Ивайло Петков: Арда ще продължи да залага на млади български играчи

Вижте интервю със спортния директор

Ивайло Петков: Арда ще продължи да залага на млади български играчи

Спортният директор на Арда (Кърджали) Ивайло Петков говори пред клубния сайт след старта на първенството в efbet Лига.

Петков говори за селекцията, трансферите, има ли интерес към други футболисти на Арда, и естествено, какви са целите на отбора през новото първенство.

– Г-н Петков, Вие сте може би един от най-желаните хора за интервю, както от феновете на Арда, така и от спортната общественост. Благодарим Ви, че се съгласихте да отговорите на актуалните въпроси около отбора на Арда. На какъв етап е селекцията на Арда?
– Здравейте, аз благодаря, че имам възможността да внеса доста яснота около всичко, което интересува феновете и селекцията в Арда. Що се отнася до селекцията, тя продължава, защото трансферният прозорец е отворен до началото на месец септември. Както знаете в настоящия трансферен период, ние успяхме да продадем Светослав Ковачев в руския Ахмат (Грозни). В момента работим по привличането на добре познатия на всички Ел Мами Тетах. Разбрали сме се с ръководството на Аланияспор и той ще бъде под наем при нас за още една година. Той в момента си вади виза, след което ще се присъедини към отбора. Селекцията е отворен процес, но това го казвам неслучайно, защото има доста сериозен интерес към други футболисти на Арда. Под сериозен означава, че има конкретно предложение. Остава да се разберем клуб – клуб, както и футболистът да се съгласи да направи тази нова крачка в неговата кариера. Ако този трансфер се случи, ние ще реагираме веднага и ще привлечем нов играч на негово място.

– Във втори поред трансферен прозорец Арда продава футболист в Русия. Това определено е доста добра реклама, както за Арда, така и за българския футбол.
– Аз съм на същото мнение, защото сами виждате, че български футболисти трудно се продават извън България. Надявам се тези играчи да използват своя шанс и да се докажат в клубовете си. Искам да кажа, че Руската висша лига е на доста високо ниво, като изключим всичко, което се случва в тази държава. Аз съм играл там и знам за какво ниво, и професионализъм става дума.

– Кога да очакваме Ел Мами Тетах отново да облече екипа на Арда?
– В момента той е в Мароко, където чака да си вземе виза, с която да влезе в България. Другата седмица той ще се присъедини към отбора и ще започне тренировки.

– Бихте ли изяснили ситуацията с напусналите през лятото футболисти, защото доста фенове коментират, че отбора се бил „разбил“.
– На Алекс Петков му изтече договорът и въпреки, че му предложихме няколко пъти, той беше категоричен, че иска да продължи своята кариера извън България. Другият, който излезе в чужбина, е Милен Желев. Той имаше договор за още една година. Той е един от футболистите, които са дали много за отбора на Арда. Дойте при нас и ни казва, че има вариант да играе в чужбина. Той все пак е на години и ние решихме да му дадем шанс да пробва късмета си зад граница, след което прекратихме договора. Що се отнася за другите футболисти, на тях им изтекоха договорите и по преценка на треньорското ръководството, те не бяха подновени. Лично според мен отборът бе запазен на 90%, взехме български футболисти, каквато е и нашата политика.

– За пореден път Арда залага на млади български футболисти, можем ли да кажем, че клубът се превръща ката трамплин за развитието на младите таланти в България.
– Много сте прав в това, което казвате. Ние ще продължим да залагаме на млади български играчи, а за чужди ще взимаме едва, когато или няма български такива за даден пост, или те не искат да преминат в Арда.

– Арда стартира добре първенството и от първите 4 кръга има 7 точки. Каква е целта пред отбора, след като миналата година бе участие в Бараж и евентуално след това в Европа?
– Миналата година още в началото ни бе поставена цел да се класираме на 7 място, участие на Бараж и евентуално участие в Европа. Ние изпълнихме всичко, а сами видяхте, че малко не ни достигна да победим Левски. Шефовете на Арда са много амбициозни хора, както и ние от спортното и треньорското ръководство. Целта ни е всяка година да надграждаме това, което е постигнато предишната година. Това означава да сме в първата шестица и вариант участие в Европа.

– Новоназначеният шеф на съдиите в България, дойде и гледа на живо двубоя между Арда и Локомотив София. За разлика от предишния, който дори не си направи труда да посети „Арена Арда“. Това добър признак ли е за комуникация между Арда и БФС.
– Надяваме се това да е така. Той лично се убеди с какъв стадион разполагаме, видя, че публиката ни не създава проблеми, че има всичко необходимо за провеждането на нормални футболни срещи. Надяваме се, че той по този начин ще има по-близка комуникация с неговите подопечни и грешките от предишните години ще бъдат минимални.

Германски клуб предложи договор на Андриан Краев

Вижте подробности

Георги Иванов отправи специално послание към героите от САЩ 94

На днешния ден през 1994 г. България официално се превърна в четвърта футболна сила на планетата

Официално: Божидар Краев има нов отбор

Нападателят смени Нова Зеландия с Австралия

Арда взима халф от Галатасарай

Футболист с български корени пристига в Кърджали

Галатасарай идва на детски турнир в Кранево

Вижте подробности

Терзиев: Има какво да коригираме, за да победим Динамо

Вижте какво каза защитникът на Лудогорец

ЦСКА 1948 е удобен съперник за Черно море

Вижте подробности

Дерменджиев: Динамо Батуми ще направи всичко възможно, за да ни пречупи

Вижте какво каза треньорът на Лудогорец

Привличането на централен защитник слага край на селекцията в Левски

Вижте подробности