦСКА, защо федерацията не предприе някакво разследване, въобще да се информира какво се случва в този клуб?
- Един от основните принципи за членство в Българската федерация по баскетбол е пълна самостоятелност на отделните клубове. Те са или АД или дружества, регистрирани по Закона за децата и семействата. Федерацията няма основания и желание да се меси във вътрешните неща на клубовете. Затова, както виждате, има успели и неуспели клубове, това нее само в България и в чужбина е по същия начин – има фалирали клубове, има и финансово преуспяващи клубове. Това зависи основно от мениджмънта на съответния клуб.
Президентът на Торонто за Везенков: Имаше трудна първа година в НБА

"Ще вземем правилното решение за него", обяви силният човек в канадския клуб

В Гърция: Везенков иска само в Олимпиакос

Българинът е приел личните условия на гранда от Пирея

Опасност: Без Левски и ЦСКА в родния баскетбол

С 400 000 лева можем да се справим, призна Тити Папазов

Спартак Пл отново ще играе в Европа

Отборът ще участва в Европейската северна баскетболна лига

НБА подписва супер договор за 76 милиарда долара

Ексклузивността на финалите идва с голямо увеличение на цената

Леонард отпадна от отбора на САЩ за Париж 2024

Той ще продължи да се възстановява от контузия в коляното

Без ЦСКА в НБЛ през следващия сезон, нов клуб от Стара Загора е със заявка

Вижте подробности

Торонто може да промени решението на Везенков

Това твърдят в Гърция

Президентът на Торонто: Имаме добра комуникация с Везенков

Масай Уджири продължава да анализира ситуацията с българският баскетболист