Рилски спортист решава до часове дали да кандидатства за ШЛ

Това разкри изпълнителният директор на клуба Борислав Чилингиров

Рилски спортист решава до часове дали да кандидатства за ШЛ

Баскетболният първенец на България при мъжете Рилски спортист (Самоков) предстои да вземе решение до петък дали ще кандидатства за участие в Шампионската лига на ФИБА или ще се насочи към втория по сила турнир за Купата на ФИБА Европа, разкри за БТА изпълнителният директор на клуба Борислав Чилингиров.

"Има важни решения, които трябва да се вземат и то много скоро. Както по отношение на селекцията, така и по отношение на това какво ще представлява участието ни в баскетбола в следващите години и участието ни в европейските клубни турнири", коментира Чилингиров и добави:

"Конкретното решение към днешна дата е, че баскетболен клуб Рилски спортист ще участва в европейските клубни турнири. Нашият клуб ще кандидатства за участие в европейските клубни турнири, а най-късно до петък, когато е крайният срок за взимане на решение за кандидатстване в Шампионската лига на ФИБА, ще сме взели решение. Проучили сме възможностите. Наистина това е много голяма хапка, но ние сме амбициозен клуб, треньорите и състезатели ни са амбициозни. Смятаме, че е дошло време да наградим участието си в Европа. В Шампионската лига голяма част от отборите получават директна покана, но за съжаление коефициентът на страната ни не предполага директно влизане в турнира. Към момента, за да участва, шампионът на България трябва да мине през квалификации, а те са доста сложни. Ако не се участва в Шампионската лига, категорично ще участваме във втория по сила турнир за Купата на ФИБА Европа. Надяваме се на добри мачове."

"Генерално задачата е да радваме хората и да надградим това, което сме направили. Някой може да си мисли, че в Рилски спортист парите падат от небето, но не е така. Изключително трудно е на всеки един спортист и клуб в България, включително и на Рилски спортист. Това, което ни радва е, че в последните няколко месеца усетихме съпричастност от страна на местния бизнес. Усетихме и едно много по-различно отношение от страна на общината – искрена съпричастност и желание да се подпомогне клубът. Надяваме се тази тенденция да продължи. И не говоря само за мъжкия отбор, а за целия клуб", каза още изпълнителният директор на Рилски спортист, който потвърди, че старши треньорът Любомир Киров остава на поста си:

"Няма въпросителна около треньорския пост. Играчите, които имат договори и за следващата година, те продължават в състава. Най-общо отборът ще бъде запазен. Бих казал, че се работи и по това съставът да бъде надграден."

Попитан за строежа на комплекс "Самелион" край Самоков, Борислав Чилингиров обясни: "Баскетболът е в основата на всичко. Работата напредва и много се надявам още тази година да се играе баскетбол в тази зала. Дали ще бъде септември или октомври месец, наистина не можем да кажем все още. Искаме всичко да е изпипано и проверено, за да имаме един летящ старт. Залата е планирана да има 3000 места и това предполага възможност да се играят евротурнири, както и националният отбор. Наистина комплексът е уникален и като конструкции, и като идеи, и като изпълнение, и като сложност. Надявам се, когато този комплекс бъде построен, да се използва по подобаващ начин. Така е замислен, че в основата е спортът и една връзка между спорт и бизнес."

Спартак Пл отново ще играе в Европа

Отборът ще участва в Европейската северна баскетболна лига

НБА подписва супер договор за 76 милиарда долара

Ексклузивността на финалите идва с голямо увеличение на цената

Леонард отпадна от отбора на САЩ за Париж 2024

Той ще продължи да се възстановява от контузия в коляното

Без ЦСКА в НБЛ през следващия сезон, нов клуб от Стара Загора е със заявка

Вижте подробности

Торонто може да промени решението на Везенков

Това твърдят в Гърция

Президентът на Торонто: Имаме добра комуникация с Везенков

Масай Уджири продължава да анализира ситуацията с българският баскетболист

Баскетболният Монтана 2003 привлече второ ново попълнение

Вижте подробности

Гърция, Испания и Пуерто Рико се класираха за баскетболния турнир на Париж 2024

Вижте подробности

Леброн: Горд съм със сина ми

Легендата на НБА ще може да играе със сина си в Лос Анджелис Лейкърс следващия сезон