БФС прие новия формат на Efbet Лига, вторият може да играе за Суперкупата

Вижте какви решения са взети на днешния Изпълком

БФС прие новия формат на Efbet Лига, вторият може да играе за Суперкупата

Секретарят на Спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз говори на пресконференцията след заседанието на Изпълнителния комитет. Той разкри какви ще са промените в българския футбол и обяви промяна във формата за Суперкупата.

„Форматът на първенството беше обсъден с клубовете и доста от нещата, които са като промени, те го приеха. Редовният сезон си остава 30 мача, после се оформят първа и втора четворка и осмица от 9 до 16 място“, започна Михайлов.

„Първата част определят шампиона и евроучастниците, петият играе бараж, а от 9 до 16 място излъчват отборите, които изпадат – 15-ия и 16-ия. 13-ит и 14-ият играят с третия и четвъртия от Втора лига, която е вече от 20 отбора, като към влезлите по спортен път се прибавят вторите отбори на Ботев Пловдив и ЦСКА София“, продължи той.

„При среща с клубовете се промени и форматът на първенствата U15 и U16, там играят един полусезон и после се разделят на две групи, които определят шампиона и изпадащите.“

„Следващата година, ако шампионът е и носител на Купата, в настоящия формат шампионът играеше мач за Суперкупата с финалиста, сега ще игра е втория в класирането за Суперкупата. В тази ситуация се явяват единият да играе в Шампионска лига и Лига Европа, за които започват едновременно подготовка“, обяви Неделчо Михайлов.

„Календарът на първенството е съобразен с календарите на ФИФА и УЕФА. Началото на първенството е уикенда на 19/20 юни, есенният дял завършва на 13/14 декември. Пролетният полусезон започва на 7/10 февруари и завършва на 23/26 май. Баражите са на 29 и 31 май. Приети са и трансферните прозорци – от 26 юни до 2 септември 2024 и от 13 януари до 24 февруари“, добави той.

„Работата на Дисциплинарната комисия по време на шампионата на места, на които има неща, които не са казани, се водят бележи и комисията ги е приела. Не можем да направим дисциплинарния правилник да обхване всяко действие на стадионите. Случват се всякакви неща, които са незнайни“, допълни той.