България очаква да разбере съперниците си в Лигата на нациите

Жребият започва в 19:00ч, а националния ни отбор е във втора урна на Лига С

България очаква да разбере съперниците си в Лигата на нациите

Тази вечер на специална церемония в Париж с начален час 19:00 ще бъде изтеглен жребият за четвъртото издание на Лигата на нациите, което ще се проведе през есента на настоящата година.

Националният отбор на България е поставен във втора урна на третата по сила дивизия в турнира - Лига С, заедно с тимовете на Азербайджан, Косово и Фарьорските острови. Разпределението по урни става според класирането на отборите в предишното издание на надпреварата, в което “лъвовете” отново бяха в Лига С и завършиха на второ място в своята група в конкуренцията на Грузия, Северна Македония и Гибралтар.Разпределението на жребия е следното: четири дивизии от по четири групи, като само в последната Лига D групите са две с по три тима. Във всяка група от останалите лиги ще бъдат изтеглени по четири отбора, като ще се започне с най-ниската дивизия и жребият ще приключи с най-високата Лига А. Мачовете от груповата фаза ще се проведат през септември, октомври и ноември, като във всеки месец ще има по два двубоя. Всеки отбор в групите ще има по три домакинства и три гостувания.

В това издание на Лигата на нациите отново има промени във формата. За финалната фаза на турнира този път няма да се класират само първенците в четирите групи на Лига А, но също така и завършилите на второ място отбори. По този начин носителят на трофея ще бъде определен измежду осем финалиста, стартирайки с четвъртфинална фаза в два мача, която ще се проведе между 20 и 25 март 2025 година, а между 4 и 8 юни ще бъдат полуфиналите, мачът за третото място и финалът. Четвъртите във всяка група на отделните дивизии ще изпадат директно в по-долната такава (освен двата най-добри четвърти в Лига С). Победителите в групите на Лига B, С, D ще спечелят директна промоция за по-горната дивизия.

Друга промяна е въвеждането на плейофи в два мача между третите отбори от по-горната дивизия и вторите тимове от по-долната дивизия за място в някоя от групите на по-горната лига в следващото издание на турнира. Само в плейофите с участието на вторите тимове от Лига D техни опоненти ще бъдат двата най-добри последни отбори от Лига С. Тези баражи също ще се проведат между 20 и 25 март 2025 година.

Разпределение на урните в Лигата на нациите 2024/25:

Лига А

Урна 1 : Испания, Хърватия, Италия, Нидерландия
Урна 2 : Дания, Португалия, Белгия, Унгария
Урна 3 : Швейцария, Германия, Полша, Франция
Урна 4 : Израел, Босна и Херцеговина, Сърбия, Шотландия

Лига В

Урна 1 : Австрия, Чехия, Англия, Уелс
Урна 2 : Финландия, Украйна, Исландия, Норвегия
Урна 3 : Словения, Ейре, Албания, Черна гора
Урна 4 : Грузия, Гърция, Турция, Казахстан

Лига С

Урна 1 : Румъния, Швеция, Армения, Люксембург
Урна 2 : Азербайджан, Косово, България, Фарьорски острови
Урна 3 : Северна Македония, Словакия, Северна Ирландия, Кипър
Урна 4 : Беларус, Литва/Гибралтар*, Естония, Латвия

Лига D

Урна 1 : Литва/Гибралтар*, Молдова
Урна 2 : Малта, Андора, Сан Марино, Лихтенщайн

*Предстои да се определи след плейаутите за сезон 2022/23 през март 2024 г.

Програма:

Мач 1: 5-7 септември 2024 г.

Мач 2: 8-10 септември 2024 г.

Мач 3: 10-12 октомври 2024 г.

Мач 4: 13-15 октомври 2024 г.

Мач 5: 14-16 ноември 2024 г.

Мач 6: 17-19 ноември 2024 г

Жребий за плейофите: ноември 2024 г.

Плейофи: 20-25 март 2025 г.

Четвъртфинали на Лига А: 20-25 март 2025 г.

Финален турнир: 4-8 юни 2025 г.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки