Борбалан: Свеждането на грешките до 0% е невъзможно

Ще облекчим работата на журналистите, обясни шефът на реферите

Борбалан: Свеждането на грешките до 0% е невъзможно

Председателят на Съдийската комисия към Българския футболен съюз Давид Борбалан похвали работата на родните рефери. Испанецът даде да се разбере, че е невъзможно грешките да бъдат сведени до минимум, но се работи усилено тази тенденция да намалее максимално. Той се срещна с представителите на медиите в Заседателната зала в Ректората на НСА, където запозна обществеността за новостите преди началото на сезона.

„Доволни сме от представянето на нашите рефери през миналия шампионат. Има какво да се подобряваме, работим по това. От моя опит в Испания много добре знам, че свеждането на грешките до 0% е невъзможно, ние се стремим  да понижим грешките и колкото по-малък е процентът, толкова по-добре за нас“, започна Борбалан.

"Ще имаме чудесна гледна точка на голлинията. Камерите ще помагат и при наказателни удари, както и по-специални ситуации. Имали сме подобни случаи, в които двамата играчи са толкова близо един до друг, че единият крие другия. Сега тези камери ще помагат да бъде определена най-близката точка до голлинията и така ще бъде установена засадата.

Още нещо, с което можем да се похвалим, е, че от първия кръг ще качваме обучителни видеа и обяснения от съдийската комисия за взети решения. Смятаме, че така ще облекчим работата на журналистите. Нещо, което искаме да въведем в нашия шампионат и да спазим препоръката на УЕФА, е да има по-специално отношение към капитаните. В спорни ситуации те трябва да получат обяснение по най-краткия и учтив начин от главния съдия.

Съдийската комисия разпространи имейли за напълно безплатни лекции за новостите и спорни ситуации. Краткото обучение е около 45 минути и носи информация", каза той.