Гочето: Илиан Илиев провежда мачовете със самочувствие

Вижте какво казва Георги Василев

Гочето: Илиан Илиев провежда мачовете със самочувствие

Георги Василев даде интервю пред „Тема Спорт“, в което сподели впечатленията си от двубоя на националния отбор срещу Румъния и развитието, което търпи състава под ръководството на Илиан Илиев.

Г-н Василев, какво най-силно впечатление ви направи в играта на България при равенството срещу Румъния в Букурещ?

Има доста неща, които трябва да се отличат в представянето. Отборът игра с достойнство и самочувствие – все позабравени неща напоследък. Да, двубоят завърши 0:0. Но това не означава, че съставът ни е действал прекалено затворено, че се е бранел и само е изчаквал съперника. Напротив – игра открито и смело, особено през второто полувреме. Дори резултатът можеше да е и в наша полза. Имаше свежи неща и най-вече – добра организация на играта. Наличен бе баланс, акцентът не падаше нито в защита, нито в нападение. Всичко това ни дава основание за оптимизъм.

Балансът ли се превръща в ключова дума за националния отбор на Илиан Илиев. Той ли липсваше при предишните селекционери?

Да! При всички положения Илиан си има своя секрет. В предишните няколко години, при това при вече доста селекционери, точно балансът отсъстваше. Да, не бива да прибързваме толкова с похвалите, защото това са контролни срещи. И тепърва ще идва трудното в официалните мачове. За националния тим наближава истината – първо в Лигата на нациите, след това в квалификациите. Но трябва да се отбележи прогресът. Сега има много по-голяма свобода в действията на футболистите, както и много смелост в играта им. Като цяло доста добре е поставен съставът, което е заслуга на Илиан Илиев. Хубаво е, че има още играчи, на които може да се разчита – Илия Груев, момчетата от Лудогорец, Андриан Краев. Тези момчета направиха име, имат самочувствие. И предразполага към още по-голям потенциал на националния отбор. Това е важно, защото те сигурно ще се на разположение за следващите важни мачове. Но Илиан си знае работата, а от стореното до момента съм много позитивно настроен.

Започна сякаш да се усеща сплав между млади и опитни играчи – Георги Костадинов се завърна и действа на ниво, някои момчета – като Марин Петков, вече се утвърждават. Така ли е?

Така е, защото има баланс. Преди имаше самоцелни действия – както като подмладяване, така и в подчиняването на футбола в една определена фаза – било защитна или нападателна. Сега има по-голямо разнообразие. Дори се вижда и на моменти риск в играта. Но по-важното е, че треньорът провежда мачовете със самочувствие. От там такова придобива и отборът.

Какво ви се иска да видите срещу Словения?

Всичко трябва да се прави стъпка по стъпка. И с тях да се гони определена цел, а не след един двубой да има радост безкрай, а в следващия разочарование. Не бива да се изпада в крайности, а с показаното от този тим, да се гледа позитивно на бъдещето.

Прави впечатление, че дори играчи, поставени на непривични постове, както бе Християн Петров срещу Румъния, вече действат по-нахакано…

Така е, защото е променена общата настройка. Преди като падаш подред и си с понижен тонус и самочувствие. А сега не е така, а обратното. Отделно Християн вече натрупа много двубои. Да действа на друг пост, но пък това се оказа правилно решение на Илиан Илиев. Всъщност, срещу Румъния пролича, че поредиците от двубои без загуба не е случайна. А нещата вървят последователно. Вижте, че младите се отракват. Филип Кръстев играе все по-зряло. Марин Петков напредна много като футболист през последната година. Това са все хубави неща. Сега трябва да се гледа смело към Лигата на нациите и първо място в групата с Беларус, Северна Ирландия и Люксембург.

Станислав Генчев към феновете: Заедно можем всичко

"Вземи своята абонаментна карта, бъди до отбора", призова Генчев

Лафчис: Панатинайкос е голяма класа, но Ботев има отличен шанс

"Отборът на Керкез играе добър футбол", смята той

В Полша: Лудогорец преговаря за трансфер на Пьотровски в Серия А

Елитният Удинезе иска да привлече полския халф

ОФИЦИАЛНО: Ботев Пловдив привлече национал на Армения

Едгар Пилоян е дефанзивен халф

Илиан Илиев определи групата за Апоел

Черно море без Уеслен, но с Брено и Дончев срещу израелците

Георги Кабаков ще свири Ботев Пд - Локомотив Пд

Вижте всички съдийски назначения

ЦСКА се отказа от един норвежец и се насочи към друг

Вижте подробности

Официално: Левски се раздели с нидерландец

Вижте какво съобщиха „сините“

„Сините“: Вече нямаме дългове към държавата

Вижте какво съобщиха от Левски